Η αύξηση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, μεταξύ άλλων και ηπατικών νόσων, νόσων του παγκρέατος και διαταραχών του νευρικού συστήματος.
Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνων του αναπνευστικού και του πεπτικού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης των παραπάνω προβλημάτων υγείας αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών, ενώ όσοι δεν πίνουν καθόλου διατρέχουν ελάχιστον κίνδυνο να τα εκδηλώσουν.

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών ισχαιμικών επεισοδίων όταν δεν ξεπερνά τα 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και τα 9 για τις γυναίκες.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση ξεπερνά τα 14 ποτά για τους άνδρες και τα 9 για τις γυναίκες.  Επομένως, η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση 14 ποτών για τους άνδρες και 9 για τις γυναίκες θεωρητικά δεν αυξάνει μακροπρόθεσμα τα προβλήματα υγείας.

Η ημερήσια κατανάλωση ποτών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της σχετικά ακίνδυνης κατανάλωσης οινοπνευματωδών

Η μεγάλη ημερήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα και τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών.  ?τομο που οδηγεί με υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

Η μεγάλη ημερήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κοινωνικών προβλημάτων, π.χ. Συζυγικών ή οικογενειακών, καθώς και επαγγελματικών, νομικών και οικονομικών προβλημάτων.

Η σχετικά ακίνδυνη <<μέση>> εβδομαδιαία κατανάλωση 14 ποτών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη εάν τα περισσότερα από τα ποτά αυτά καταναλώνονται στην ίδια ημέρα!

Για την πρόληψη των κοινωνικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποδείχτηκε αποτελεσματικό ένα ημερήσιο όριο 4 ποτών για τους άνδρες και 3 για τις γυναίκες.

Η ωριαία κατανάλωση οινοπνευματωδών δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 ποτό ανά ώρα. Το όριο αυτό σχετίζεται με την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει περίπου 8-10 γρμ. Καθαρού αλκοόλ την ώρα. Ένα τυπικό ποτό περιέχει περίπου 14 γρμ. Καθαρού αλκοόλ.

Η προστατευτική δράση του αλκοόλ από τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο αποδίδεται στο ίδιο το αλκοόλ και όχι σε κάποια υποτιθέμενη ειδική δράση του κρασιού. Ωστόσο, η προστατευτική αυτή δράση έχει αποδειχθεί μόνο στην ηλικιακή ομάδα η οποία διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιοπαθειών (40-50 ετών) και μόνο με κατανάλωση 1 ποτού κάθε δεύτερη ημέρα. Πολύ περισσότερο προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η τακτική σωματική άσκηση και η κατανάλωση λιγότερων λιπαρών και περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει μια μέρα χωρίς να πιεί, κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της κατανάλωσης οινοπνευματωδών Η ομαλή κατανομή των ποτών στη διάρκεια της εβδομάδας μειώνει το κίνδυνο. Θα ήταν σκόπιμο οι ασθενείς που δεν μπορούν να διακόψουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών έστω για μια δυο μέρες την εβδομάδα να αναζητήσουν βοήθεια.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής ή δυσάρεστες εμπειρίες. Όσοι πίνουν εντός των ορίων που αναφέρθηκαν παραπάνω, χαίρουν άκρας ψυχικής υγείας και δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής προβλήματα που οφείλονται στο αλκοόλ, δεν διατρέχουν κίνδυνο όταν πίνουν για να αντιμετωπίσουν παροδικά συναισθηματικά ή άλλα προβλήματα.

 

Αναδημοσίευση άρθρου κατόπιν σχετικής άδειας: Ανθρώπινος Κήπος

Συγγραφή Άρθρου

Άκης Κούβελας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής 
Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων 
Έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμβουλευτικής (EAC)

Αναδημοσίευση άρθρου κατόπιν αδείας από : www.humangarden.gr
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συνέπειες και επιδράσεις από τη χρήση κοκαϊνης

Η δράση της κοκαϊνης είναι διπλή α) είναι ισχυρό διεγερτικό που επιταχύνει τη λειτουργία του ΚΝΣ και β) είναι αναισθητικό που, όταν λαμβάνεται με εισπνοή από τη μύτη, αναισθητοποιεί τη στοματική και ρινική κοιλότητα.

Συνέπειες και επιδράσεις από τη χρήση κάνναβης
χρήση κάνναβης

Η ψυχοδραστική ουσία που περιέχεται στα προϊόντα κάνναβης είναι η ΤHC. Σε ορισμένες χώρες, οι καλλιεργητές κάνναβης έχουν αναπτύξει ποικιλίες με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε THC  από όσο στο παρελθόν. Τα προϊόντα κάνναβης είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μια άλλη ματιά για την οικογένεια του εξαρτημένου
addictions-family

Τον τελευταίο καιρό ήρθα πάλι σε επαφή με το γεμάτο αγωνία ερώτημα κάποιων γονιών, τι θα κάνουμε με το εξαρτημένο παιδί μας;
Είναι το πιο δύσκολο ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσω.
Καταλαβαίνω ότι είμαι ένας ακόμα επαγγελματίας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, που περιμένουν με αγωνία να τους φανερώσω την μαγική συνταγή. Συνήθως η εικόνα ενός εξαρτημένου, είναι η εικόνα ενός παιδιού που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares