Συχνά ο Θυμός τριγυρνούσε στη Φύση. Κάποια μέρα ο δρόμος του τον έφερε στο Δάσος της Ανεμέλιας. Του τράβηξε την προσοχή το άκουσμα ενός παράξενου χαχανητού, το ακολούθησε ενοχλημένος και την είδε να χορεύει. Ήταν η πρώτη φορά που την αντίκριζε. Γοητεύτηκε από την ανάλαφρη και φωτεινή αύρα της.

O μύθος του θυμού

Το χαμόγελό της, τα λαμπερά μάτια της και τα ατίθασα ξανθά μαλλιά της τραβούσαν τα βλέμματα όλων των θεών. Το βήμα της ξεπερνούσε τον ωραιότερο χορό, η ακτινοβολία της δημιουργούσε μια τεράστια έλξη τις ψυχές των ανθρώπων. Εκείνος, όχι ιδιαίτερα ψηλός, σκυθρωπός, με όψη καλικατζάρου μα ισχυρός με σκέψη γρήγορη κι εκείνη μικροκαμωμένη, ξέγνοιαστη και εύθυμη με χρυσαφένια φτερά, δώρο από τη βασίλισσα της Νεραιδοχώρας. Του φάνταζε εκνευριστική μα του δημιουργούσε μια έντονη έλξη.

Παρά το ότι ο Θυμός είχε να κάνει με κάτι τόσο διαφορετικό από αυτόν, ερωτεύτηκε την Ανεμέλια με πάθος. Η Ανεμέλια είδε τον έρωτά του σαν παιχνίδι. Την εντυπωσίασαν οι μύθοι του. Ήταν πολύ καλός στους μύθους, τόσο καλός που στήριζε την ύπαρξή του σε εκείνους. Η Ανεμέλια προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της.

Όταν έφτασε ο Θυμός ένιωσε τα μάτια του να πονούν από το φως. Εκείνη γέλασε και του πρόσφερε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου λέγοντάς του: Μη σε νοιάζει, οι περισσότεροι επισκέπτες το παθαίνουν αυτό. Να, φόρεσέ τα και θα τα βγάλουμε σιγά σιγά.

Αποκτήστε το βιβλίο Το δώρο του θυμού, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Φόβος, θλίψη και θυμός

Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία τους. Η Ανεμέλια στην αρχή δεν μπορούσε να τον καταλάβει μα αργότερα είδε μέσα του την επιρροή των γονιών του, του Φόβου και της Θλίψης. Του χαμογελούσε, του χόρευε, έκανε τις αγαπημένες της αστείες γκριμάτσες της και σκαρφιζόταν ένα σωρό άλλα για να τον διασκεδάσει, να τον μαλακώσει.

Ο Θυμός από την άλλη όσο περισσότερο περνούσε ο καιρός τόσο περισσότερο εκνευριζόταν με τα γέλια της και τις παιδιάστικες γκρίνιες της και τόσο περισσότερο τη ζήλευε για την ευδιαθεσία της.

Η σχέση τους δεν κράτησε πολύ λόγω της διαφορετικότητάς τους μα ήταν σημαδεμένη με τα βέλη του Έρωτα, έντονη και γεμάτη πάθος. Κάποτε αποφάσισαν να χωρίσουν. Ήταν μόλις είχαν αποκτήσει μια κόρη, τη Συγχώρεση. Την ονόμασαν έτσι επειδή οι δυο τους δεν μπορούσαν να έχουν αυτό που τόσο επιθυμούσαν οι καρδιές τους, να χωρέσουν στο ίδιο σπιτικό.

Να την πούμε Συγχώρεση! Έτσι, όταν θα είμαστε μακριά και θα την κοιτάμε, θα θυμόμαστε πως μπορεί να μη χωρέσαμε στο ίδιο σπίτι αλλά χωρέσαμε στον κόσμο μέσω εκείνης.

Η Συγχώρεση

Η Συγχώρεση ήταν παράξενο παιδί. Είχε κληρονομήσει χαρακτηριστικά από τους γονείς και τους παππούδες της. Ο Θυμός, η Ανεμέλια, ο Φόβος, η Θλίψη και οι γονείς της Ανεμέλιας το Θάρρος και η Ελευθερία είχαν όλοι μεταφέρει κάποια χαρακτηριστικά τους στην προσωπικότητά της.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Έτσι, φαινόταν δύσκολη και ήταν πάντα παρεξηγημένη από θεούς και ανθρώπους. Ωστόσο, είχε επίσης κληρονομήσει πολλαπλά και έναν ισχυρό χαρακτήρα ο οποίος ήταν κοινός σε όλη της την οικογένεια.

Μεγαλώνοντας, έγινε γυναίκα με δύναμη τεράστια, είχε εξωτική ομορφιά και σπάνια φινέτσα. Ψηλή με κορμί αγαλματένιο και παρουσία έντονη. Τα ολόισια μαύρα λαμπερά μαλλιά της ζευγάρωναν με τα φωτεινά της μάτια. Το βλέμμα της ευθύ - ποτέ χαμηλό και ποτέ ψηλό. Ισχυρή και δυνατή όσο ελάχιστες θεές θύμιζε τη γιαγιά της την Ελευθερία.

Ήθελε να γίνει δασκάλα στα παιδικά της χρόνια. Η μητέρα της ήταν σε όλα δίπλα της. Ο πατέρας και ο παππούς της δεν το θεωρούσαν συνετό. Η Συγχώρεση τους άκουσε όλους. Έπειτα προχώρησε δημιουργώντας ένα νέο δρόμο, μια νέα επιλογή που θα την οδηγούσε στη γαλήνια φύση της.

Αποφάσισε να πολιτευτεί και άρχισε να κάνει ομιλίες σε όλο Βασίλειο. Στους λόγους της αναφερόταν σε πράγματα νεόφερτα και δυσκολονόητα για το πλήθος. Απέκτησε κάποιους λιγοστούς οπαδούς και η φήμη άρχισε να απλώνεται όλο και περισσότερο. Έφτασε και στις χώρες των θνητών.

Βίαιος γάμος

Κάποτε την επισκέφθηκε μια γυναίκα.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 40 ευρώ. Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας, από έμπειρη ομάδα ειδικών.

- Σε παρακολουθώ χρόνια τώρα, ακούω τις ομιλίες σου όπως τις μεταφέρουν οι λόγιοι, κάνω τα όσα ακούω - και τα ακούω πολύ προσεκτικά - μα αποτέλεσμα δε βλέπω. Δε μου συμβαίνουν τα όσα λες περί ελευθερίας και άλλων. Συγχωρώ και συνεχίζω να βασανίζομαι.

- Σε ακούω Γυναίκα. Πες μου την ιστορία σου.

- Είμαι σε έναν πολύ άσχημο γάμο. Ο άντρας μου είναι βίαιος και η ζωή μου ανυπόφορη. Προσπάθησα να τον καταλάβω, τον συγχώρεσα μα τίποτα δεν άλλαξε και παραμένω δυστυχισμένη.

- Να θυμάσαι το όνομά μου Γυναίκα. Κάνε χώρο να συνυπάρξετε σε τούτο τον κόσμο, δοκίμασε να συνυπάρξετε στο σπιτικό σας και αν αυτό δε γίνεται προχώρα στη ζωή σου. Για όλους υπάρχει ένα σπίτι μα ετούτο δε σημαίνει πως μπορεί ο ένας να καταπατά το χώρο του άλλου. Νιώσε τον όσο μπορείς, πάρε απόφαση πως τη σκέψη του δεν την ορίζεις εσύ. Εσύ ορίζεις μόνο τη δική σου.

Ίσως μέχρι εκεί να φτάνει ο νους του, μην τον κρίνεις και αν δεν γίνεται αλλιώς, αν δεν με ψάξει κι εκείνος, αν δεν γνωρίσει τη Μεταμέλεια να αποχωρήσεις και να προχωρήσεις στη ζωή σου δίχως εκείνον και δίχως κακία. Άσε του το χώρο του και μη στριμώχνεσαι αν δεν υπάρχει εκεί δίπλα μια άνετη θέση. Είμαι κομμάτι και των δύο και του καθενός ξεχωριστά.

Πάρε το δρόμο σου και αν δεν τον ξέρεις, δημιούργησέ τον. Βρες το δικό σου χώρο σε μια νέα γειτονιά όπου οι κάτοικοι θα έχουν ''μάτια αγκαλιές'' για εσένα. Μόνο τότε θα σταματήσεις να τον κουβαλάς στην πλάτη, μόνο τότε θα νιώσεις ελεύθερη. Μόνο όταν τον συγχωρέσεις πραγματικά.

Συγχωρώντας με την καρδιά

- Και πως θα ξέρω πως τον έχω συγχωρέσει πραγματικά;

- Η πλάτη σου δε θα είναι πια καμπουριασμένη, το στήθος σου θα ανοίξει και η καρδιά σου θα γίνει σαν τον ήλιο φωτεινή. Θα το νιώσεις, θα νιώσεις ελεύθερη και θα χαμογελάς πλατιά. Κάθε κύτταρο του σώματός σου θα είναι εναρμονισμένο με την πρωτότυπη μελωδία της ψυχής σου. Θα προχωράς πιο ανάλαφρα.

- Μα έχω προσπαθήσει και δεν τα κατάφερα.

- Ίσως να το έκανες μόνο με το νου σου, τη λογική σκέψη σου. Για να κατοικίσω μέσα σου χρειάζομαι και τη στήριξη της καρδιάς. Σκέψου πως ο κάθε ένας θνητός δρα σύμφωνα με την εξέλιξή του και σε κάθε περίπτωση κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο. Είναι δικαίωμα του και οφείλεις να το αποδεχτείς. Είναι υπεύθυνος ο καθένας για τις δράσεις που επιλέγει και όσο και να εμπλέκουν εσένα, δεν είναι δουλειά σου να κουβαλάς τα δικά του βάρη.

Να το αποδεχτείς ολόκληρη από τα βάθη της ψυχής σου. Αν το κάνεις μια φορά, την επόμενη θα γίνει πιο εύκολο και πιο εύκολο ώσπου θα σου κρατώ το χέρι σε κάθε βήμα. Μην ξεχνάς, το δικό σου δικαίωμα. Είναι δικό σου δικαίωμα να κρατήσεις μόνο το βάρος που σου αναλογεί και αν καταφέρεις να συγχωρέσεις κι εσένα θα απελευθερωθείς ολοκληρωτικά. Θα προχωρήσεις όπως εσύ επιλέξεις.

Η συγχώρεση είτε πρόκειται για εσένα είτε για κάποιον άλλο, είναι πολύ δύσκολο βήμα αλλά και η πιο απελευθερωτική εμπειρία. Η συγχώρεση είναι η επιλογή σου να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από το θυμό και το φόβο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.