Ακρόαση άρθρου......

Σήμερα γύρνα λίγο πίσω, σε όλες εκείνες τις στιγμές, σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που σου προκάλεσαν το συναίσθημα της χαράς στη ζωή σου. Κλείσε για λίγο τα μάτια και ζήσε τις ξανά, κάθε μια ξεχωριστά και ύστερα όλες μαζί.

Κοίταξέ τες με τα μάτια του νου σου, άκουσέ τες με τους χτύπους της καρδιάς, νιώσε κάθε μια από αυτές με τη θέρμη της ψυχής σου. Έπειτα βρες τι κοινό έχουν, σε ποια συχνότητα βρίσκονται και ποιο χρώμα έχει το φως τους.

Η χαρά στη ζωή σου

Τι είναι εκείνο που σου προκαλεί το συναίσθημα της ευχαρίστησης στα βήματά σου; Που βρίσκεται η χαρά σου; Πότε αναβλύζει φως από μέσα σου;

Η χαρά στη ζωή σου είναι πυξίδα για τις δράσεις σου, για τους στόχους, την ευημερία και την υγεία σου. Σε γεμίζει ενεργητικότητα για να μπορέσεις να αποδώσεις τα μέγιστα. Σου δείχνει το δρόμο που αναζητά η ψυχή σου και ενισχύει τη δημιουργικότητά σου.

Απόκτησε επίγνωση του τι σε κάνει χαρούμενο, γνώρισε τη χαρά σου, μίλησέ της και θα βρεις το δρόμο για τον οποίο είσαι πλασμένος. Θέσε στόχους που σε γεμίζουν χαρά. Δημιούργησε καταστάσεις που σε γεμίζουν χαρά. Είσαι ο μόνος που μπορείς να φτάσεις σε ένα τέτοιου είδους επίτευγμα.

Ψάξε τη χαρά μέσα σου. Εκεί είναι. Πάψε να κοιτάς γύρω σου, έξω σου, να προσέχεις τι φέρνει στους άλλους χαρά. Εκείνη είναι η δική τους χαρά και όχι η δική σου. Αν τη δανειστείς θα καταλάβεις πως είναι πρόσκαιρη και πλασματική. Φτιάξε τη δική σου περιουσία χωρίς δανεικά, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς κρίσεις περασμένες μέσα σου από άλλους, άκουσε εσένα, άκουσε την καρδιά σου και άφησέ την να πλημμυρίσει φως.

Εμπιστεύσου όσα σε χαροποιούν

Τι σε κάνει να χαμογελάς;

Ζωγράφισε χαμόγελα στο πρόσωπό σου. Χτίσε τον κόσμο σου όπως σε ευχαριστεί. Ποιοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που σε κάνουν χαρούμενο; Ποιοι είναι εκείνοι που σε κάνουν να νιώθεις μεγάλος, σημαντικός, πολύτιμος;

Ποιοι είναι εκείνοι που η αγάπη τους ενισχύει την ανάπτυξή σου; Ποιοι είναι εκείνοι που ανήκουν στον κόσμο σου;

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Άφησέ τους να σε περιτριγυρίσουν, να γίνουν συνοδοιπόροι στις διαδρομές σου, δέξου τα δώρα τους και δώσε τους κι εσύ απλόχερα. Άφησε πίσω όλους εκείνους που αποτελούν τροχοπέδη στην άνθισή σου, όλες εκείνες τις καταστάσεις που γίνονται εμπόδια στη χαρά σου και αντικατέστησέ τες με άλλες πιο θρεπτικές.

Προχώρα στο δρόμο σου με την πυξίδα σου, τη χαρά σου. Έτσι δε θα τριγυρνάς σε μονοπάτια ανώφελα, ανούσια και ψυχοφθόρα, δε θα παρασυρθείς από σειρήνες, δε θα μπερδευτείς σε δρόμους άλλων. Δε θα χαθείς.

Ξέρω, πολλές φορές έχεις χαθεί και δεν είναι αυτό τόσο τρομερό. Είναι, όμως, τρομερό να ξεχνάς. Να ξεχνάς την πυξίδα σου. Άνοιξε τα χέρια σου, πιάσε την, κοίταξέ την και εμπιστεύσου την. Αφέσου στις προσταγές της και προχώρα μαζί της.

Αν, πάλι, δεν μπορείς να τη βρεις, αν την έχεις χάσει εδώ και πολύ καιρό, κλείσε τα μάτια, κάνε όνειρα, όνειρα χωρίς περιορισμούς, δες τον εαυτό σου να κάνει περιπάτους σε ιστορίες μαγικές, σε τοπία άπιαστα, σε δρόμους νέους. Άκουσε ήχους που δεν έχει ακούσει ποτέ και νιώσε ελεύθερος και αρμονικός. Την αρμονία των ονείρων σου την ακούει πάντα η πυξίδα σου, όπου και να την έχεις καταχωνιάσει ή όπου και να την έχεις ξεχάσει.

Συνέχισε με τα συναισθήματά σου να αποκτούν περισσότερα χρώματα. Η πυξίδα σου λατρεύει τα χρώματα. Νιώσε όπως θα ένιωθες στα πιο όμορφα όνειρά σου. Η πυξίδα σου αντιλαμβάνεται τις συχνότητές σου. Τότε θα συμβεί κάτι νεραϊδόφερτο.

Ερεύνησε πώς θες να ζήσεις τη ζωή σου

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η πυξίδα σου θα βρει εκείνη το δρόμο προς εσένα. Θα φτάσει στα χέρια σου, θα σε κάνει να στρέψεις προς εκείνη το βλέμμα σου, θα σε βγάλει μεμιάς από το λαβύρινθο που τριγυρνάς χαμένος και θα σε οδηγήσει στην πιο φωτεινή διαδρομή της ζωής σου.

Προχώρα με την πυξίδα σου. Ήταν το δώρο των αγγέλων σου όταν κατέφθασες σε τούτο τον κόσμο. Τίμησέ το, βάλτο στο πιο περίλαμπρο σημείο της ψυχής σου. Θα σου θυμίζει μιαν αλήθεια μεγάλη.

Έχεις έρθει εδώ για να Ζήσεις, για να προσφέρεις με την παρουσία σου, για να φωτίσεις τον πλανήτη σου, για να απολαύσεις το ταξίδι σου.

Ίσως έχεις ακούσει πως η ζωή είναι δύσκολη, πως χρειάζεται κόπο, ιδρώτα και αίμα για να τη διασχίσεις και έτσι ίσως κάποτε μπορέσεις να αποκτήσεις κάποτε το αίσθημα της ευχαρίστησης.

Σκέψου ξανά τα ακούσματα αυτά.

Σκέψου αν εμπεριέχουν την αυθεντική πυξίδα της χαράς μέσα.

Διάβασε, μελέτησε ενδελεχώς και κάνε λεπτομερή έλεγχο της αξιοπιστίας τους. Έπειτα, αποφάσισε αν σου ταιριάζει, αν επιθυμείς μια ζωή κοπιαστική, αγωνιώδη γεμάτη προσπάθεια, εξαντλητική. Μη μελετάς επιφανειακά, διασταύρωσε και πρόσεξε τι είναι δικό σου και τι είναι των άλλων.

Ύστερα σκέψου και μια διαφορετική άποψη.

Σκέψου πόσο εύκολη είναι η ζωή αν έχεις την πυξίδα σου. Σκέψου πως ο κόπος γίνεται δημιουργία, ο ιδρώτας δροσοσταλίδες και το αίμα ζωή, στιγμές, χρώμα και αρμονία, αν έχεις την πυξίδα σου.

Δες πόσο άνετο μπορείς να κάνεις το ταξίδι σου, πόσα τοπία μπορείς να δεις και πόσες μελωδίες μπορείς να ακούσεις. Τι επιλέγεις λοιπόν;

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.