Ακρόαση άρθρου......

Μια ξεχωριστά αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο Psychology.gr η Βίκυ Χαντζή, γνωστή δημοσιογράφος, NLP Master Practitioner, Life Coach. Οι μεγάλες ανατροπές φέρνουν και μεγάλες αλλαγές στη ζωή που αν τις αξιοποιήσεις και τις δεις ως ευκαιρίες οδηγείσαι πάντα στο καλύτερο, μας καταθέτει η Βίκυ Χαντζή.

Μας μίλησε για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε κακές συνήθειες, να διαχειριστούμε τοξικούς ανθρώπους και πώς να εστιάζουμε στο όραμά μας! Επιπλέον, μας μίλησε για το βιωματικό webinar που ετοιμάζει σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα.

ΕΡ: Τι σημαίνει για εσάς Focus - εστιάζω στον στόχο;

ΑΠ: Focus για μένα σημαίνει εστιάζω στον στόχο μου με χειρουργική προσήλωση και κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να το πετύχω με πειθαρχία, επιμονή και στρατηγική. Ακούγεται εύκολο μα στην πράξη δεν είναι πάντα. Όσο πιο μεγάλος ο στόχος τόσο πιο μεγάλη είναι η μάχη που χρειάζεται να δώσουμε με τον ανταγωνιστή μέσα μας για να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Το ταξίδι για την Ιθάκη ενεργοποιεί τους φόβους και τις περιοριστικές πεποιθήσεις μας. Ενεργοποιεί τους «λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας» που κουβαλάμε στο υποσυνείδητο και χρειάζεται να υψώνουμε καθημερινά ανάστημα στα εσωτερικά αυτά εμπόδια, για να μην παραιτηθούμε και μείνει για μια ακόμα φορά ο στόχος μας ευσεβής πόθος σε ένα ημερολόγιο.

Πώς υψώνεις ανάστημα;

Ισχυροποιώντας το «γιατί σου». Όσο πιο ισχυρός και ξεκάθαρος είναι ο λόγος που θέλεις αυτόν τον στόχο, όσο πιο πολύ κάνεις Focus στο νόημα που έχει για σένα, τόσο περισσότερο αποδυναμώνεται ο φόβος μέσα σου.

Αποκτήστε το βιβλίο Κάνε Focus , από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

EP: Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις κακές συνήθειες;

ΑΠ: Το πρώτο βήμα είναι να πάρει την ευθύνη των αποτελεσμάτων που φέρνει στη ζωή του. Να αναγνωρίσει πως ο τρόπος που διευθύνει, που κυβερνά, που διοικεί τη ζωή του από το πρωί που θα ξυπνήσει μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί, τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αντίθετη πορεία από τον στόχο του.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η επιτυχία δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι 10ετείς στόχοι που οραματίζεσαι για το μέλλον σου χτίζονται με μικρές καθημερινές νίκες στο παρόν σου. Χτίζονται με στοχευμένες συνήθειες που συμπληρώνουν μέρα μέρα το pixel του οράματός σου.

Για να διαγράψεις τώρα μια παλιά συνήθεια και να κάνεις insert μια νέα στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου χρειάζεται να τιθασεύσεις τον νου και να πειθαρχήσεις στη νέα συνήθεια για τουλάχιστον 66 ημέρες. Ώστε να γίνεται πλέον αυτόματα. Όπως όταν οδηγείς.

Τόσος χρόνος χρειάζεται σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες ο ιππόκαμπος, που είναι ο επιλογέας της μνήμης, των συναισθηματικών καταγραφών και της επεξεργασίας των πληροφοριών, να αξιολογήσει την πληροφορία και να την ενσωματώσει, να την εγκαταστήσει στο υποσυνείδητό σου δημιουργώντας νέες νευρωνικές διαδρομές.

ΕΡ: Πώς κάνεις Focus στη ζωή σου όταν γύρω σου συμβαίνουν τόσες αλλαγές;

ΑΠ: Είναι αλήθεια πως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ανέτρεψαν πολλά πράγματα στη ζωή μας και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πως η μόνη σταθερά πλέον στη ζωή είναι η αλλαγή. Μας συμφέρει να εκπαιδεύσουμε τον νου να ρέει με τις αλλαγές. Να γίνουμε ευμετάβλητοι και προσαρμοστικοί.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Να μάθουμε, να ξεμάθουμε και να ξαναμάθουμε όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Άλβιν Τόφλερ στο «Τρίτο κύμα», προκειμένου να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να επωφεληθούμε από τις εκπληκτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται γύρω μας.

ΕΡ: Πώς το πετυχαίνεις αυτό;

ΑΠ: Αυτό συνοπτικά επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους.

Πρώτον, θωρακίζοντας το νου και την ψυχολογία σου από τον «ιό» του φόβου. Αξιολογώντας τα πράγματα ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα, από τη θέση του παρατηρητή.
Δεύτερον, εστιάζοντας την προσοχή σου σε ό,τι ελέγχεις, σε ό,τι περνά από το χέρι σου να κάνεις και όχι σε ό,τι δεν ελέγχεις.
Και τρίτον, κρατώντας την ενέργειά σου ψηλά, ώστε να μετουσιώσεις τον φόβο σε δράση και να ελιχθείς στις νέες συνθήκες.

ΕΡ: Πώς έχεις βάλει το Focus στη ζωή σου;

ΑΠ: Οι στρατηγικές του βιβλίου για μένα είναι τρόπος ζωής εδώ και 8 χρόνια. Αποφάσισα ποια θέλω να είμαι, πώς θέλω να ζω, τι θέλω να αισθάνομαι και τι θέλω να προσφέρω στους άλλους και ρύθμισα το GPS του μυαλού ώστε να με οδηγήσει στον τελικό προορισμό με στοχευμένη δράση και πειθαρχημένες συνήθειες. Συνήθειες που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο και καλύτερο επαγγελματία απ’ όσο ήμουν εχθές. Συνήθειες που ενδυναμώνουν τις γνώσεις μου, ενισχύουν το βιογραφικό μου και βελτιώνουν τη σχέση μου με τον εαυτό μου και τους άλλους.

ΕΡ: Πώς λέμε όχι στους τοξικούς ανθρώπους;

ΑΠ: Για μένα «ουδείς εκών κακός» όπως διδάσκει ο Σωκράτης. Κάθε ανθρώπινο πλάσμα κάνει το καλύτερο που μπορεί με βάση το επίπεδο της συνειδητότητας στο οποίο βρίσκεται, τα βιώματα του και τη δύναμη που εξουσιάζει απέναντι στους άλλους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιληφθείς σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι είναι συμβατοί με τα όνειρα και τις προσδοκίες σου και σε εμπνέουν να εξελιχθείς. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι η προβολή του μέλλοντός σου.

Αν το περιβάλλον σου, οι συνεργάτες σου, οι κολλητοί σου, η οικογένειά σου, ο /η σύντροφός σου, δεν έχουν προσδοκίες από τη ζωή τους, δεν κυνηγούν τους στόχους τους, παραπονιούνται και κατηγορούν τους άλλους διαρκώς και δεν περιμένουν πολλά από τον εαυτό τους, τότε σίγουρα δεν περιμένουν πολλά και από εσένα και χωρίς να το καταλάβεις δεν θα περιμένεις ούτε εσύ πολλά από τον εαυτό σου.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να διακόψεις τις σχέσεις μαζί τους, απλά διεύρυνε τον κύκλο σου. Κάνε το δικό σου «master mind group». Δημιούργησε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα για εξέλιξη και δημιουργία. Με ανθρώπους που έχουν τον ίδιο κώδικα αξιών με σένα και φέρνουν τα αποτελέσματα που επιθυμείς να φέρεις και εσύ στη ζωή σου.

Κάνε τους «modeling» όπως λέγεται χαρακτηριστικά ο όρος στο NLP. Αντίγραψε και υιοθέτησε στοιχεία τους που μπορείς να εντάξεις στη δουλειά σου, στην καθημερινότητά σου και στον τρόπο σκέψης σου.

ΕΡ: Μίλησέ μας για τη νέα σου δραστηριότητα πέρα από τη δημοσιογραφία, τι σε ώθησε να γίνεις ΝLP Master Practitioner και Canfield Certified Trainer από τον ίδιο Jack Canfield;

ΑΠ: Μια μεγάλη ανατροπή με έφερε εδώ που είμαι σήμερα είναι αλήθεια. Πριν από 8 χρόνια ό,τι νόμιζα σταθερό και δεδομένο κατέρρευσε. Ο γάμος μου, η οικογενειακή μας επιχείρηση και το κεφάλαιο μητρότητα. Η ζωή μου έδειξε με πολύ σκληρό τρόπο πως τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Χρειάστηκε να κάνω μια τεράστια βουτιά μέσα μου για να «με» ξαναβρώ. Να δω τι έφταιξε και να κάνω επανεκκίνηση.

Στη διαδικασία αυτή της εσωτερικής αναζήτησης και ανασυγκρότησης έκανα συμβουλευτική, συμμετείχα σε ομάδες αυτογνωσίας και ανακάλυψα το NLP, τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι του νευρογλωσσικού προγραμματισμού με βοήθησαν πολύ και κάπως έτσι ανακάλυψα τον σκοπό της ζωής μου.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφική μου εργασία, αποφάσισα να σπουδάσω ΝLP και να ασχοληθώ ενεργά με το Life Coaching και τη συμβουλευτική Ψυχολογία. Είμαι πιστοποιημένη NLP Master Practitioner από την ΝLP GREECE, μέλος του Hellenic Board of NLP & European Board of NLP και πιστοποιημένη Τrainer του προγράμματος Τhe Success Principles του διακεκριμένου Αμερικανού Ψυχολόγου και Success Coach Jack Canfield που έχει μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα τελευταία 7 χρόνια, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα, πραγματοποιώ σεμινάρια, workshops και βιωματικές παρουσιάσεις βιβλίων αυτογνωσίας, με στόχο να βοηθάω τους ανθρώπους να βρίσκουν τη δύναμη μέσα τους.

ΕΡ: Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο «Κάνε Focus»; Τι θα κερδίσει;

ΑΠ: Στο σεμινάριο θα γνωρίσεις αποτελεσματικές τεχνικές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) και θα κάνεις βιωματικές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν:

  • Να κάνεις FOCUS στη δύναμη μέσα σου και να υλοποιείς έξυπνα και μεθοδικά τους στόχους σου ανεξάρτητα από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξωτερικές συνθήκες.
  • Να διαχειρίζεσαι με ευελιξία τις αλλαγές από τη θέση του παρατηρητή.
  • Να προγραμματίζεις το GPS του μυαλού σου ώστε να εστιάζει πάντα στις λύσεις.
  • Να κρατάς την ενέργεια και την ψυχολογία σου ψηλά και να κάνεις ΕΣΥ τα πράγματα να συμβαίνουν.
  • Να λύσεις το εσωτερικό σου «χειρόφρενο» και να απελευθερώσεις αρνητικές πεποιθήσεις που μπλοκάρουν τους στόχους σου.
  • Να δημιουργείς «άγκυρες δύναμης» και να ατσαλώνεις την αυτοπεποίθησή σου.

Στον παρακάτω σύνδεσμο, δηλώστε συμμετοχή στο Βιωματικό Webinar: Βιωματικό webinar Κάνε focus

Επιπλέον θα ανακαλύψεις:

  • Πώς να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα υιοθετώντας στοχευμένα παραγωγικές συνήθειες που σε οδηγούν βήμα βήμα στον στόχο σου.
  • Πώς να γίνεις ο «δημιουργός» της πραγματικότητάς σου με τις σκέψεις και τις λέξεις που χρησιμοποιείς.
  • Τρόπους δράσης για να κατακτήσεις έξυπνα και μεθοδικά τους στόχους σου.

Θα μάθεις επίσης:

  • Τι είναι το ταμπλό των στόχων (Vision Board). Πώς λειτουργεί και πώς μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου.
  • Πώς να αξιοποιείς την απεριόριστη δύναμη του δημιουργικού οραματισμού για να πετυχαίνεις τους στόχους σου.
  • Πώς να ενεργοποιήσεις το εσωτερικό σου «Κεφάλαιο» και να κτίσεις συνείδηση ευημερίας και αφθονίας στη ζωή σου.
  • Πώς να ζεις κάθε μέρα με χαρά και ενθουσιασμό.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δώρο ταχυδρομικώς το best seller των εκδόσεων Διόπτρα «Kάνε FOCUS» του Αμερικανού Ψυχολόγου και Success Coach Jack Canfield στο οποίο βασίζεται το σεμινάριο.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος