Η Πύλη Ψυχολογίας παραθέτει την επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων προς τον Σταϊκούρα, Υπουργό οικονομικών και τον κύριο Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την συμπερίληψη του ΚΑΔ Ψυχολόγων 86901804 στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων αιτείται όπως συμπεριλάβετε τον ΚΑΔ 86901804 των Ψυχολόγων στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση – ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, είχε καταβληθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες Ψυχολόγους οικονομική ενίσχυση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, 600 ευρώ, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ (28-4-20) για όλους τους δικαιούχους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι Ψυχολόγοι έχουμε τον οκταψήφιο κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας - ΚΑΔ 86901804, ο οποίος αποτελεί υποομάδα του κύριου τομέα/κλάδου με ΚΑΔ 869018 «Υπηρεσίες ψυχικής υγείας».

Οι Ψυχολόγοι είναι ένας από τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται ιδιαιτέρως από την πανδημία, λόγω της νόσου Covid-19.

Οι εξ' αποστάσεως ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες είναι δύσκολες

Συγκεκριμένα αδυνατούν να ασκήσουν το έργο τους εξ’ αποστάσεως με παιδιά και με ενήλικες, διότι:

α) δεν είναι εφικτό να πραγματοποιούνται συνεδρίες με παιδιά, μέσω ψηφιακών μέσων τηλεπικοινωνίας,
β) δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικές οι συνεδρίες, που γίνονται μέσω ψηφιακών μέσων τηλεπικοινωνίας με άτομα που πάσχουν από σοβαρή και ενεργό ψυχοπαθολογία,
γ) απαγορεύεται σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Αναπλ. Υπ. Υγείας κ. Π. Πολάκη αρ.Γ5β/Γ.Π.οικ.42984 στο ΦΕΚ αρ. Φύλλου 2344/2019 στον κλάδο των Ψυχολόγων να κάνουν χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων τηλεπικοινωνίας,
δ) αν ελάχιστοι Ψυχολόγοι πραγματοποιούν ορισμένες συνεδρίες κάνοντας χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων τηλεπικοινωνίας, αυτές δεν μπορούν να αποδώσουν ένα εισόδημα διαβίωσης.

Οι ψυχολόγοι στην πρώτη γραμμή

Οι Ψυχολόγοι, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτική, μετά από Μαζικές Καταστροφές είναι από τις ειδικότητες που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την Ψυχολογική Στήριξη των πληγέντων.

Κάθε Ψυχοκοινωνική Παρέμβαση, όταν οργανωθεί σωστά, έχει χαρακτήρα Πρόληψης και αφορά στην Ψυχική Υγεία των πολιτών της χώρας. Για αυτούς τους λόγους, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων ανταποκρίθηκε αμέσως στην έκκληση της Πολιτείας και με επιστολή προς τα μέλη του στις 24-3-20 κάλεσε τους Ψυχολόγους να δηλώσουν συμμετοχή στο Εθελοντικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για εθελοντές Ψυχολόγους, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας λόγω της νόσου Covid-19.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας και θα συμπεριλάβετε τον ΚΑΔ 86901804 των Ψυχολόγων στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr