Εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος μέσης παιδικής ηλικίας (άνω των 5 ετών), εφήβους και ενήλικες.

Ο "Ηλίανθος" δέχεται αιτήματα και εξυπηρετεί περιστατικά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ωστόσο, αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη για να βρείτε το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού σας για τον Σεπτέμβριο 2023, ώστε να περάσετε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι.

Πληροφορίες στο 210 5782341

Λίγα λόγια για τη δομή Ηλίανθος

Ο «Ηλίανθος» είναι Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.). Λειτουργεί στο Περιστέρι Αττικής από το 2010 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω, εφήβους και νεαρούς κυρίως ενήλικες με ΔΑΦ χαμηλής, μέσης και υψηλής λειτουργικότητας.

Πρόκειται για μία αυτοχρηματοδοτούμενη δομή που ανήκει στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» και εξυπηρετεί οικογένειες που διαμένουν στο Περιστέρι και τις γύρω περιοχές, αλλά και το σύνολο του νομού Αττικής εφόσον οι ωφελούμενοι μπορούν να προσέρχονται στο κέντρο.

Τα θεραπευτικά προγράμματα έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης, την αντιμετώπιση δυσκολιών συμπεριφοράς και την βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων.

Είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τη γενίκευση των δεξιοτήτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα με κύριο μέλημα τη βελτίωση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των οικογενειών με μέλος άτομο με Δ.Α.Φ. αλλά και των ίδιων των ατόμων με Δ.Α.Φ.

Για τον σκοπό αυτό υπάρχει σταθερή και τακτική επικοινωνία με κάθε άλλο σημαντικό πλαίσιο του ατόμου (οικογένεια, σχολείο, άλλες δομές). Συγχρόνως, δημιουργείται εξατομικευμένο πρόγραμμα για τον κάθε ωφελούμενο που μπορεί να περιλαμβάνει συνεδρίες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος, προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής, ψυχοθεραπείας και άλλων επιμέρους υπηρεσιών σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο ανάλογα με την στοχοθεσία.

Τα προγράμματα γίνονται εντός του χώρου της δομής αλλά και σε εξωτερικά πλαίσια, ενώ η στοχοθεσία αποφασίζεται σε συνεργασία με την οικογένεια, τον ίδιο τον ωφελούμενο, όσο αυτό είναι δυνατόν, και την αξιολόγηση των δυσκολιών και δυνατοτήτων του ωφελούμενου από την θεραπευτική ομάδα.

ilianthos diataraxes aytistikou fasmatos

Συγκεκριμένα, το πρωί έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυτισμό παρακολουθούν πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα από εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Το απόγευμα πραγματοποιούνται ειδικές συνεδρίες, ομαδικά προγράμματα, καθώς και πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα όπου οι ωφελούμενοι παρακολουθούν ένα ελάχιστο 8 ωρών την εβδομάδα σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες τους ανάγκες.

Στον "Ηλίανθο" πιστεύουμε πως η ενίσχυση των δεξιοτήτων ενός ατόμου με ΔΑΦ σε όλους τους τομείς επιτυγχάνεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν το άτομο είναι χαρούμενο και έχει κίνητρο.

Για αυτόν τον λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για το παιδί, κάνοντας χρήση των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων του και της δικής μας φαντασίας. Συγχρόνως, επικεντρωνόμαστε στο χτίσιμο μιας στενής και ουσιαστικής σχέσης με τον θεραπευτή μέσα από το χιούμορ και την παιγνιώδη αλληλεπίδραση.

Το άτομο που θέλει να έρχεται στην συνεδρία, που αποζητά την αλληλεπίδραση μαζί μας και συμμετέχει με χαρά στις δραστηριότητες πετυχαίνει πολύ πιο εύκολα τους θεραπευτικούς του στόχους. Παράλληλα, ενισχύονται οι επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες, μειώνονται οι συμπεριφορές που προβληματίζουν και βελτιώνεται γενικότερα η ποιότητα ζωής του.

Ελάτε να σκεφτούμε μαζί πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που να έχει νόημα για το παιδί σας.
Πληροφορίες: Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ "Ηλίανθος", Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2105782341