Ακρόαση άρθρου......

Καινοτόμα εκδήλωση για την ψυχική υγεία σε κατάστημα της Coco-Mat διοργανώθηκε από τα Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων (Αιγάλεω).

Τα κέντρα ημέρας, αποτελούν υπηρεσίες για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την ευεξία του εργαζόμενου πληθυσμού. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν από την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.).

Σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα της Coco-Mat

Η ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας είναι φλέγον ζήτημα! Για πρώτη φορά, στις 19 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ημερίδα για τη σχέση ψυχικής υγείας και εργασίας σε πραγματικό εργασιακό χώρο.

Η εκδήλωση έγινε στο κατάστημα της COCO-MAT στο Περιστέρι και στόχευε στην ενημέρωση για το ρόλο των Κέντρων Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της ψυχικής υγείας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε εισαγωγικές ομιλίες και κατά βάση βιωματικά εργαστήρια για:

  • την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης
  • τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης
  • την ισορροπία επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής.

Η κα Σοφία Στουραΐτου, Ψυχολόγος MSc, αναφέρθηκε στην καινοτομία της λειτουργίας των κέντρων ημέρας υποστήριξης εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι νέες αυτές μονάδες στελεχώνονται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους απασχόλησης και ψυχίατρο και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πολλαπλών αναγκών των εργαζομένων σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας. Παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες (βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, συμβουλευτική απασχόλησης, πρόληψη/ διάγνωση αγχωδών διαταραχών κ.α.) σε ατομικό και/ ή ομαδικό επίπεδο για κάθε εργαζόμενο ή αναζητούντα εργασία.

Παράλληλα προσφέρουν υπηρεσίες δωρεάν σε δημόσιες, ιδιωτικές ή μη κυβερνητικές επιχειρήσεις και οργανώσεις για την επιμόρφωση των στελεχών τους σε θέματα ψυχικής υγείας, ή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των εργαζομένων τους.

Η κα Ευγενία Λιανού, υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην COCO-MAT, ανέλυσε την ανάγκη της συμπερίληψης και της δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχείρησης και των εργαζομένων, ενώ ο κος Ανδρέας Πετρόπουλος, στέλεχος ενημέρωσης και υποστήριξης της Skywalker, αναφέρθηκε στις πολλαπλές ανάγκες των εργαζομένων.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Τέλος, η κα Αγγελική Μυλωνά, προϊσταμένη γραφείου ανθρώπινου δυναμικού στο ίδρυμα «Η Θεοτόκος», επικεντρώθηκε στο ζήτημα του σεβασμού και της αξιοπρέπειας, με τα οποία χρειάζεται να περιβάλλουν οι επιχειρήσεις τους εργαζομένους που αναρρώνουν ή βιώνουν μια χρόνια νόσο.

Η έμφαση της εκδήλωσης δόθηκε στη διεξαγωγή των τριών βιωματικών εργαστηρίων που συντόνισαν επαγγελματίες από τα Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αιγάλεω και Πειραιά.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα θέματα στην εργασία που τους προβληματίζουν και να συζητήσουν με επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η COCO-MAT και τα Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αιγάλεω και Πειραιά (ΠΕΨΑΕΕ). Η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης σε πραγματικό χώρο εργασίας, όπως είναι το κατάστημα της Coco-mat σηματοδοτεί την πεποίθηση μας ότι η ψυχική υγεία μας αφορά όλους, μπορούμε να μιλούμε για αυτή και πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας.

Σχετικά με τα Κέντρα Ημέρας

Τα Κέντρα Ημέρας υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next GenerationEU.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Τα Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων Αιγάλεω είναι υπηρεσίες για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την ευεξία του εργαζόμενου πληθυσμού. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν από την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.).

Πρωταρχικός στόχος των νέων Κέντρων Ημέρας είναι η ποιοτική παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε εργαζομένους και στελέχη γενικού πληθυσμού σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Υλοποιούν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, παρέχουν υποστήριξη για οργανωσιακή βελτίωση στους χώρους εργασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας , καθώς και ατομική ή/και ομαδική υποστήριξη (βραχεία ψυχοθεραπεία, επαγγελματική συμβουλευτική, πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών κ.α.)

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr