Η Συμβουλευτική Καριέρας - Επαγγελματική Συμβουλευτική περιλαμβάνει την κατανόηση των ικανοτήτων, των δυνατών σημείων, των λιγότερο δυνατών, των ενδιαφερόντων, των εργασιακών κινήτρων και της "επαγγελματικής" προσωπικότητας του ανθρώπου.

Το άτομο καλείται να μάθει τι είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου να επιτύχει, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους και πώς θα μεθοδεύσει τις κινήσεις του, προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να επιτύχει το στόχο του.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται ο Σύμβουλος να έχει εμπειρία από την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα από θέσεις που να του έχουν δώσει τη δυνατότητα να έχει μια σφαιρική κι εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με διαφορετικούς κλάδους κι επαγγέλματα.

Η Συμβουλευτική Καριέρας / Επαγγελματική Συμβουλευτική απευθύνεται, είτε σε νέους που θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε σε άτομα που έχουν εμπειρία σε κάποιο ή κάποια αντικείμενα εργασίας κι έχουν – λόγω συγκυριών – βρεθεί εκτός, είτε σε άτομα που εργάζονται ήδη και επιθυμούν να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα τους.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για αυτό χρειάζεται να διερευνηθούν αναλυτικά η μέχρι τώρα πορεία και οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται μπροστά σε επαγγελματικά σταυροδρόμια, βλέπουν θολό το τοπίο της επαγγελματικής τους πορείας ή θα ήθελαν να κάνουν αλλαγή καριέρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις - που είναι συχνές στις μέρες μας - δίνεται ένα τεστ Επαναπροσδιορισμού Καριέρας, το οποίο αξιολογεί ικανότητες, ενδιαφέροντα, επαγγελματικά κίνητρα, τύπους εργασιακής προσωπικότητας, που ταιριάζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα κι επαγγέλματα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον. Τα αποτελέσματα συζητιούνται, και με τη βοήθεια του Συμβούλου, το άτομο αποφασίζει σχετικά με τις μελλοντικές του επιδιώξεις και βοηθιέται να τις επιτύχει.

Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, αλλά χρειάζονται να βελτιώσουν τη συνολική τους παρουσία ως υποψήφιοι, να αποκτήσουν γνώση των δυνατών τους σημείων και να ανακαλύψουν τα σημεία προς βελτίωση. Η αυτογνωσία αυτή επιτυγχάνεται μέσα από συναντήσεις με το Σύμβουλο, αλλά και μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται το εργαλείο Marketing του υποψηφίου, δηλαδή το βιογραφικό του σημείωμα, το οποίο, ως γνωστόν, μπορεί να “ανοίξει ή να κλείσει πόρτες” και είναι στοχευμένο σε αυτό που θέλει να επιτύχει ο υποψήφιος.

Επιπλέον αξιολογείται η επαγγελματική παρουσία, σε μορφή mock interview, έτσι ώστε το άτομο να έχει δυνατότητα να λάβει feedback για την παρουσία του. Το τελευταίο μάλιστα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι περισσότεροι απορρίπτονται, χωρίς ποτέ να μάθουν “τι πήγε στραβά”. Σαφώς και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, αλλά στόχος είναι να βελτιωθεί ό,τι είναι στον έλεγχο του υποψηφίου, δηλαδή η συνολική του παρουσία.

Αυτό που είμαστε – καλώς ή κακώς – μεταφέρεται, αυτούσιο πολλές φορές, στον εργασιακό μας χώρο. Οι πολύ συχνές μετακινήσεις ή απολύσεις, το επιθετικό ή παθητικό στυλ, οι έντονες ανασφάλειες, μπορούν να αποτελέσουν “καμπανάκια” ότι κάτι χρειάζεται να γίνει προκειμένου το άτομο να βγει από αυτό το φαύλο κύκλο, να σταματήσει να υποφέρει και να ταλαιπωρείται. Επιπλέον είναι σημαντικό να μη χάνει αξιόλογες ευκαιρίες, οι οποίες στις ημέρες μας, είναι περιορισμένες. Για αυτό το λόγο, το άτομο χρειάζεται να ανακαλύψει τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από συμπεριφορές που προκαλούν δυσφορία, έτσι ώστε να επιτύχει, χωρίς να παραβλέπονται οι συνθήκες της αγοράς, μεγαλύτερη σταθερότητα και ηρεμία στον εργασιακό του χώρο.

Στο τελευταίο βήμα της Συμβουλευτικής Καριέρας, κι εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, μεθοδεύει και οργανώνει, με τη βοήθεια του Συμβούλου, τις κινήσεις του προς τον επιθυμητό στόχο. Αυτό περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια από τον ενδιαφερόμενο κι ενεργό δράση προς την αγορά εργασίας.

Συγγραφή Άρθρου

Αρετή Δρακάκη - Ψυχολόγος

Αρετή Δρακάκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - ειδίκευση στη Συστημική Θεραπεία / Σύμβουλος Καριέρας - Εργασιακή Ψυχολόγος. Ατομική & Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζευγαριού & οικογένειας, Συμβουλευτική καριέρας & επαγγελματικός προσανατολισμός.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κρίσεις πανικού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Κρίσεις πανικού

Τι είναι η κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού ή διαταραχή πανικού είναι μια ξαφνική εκδήλωση άγχους ή φόβου σε υπέρμετρο βαθμό. Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία συνήθως εντείνουν περαιτέρω το άγχος και τον πανικό. Ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και, μαζί με τις φοβίες και την ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή, αποτελούν τις συνηθέστερες εκδηλώσεις παθολογικού άγχους.

Διαφοροποίηση: το κλειδί για την αυτογνωσία και την ψυχική μας υγεία
Διαφοροποίηση οικογένεια

Η Διαφοροποίηση είναι μια σπουδαία έννοια και, όπως θα περιγράψω παρακάτω, ο διαφοροποιημένος άνθρωπος μοιάζει να είναι ο «τέλειος» άνθρωπος, μολονότι το τέλειο δεν υφίσταται στη ζωή. Για να ακριβολογούμε πρόκειται για έναν αυθεντικό, ισορροπημένο και ψυχικά υγιή άνθρωπο.

Εξάρτηση από το Διαδίκτυο & τα Smartphones
Εξάρτηση Διαδίκτυο

Είναι η εξάρτηση από το internet και τα smartphones η νέα τάση της εποχής; Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Άνθρωποι είναι σε ένα μέρος μαζί και ταυτόχρονα χώρια, ο καθένας στην οθόνη του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό συνέβαινε και παλαιότερα, με τα βιβλία ή τις εφημερίδες; Συνέβαινε.

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και σύντομος οδηγός επιβίωσης

Οι εορτές των Χριστουγέννων προκαλούν, σε πολλούς, αισθήματα θλίψης. Είναι η περίοδος, κατά την οποία ερχόμαστε περισσότερο αντιμέτωποι με τις ελλείψεις της ζωής μας. Το αίσθημα μοναξιάς, αδιέξοδου ή αποτυχίας, που προσπαθούμε να κρύψουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ξεχύνεται ανεξέλεγκτο τις γιορτές. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares