Το 10ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχολόγους να συμμετάσχουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συνθετικής Ψυχοθεραπείας με χαρά σας προσκαλεί στο 10ο συνέδριό της με θέμα «Δημιουργικότητα και Κοινωνική Ευθύνη». Φέτος, η τοπική οργανωτική επιτροπή θα οργανώσει το συνέδριο μέσω του διαδικτύου, 8 και 9 Οκτωβρίου του 2021.

Μέχρι νεωτέρας, η δια ζώσης πραγματοποίση του συνεδρίου στην Αθήνα, όπως είχε προγραμματιστεί από το 2018, κρίνεται ανέφικτη , λόγω των συνθηκών που επικρατούν με τον covid-19.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα άτομα, φοιτητές και επαγγελματίες, να συμμετάσχουν με προτάσεις, παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια και έναν ουσιαστικό διάλογο». 

Το θέμα του συνεδρίου

«Το θέμα του συνεδρίου προκύπτει από το πώς η δημιουργικότητα ενσωματώνεται στη δική μας συνθετική ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Είναι γεγονός ότι εμείς που εργαζόμαστε στα θεραπευτικά επαγγέλματα λαμβάνουμε μεγάλη ικανοποίηση από τη δουλειά μας, ωστόσο υπάρχει περίπτωση και να εξαντληθούμε. Δίνουμε τόσα πολλά στους άλλους και συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ιστορίες και καταστάσεις, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εξουθένωση (burn out) ή κόπωση συμπόνιας (compassion fatigue).

Προσφέροντας τόσα πολλά σε άλλους, οι περισσότεροι επαγγελματίες θεραπευτές δεν δίνουν προτεραιότητα στην δική τους αυτοφροντίδα.

Η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους άλλους ανθρώπους, καθώς και να ζούμε τη ζωή μας με πάθος, χαρά, πληρότητα και αυτοπραγμάτωση.

Επιπλέον, το ψυχοθεραπευτικό μας έργο δεν πραγματοποιείται σε κενό. Το ψυχοθεραπευτικό μας έργο επηρεάζεται από το κοινωνικό, πολιτικό, οικολογικό και οικονομικό πλαίσιο.

Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι έχει και μια φιλοσοφική διάσταση.

Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο της πολιτικής διάστασης στη σχέση του πελάτη-θεραπευτή, αναπτύσσοντας ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, οικολογικά και πολιτισμικά ζητήματα μπορούν να ενσωματωθούν στη θεωρία και την πράξη, εντοπίζοντας και αμφισβητώντας τις δυσμενείς διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα και πέρα από το επάγγελμά μας, προκαλώντας δράσεις, ξεκινώντας καμπάνιες και επιχειρώντας να επηρεάσουμε τις πολιτικές διεργασίες».

Ο στόχος του συνεδρίου

Σύμφωνα με τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν παραπάνω και ακόμη περισσότερα που πρόκειται να διατυπωθούν, το συνέδριο προσδοκά να δώσει απαντήσεις, να εισάγει νέες προσεγγίσεις, να αναπτύξει πάνελ συζήτησης παρόμοιων ζητημάτων από διαφορετικές οπτικές, να προσφέρει βιωματικά εργαστήρια ώστε να γίνει η θεωρία πράξη κ.λπ.

«Σας προσκαλούμε σε ένα συνέδριο ανοιχτό στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων: από την τέχνη έως τα όνειρα, από τη φιλοσοφία έως την ποιοτική έρευνα, έως τις σχεσιακές προσεγγίσεις και πώς επηρεάζουν τις αποφάσεις μας ως θεραπευτών.

Πώς οι κορυφαίοι θεραπευτές και οι επαγγελματίες μπορούν να δουν το κέρδος της σύνθεσης της ψυχοθεραπείας στη σύγχρονη ψυχοθεραπευτική πρακτική, έρευνα και εκπαίδευση».

Για την τοπική οργανωτική επιτροπή
Δρ Πάνος Ασημάκης
Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας
Διευθυντής του Athens Synthesis Centre

Για περισσότερες πληροφορίες, για να δείτε το πρόγραμμα του 10ου συνεδρίου Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας, καθώς και να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://eaipathens.eu