Ακρόαση άρθρου......

Αν κάνουμε μια αναδρομή για την ιστορία του χρώματος και τι λέγεται από κάθε πολιτισμό για αυτό, θα παρατηρήσουμε ότι οι αναφορές είναι πολυπληθείς. Σημαντικό είναι να σταθούμε πως στην αρχαία Ινδία υποστήριζαν πως τα χρώματα είναι τόσο αναγκαία για την ψυχή όσο είναι και ο αέρας για το σώμα ενός ανθρώπου. Τα χρώματα επιδρούν άμεσα στην ζωή ενός ατόμου στις ψυχολογικές του αντιδράσεις, στα συναισθήματα του αλλά και στην υγεία του.

Η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχική μας υγεία

Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε:

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.»

Άραγε ο καθένας από εμάς ποιον παράδεισο ονειρεύεται να ζωγραφίσει κι αν τον έχει ονειρευτεί ποια είναι τα χρώματα που τον κυριεύουν;

Διαχρονικά έχει γίνει ένας διαχωρισμός δύο ομάδων, τα «ζεστά» χρώματα και τα «ψυχρά». Στην ομάδα των ζεστών χρωμάτων κατατάσσονται οι αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του καφέ και του πορτοκαλί. Ενώ στην δεύτερη ομάδα είναι του μπλε, του γκρι και του πράσινου. Φαίνεται πως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο προκαλούν επιθετικότητα, χαρά και διέγερση. Από την άλλη πλευρά το πράσινο και το μπλε προσφέρουν γαλήνη, ηρεμία και ασφάλεια, ενώ το καφέ το μαύρο και το γκρι δίνουν ένα τόνο μελαγχολίας και θλίψης στο άτομο. 

Υγεία και χρώματα

Μέσα από τα χρώματα μπορούμε να εκφραστούμε κάποιες φορές συνειδητά και άλλες ασυνείδητα. Τα χρώματα μπορούν να «ανοίξουν δρόμους» στην ψυχή μας και να αποκαλύψουν κρυμμένα μας προβλήματα. Μάλιστα πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως κάποιες φορές βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Η Χρωμοθεραπεία η αλλιώς Χρωματοθεραπεία  είναι μια θεραπεία που προσφέρει στα άτομα γαλήνη και ανακούφιση μετά την εφαρμογή κάποιων χρωμάτων από τους ειδικούς. Ακόμη υποστηρίζει ότι το ανθρώπινο σώμα και η ψυχή δεν διαχωρίζονται.

Σημαντικό είναι πως ειδικοί που χρησιμοποιούν αυτή την θεραπεία υποστηρίζουν πως βοηθά σημαντικά στη μείωση και αποτοξίνωση των ερεθισμάτων και στην αύξηση της κυκλοφορίας.

Οι προτιμήσεις των δυο φύλων στα χρώματα

Ευρύτερα γνωστός είναι ο διαχωρισμός των χρωμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Γενικά παρατηρούμε ότι οι άντρες προτιμούν το μπλε, το μαύρο και το κόκκινο ενώ οι γυναίκες δείχνουν περισσότερη προτίμηση στο ροζ, το μαύρο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.

Εξειδικευμένες Ψηφιακές Υπηρεσίες για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας .
Διαχείριση Social Media, Διαφήμιση στη Google, Υποστήριξη Επαγγελματικής Ιστοσελίδας, Προβολή στο PSYCHOLOGY.GR, χτίσιμο διαδικτυακού brand...

Ποιος είναι άραγε ο λόγος και η σκέψη που επικρατεί μέσα μας για να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;

Έχει φανεί πως υπάρχει μια προτίμηση στο μπλε χρώμα διότι έχει θεσπιστεί στην κοινωνία μας ως ένα ανδρικό χρώμα. Αν αναλογιστούμε τα αγόρια από μικρή ηλικία ντύνονται με ρούχα μπλε χρώματος. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια σημαντική επιρροή από την κοινωνία.

Επίσης οι άνδρες επιθυμούν να εκπέμπουν μια αίσθηση σοβαρότητας, κομψότητας αλλά και μυστηρίου για αυτό πολλές φορές το αγαπημένο τους χρώμα είναι το μαύρο, ενώ το κόκκινο φαίνεται πως είναι ένα από τα αγαπημένα χρώματα κάποιων λόγω της ταχύτητας και της δράσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή πολλοί άνδρες, που έχουν προτίμηση στο κόκκινο, το έχουν συνδυάσει με τη Ferrari.

sofia aiononΗ σοφία των αιώνων: Τι θα είχαν να μας πουν σήμερα οι σοφοί μας πρόγονοι; Σε μια περιεκτική συλλογή εύστοχων αποσπασμάτων από τα έργα μερικών από τους μεγαλύτερους στοχαστές των τελευταίων είκοσι πέντε αιώνων, ο συγγραφέας Wayne Dyer εξηγεί τη σημασία και το ευρύτερο νόημα που έχει για τη ζωή μας καθένα από αυτά τα αποσπάσματα σοφίας.

Ένα πολύτιμο δώρο για όλους, που προσεγγίζει την αυθεντική σοφία μέσα από τα λόγια εξήντα μεγάλων διανοούμενων, όπως ο Ουόλτ Ουίτμαν, ο Σαίξπηρ, ο Μαχάτμα Γκάντι, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.

Αποκτήστε, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας, το συναρπαστικό βιβλίο: Η σοφία των αιώνων 

Μπορούν τα χρώματα να μας προσφέρουν ένα προσωπείο;

Στις γυναίκες υπάρχει μια ευρύτερη προτίμηση επιλογής χρωμάτων, διότι οι πιο πολλές είναι πρόθυμες να πορεύονται με την εκάστοτε μόδα χρωμάτων.

Ροζ

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Όμως έχει παρουσιαστεί πως υπάρχει μια έντονη επιθυμία στο ροζ χρώμα, λόγω του ρομαντισμού που προσδίδει της γλυκύτητας και του ειδυλλίου. Μάλιστα βλέπουμε πως το ροζ είναι ένα παραδοσιακό κοριτσίστικο χρώμα όπως αντίστοιχα το μπλε για τα αγόρια.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα από τα αγαπημένα χρώματα πολλών γυναικών ειδικά στα ενδύματα. Αυτό συμβαίνει λόγω του πάθους και της φλόγας που εκπέμπει το χρώμα αυτό, με αποτέλεσμα όταν μια γυναικά φοράει ένα ένδυμα απόχρωσης κόκκινου, την κάνει να νιώθει πιο επιθυμητή και πιο ελκυστική.

Κίτρινο και πορτοκαλί

Το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι ιδιαίτερα επιθυμητά από τις μικρότερες ηλικίες των κοριτσιών επειδή κατατάσσονται στα χαρούμενα και εύθυμα χρώματα. Επιπρόσθετα εκπροσωπούν την ευτυχία, την ευεξία και την ενέργεια.

Μαύρο

Καταλήγοντας ένα πολύ σημαντικό χρώμα που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως είναι το αγαπημένο όλων σχεδόν των γυναικών είναι το μαύρο. Το μαύρο χρώμα παρέχει μυστήριο, κομψότητα και σοβαρότητα. Έτσι όλες οι γυναίκες έχουν μερικά μαύρα ενδύματα στην γκαρνταρόμπα τους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που είναι επιχειρηματίες τείνουν να έχουν περισσότερα μαύρα λόγω της κομψότητας που προσδίδουν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Δανέζη - Ψυχολόγος

Μαρία Δανέζη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Απόφοιτη Ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Συμπεριφορική Γνωσιακή Θεραπεία του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (SCG-Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδος).