Ακρόαση άρθρου......

Για την κατασκευή ενός σπιτιού απαιτούνται κάθετες κολώνες και οριζόντια δοκάρια· αυτά τα δύο είναι ικανά να κάνουν την κατοικία να αντέχει σε σεισμούς. Όταν όμως δύο στύλοι απομακρυνθούν-γκρεμιστούν, φυσικό επακόλουθο είναι το κτήριο να καταρρεύσει. Στύλοι που στηρίζουν ολόκληρη την οικογενειακή εστία είναι οι γονείς και όταν χωρίσουν, αυτό έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στα παιδιά τους.

Και αυτό συμβαίνει, διότι για εκείνα καταρρέει στην πραγματικότητα ένας κόσμος, η οικογενειακή τους εστία, και χρειάζονται σωστό τρόπο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Επομένως, πριν από το διαζύγιο, χρήσιμο και ωφέλιμο είναι το ζευγάρι να συλλογιστεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο και χειρισμό με τον οποίο θα αποφασιστεί ο χωρισμός του.

Σύμφωνα με έρευνες, το διαζύγιο γενικά επηρεάζει την νοητική, συναισθηματική, ψυχοκοινωνική και σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, πιθανότατα, λόγω της ενδεχόμενης φυσικής και μερικές φορές συναισθηματικής απομάκρυνσης των γονέων και ειδικότερα του προσώπου στο οποίο το παιδί είχε ιδιαίτερα προσκολληθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ανασφάλεια που θα το αποτρέπει από τις διαπροσωπικές επαφές και την έκφραση των συναισθημάτων του.

Η εκδήλωση αισθημάτων ενοχής είναι ένα άλλο σημαντικό γεγονός που επηρεάζει τα παιδιά, διότι όταν δεν μπορούν να αντιληφθούν τους παράγοντες που προκάλεσαν τον χωρισμό των γονέων τους, αισθάνονται ότι είναι τα ίδια υπεύθυνα για το γεγονός αυτό. Η εμφάνιση επίσης θυμού, ανυπακοής, πρόωρης σεξουαλικής δραστηριότητας, παραβατικότητας, είναι μερικά άλλα σημαντικά στοιχεία που πιθανότατα να εκδηλωθούν.

Η νέα έρευνα για το διαζύγιο και την ψυχική υγεία των παιδιών κάτω από 6 ετών

Οι γονείς που χωρίζουν πριν τα παιδιά τους γίνουν έξι ετών, θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ψυχική ισορροπία και την ομαλή ένταξη των παιδιών στο σχολείο, από ό,τι όταν η διάλυση της οικογένειας γίνεται όταν το παιδί είναι έξι έως δέκα ετών, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Μεταξύ άλλων, παιδιά έως έξι ετών που βλέπουν τους γονείς τους να τραβάνε χωριστούς δρόμους, είναι πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, να πέσουν θύμα εκφοβισμού και γενικότερα να νιώθουν μεγαλύτερη δυστυχία στο σχολείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λένα Χογού του Πανεπιστημίου του Άαρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό παιδιατρικό περιοδικό «BMC Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία απαντήσεων που είχαν δώσει σε ερωτηματολόγια 219.200 παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών, από τα οποία το 31% ζούσαν σε διαλυμένη οικογένεια. Διαπιστώθηκε ότι όσα είχαν βιώσει χωρισμό των γονιών τους σε ηλικία δύο έως πέντε ετών, ένιωθαν χειρότερα στο σχολείο, σε σχέση με όσα είχαν γνωρίσει τον χωρισμό σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ενώ συνολικά μόνο ένα στα 20 παιδιά που απάντησαν (το 5%), ένιωθαν μοναξιά, είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού ή είχαν προβλήματα στο σχολείο, το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο (41%) μεταξύ όσων προέρχονταν από διαλυμένες οικογένειες.

Ειδικότερα στην ομάδα των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί προτού αυτά γίνουν έξι ετών, το ποσοστό με προβλήματα ήταν ακόμη υψηλότερο (55%), έναντι 36% των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί όταν ήταν έξι έως δέκα ετών και 30% όταν ο χωρισμός είχε γίνει μετά τα 11.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
3 Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;
Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

Επίσης, παιδιά που ζούσαν με πατριό ή μητριά λόγω δεύτερου γάμου της μητέρας ή του πατέρα τους, είχαν γενικά χειρότερη ψυχική κατάσταση στο σχολείο, ιδίως τα νεότερα σε ηλικία.

Περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες δυτικές χώρες βιώνουν τη διάλυση της οικογένειας τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά δύο έως τέσσερα χρόνια πριν τον χωρισμό, κυρίως λόγω των συγκρούσεων των γονέων μέσα στο σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: bmcpediatr.biomedcentral.com

Για την εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα από το άρθρο Διαζύγιο γονέων διαμορφώνει τέκνα - Η επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά, του συνεργάτη της Πύλης μας, Ιωάννη Γαζέτα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr