Διαταραχή Πανικού

Στην Ελλάδα, η διαταραχή πανικού είναι εμφανής στο 6% του πληθυσμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυτό το ποσοστό ανεβαίνει και μετρήσεις υποδεικνύουν ότι 1 στους 73 ανθρώπους πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Το γυναικείο φύλο, συγκρατεί υψηλότερα ποσοστά από ότι το αντρικό. Παρόλα αυτά, οι άνδρες που εμφανίζουν διαταραχή πανικού, αυξάνονται συνεχώς.

Τι είναι η διαταραχή πανικού;

Τα άτομα που έχουν διαταραχή πανικού, εκδηλώνουν αρχικά κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού αποτελούνται από ένα έντονο αίσθημα φόβου, που συνδέεται με τον φόβο του θανάτου. Είτε αυτός είναι ο φυσιολογικός θάνατος (θα πεθάνω), είτε ο κοινωνικός θάνατος (θα γίνω ρεζίλι), είτε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος (θα τρελαθώ).

Ταυτόχρονα, με αυτό το έντονο συναίσθημα, εμφανίζονται και τα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ζαλάδα, αίσθηση λιποθυμίας, στεγνό στόμα και άλλα. Είναι λοιπόν λογικό, να μην επιθυμεί κάποιος αυτά τα συμπτώματα και συναισθήματα.

Για να το αποφύγουν αυτό, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχή πανικού, αρχίζουν και φοβούνται μήπως εκδηλωθεί κι άλλη κρίση πανικού σε ανυποψίαστο χρόνο. Ασχολούμενοι συνεχώς με το πρόβλημα στη σκέψη, προκαλούν στον εαυτό τους περισσότερο άγχος. Σε ακραίες περιπτώσεις, αποφεύγουν να βγουν και από το σπίτι τους, εξαιτίας του φόβου μιας επικείμενης κρίσης.

Πώς νιώθει το άτομο κατά την κρίση;

Το άτομο νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο στο σώμα και το μυαλό του. Ότι χάνει τα λογικά του και τρελαίνεται. Άτομα που έχουν βιώσει κρίση πανικού δηλώνουν ότι φοβόντουσαν πως θα πεθάνουν, λόγω της έντασης των συμπτωμάτων. Αρκετοί σημειώνουν πως έχουν την αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι πραγματικό.

Τις περισσότερες φορές τα άτομα αποφεύγουν να πηγαίνουν στα μέρη που έχουν πάθει κρίσεις πανικού. Φοβούνται πως αν ξαναβρεθούν εκεί, θα τους συμβεί το ίδιο. Ταυτόχρονα, ο φόβος για μελλοντική κρίση μπορεί να κάνει τα άτομα να απομονωθούν κοινωνικά, ώστε να μην πάθουν κρίση μπροστά σε τρίτους ή ενώ κάνουν κάποια ασχολία όπως η οδήγηση.

 

Διαβάστε το 2ο μέρος για τη διαταραχή και τις κρίσεις πανικού: Διαταραχή πανικού - 2ο μέρος 

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία

xrysanthakopoulou mariaΕφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ψυχολογία: Δεν έχει βάση, αφού δεν υπάρχει η ψυχή πραγματικά
Ψυχολογία

Συχνά ακούγεται η λέξη ψυχολογία, σε μια ποικιλία εκφράσεων. Από πού προέρχεται όμως πραγματικά; Τι είναι; Έχει πρακτική υπόσταση ή περιέχει μόνο θεωρητικές ρίζες; Με ποιον τρόπο μπορεί να σχετίζεται με την ψυχική υγεία; Είναι πράγματι επιστήμη;
Πολλές φορές, οι άνθρωποι αναρωτιούνται και κυρίως αμφισβητούν την έννοια της ψυχολογίας και συνεπώς των ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων που υπάρχουν.

Τί θεωρείται ελκυστικό;
ελκυστικότητα

Ο καθένας θεωρεί κάτι ελκυστικό με βάση την υποκειμενική του αντίληψη. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο, ένας άνθρωπος ή μια φωτογραφία μπορεί να εμπνέει διαφορετικά κάποιον και διαφορετικά κάποιον άλλον. 

Άγχος: Χρήσιμος σύμμαχος ή σημαντικός αντίπαλος (Μέρος Ά)
άγχος

Το άγχος είναι ένα αίσθημα που δείχνει σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς κατά την πάροδο των χρόνων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η λέξη "άγχος" προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ἄγχω, που σημαίνει πιέζω, πνίγω. Αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση που προκαλείται από έναν μεγάλο αριθμό αιτιών και αφορά τόσο στον αρνητικό όσο και στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε έναν άνθρωπο.  

Σεμινάριο Ψυχολογίας και Gaming στη Digital Expo 2018
Ψυχολογία, Gaming

H μεγαλύτερη συνάντηση Τεχνολογίας και Gaming επιστρέφει στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2018, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Digital Expo 2018

Μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες και σεμινάρια σχετικές με τα βιντεοπαιχνίδια και τη τεχνολογία από την ομάδα του DEX! Ένα από τα σεμινάρια επιστημονικού τύπου, είναι η παρουσίαση του θέματος "Ψυχολογία και Gaming" από την ψυχοθεραπεύτρια Χρυσανθακοπούλου Μαρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares