Oριακή διαταραχή

Βάσει των όσων γνωστοποιούνται από τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο, η οριακή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας συγκαταλέγεται μεταξύ των διαταραχών προσωπικότητας Β κατηγορίας, ενώ ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της είναι ο έντονα μεταβαλλόμενος συναισθηματικός κόσμος του ατόμου. Δηλαδή, το άτομο εκείνο εμφανίζεται ασταθές στις διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς και έντονα παρορμητικό.

Τέτοιου είδους αστάθεια κινείται από τον υπερβολικό ενθουσιασμό μέχρι και την οργή, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αδιέξοδο οι περισσότερες διαπροσωπικές του σχέσεις.

Χαρακτηριστικά της οριακής διαταραχής

Στη συνέχεια, θα σημειώσουμε αναλυτικά τα βασικότερα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας με οριακή διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα, η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και η παρορμητικότητα - όπως προαναφέρθηκε - είθισται να εμφανίζονται μέσω διαφόρων καταχρήσεων, ξεσπασμάτων υπερβολής, ακραίας σεξουαλικής επιθυμίας/δραστηριότητας ή ακόμα και επεισοδίων υπερφαγίας. Την ίδια στιγμή, τα οριακά άτομα παρουσιάζουν μια ασταθή εικόνα για τον εαυτό τους, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό από τις συχνές διακυμάνσεις σχετικά με τις διάφορες πτυχές του εαυτού τους και της καθημερινότητάς τους (επάγγελμα, επιλογές, αξίες κ.λπ.). Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να λησμονηθεί, πως ένα, επίσης, βασικό χαρακτηριστικό των οριακών ατόμων είναι το γεγονός πως συχνά βρίσκονται στην προσπάθεια αποφυγής μιας υπαρκτής ή φανταστικής εγκατάλειψης.

Συμπληρώνοντας, τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν έντονα κυκλοθυμίες, ενώ συμβαίνει να βασίζονται σε λανθασμένες εκτιμήσεις των γεγονότων και όχι στα γεγονότα καθαυτά. Δηλαδή, πρόκειται για ανθρώπους που πέφτουν "θύματα" του ιδιαίτερου συστήματος σκέψης τους, καθώς μεταφέρουν τη φαντασία τους στην καθημερινότητά τους. Μια τέτοιου είδους σκέψη και συμπεριφορά, η στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας δηλαδή, δημιουργείται συχνά υπό συνθήκες άγχους.

Από την άλλη, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το εξής σύμπτωμα: η επαναλαμβανόμενη αυτοκτονική συμπεριφορά καθώς και οι πράξεις αυτοτραυματισμού ή η εμφάνιση αυτοκτονικού ιδεασμού. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι συμπεριφορές στο επίπεδο του αυτοτραυματισμού έχουν σκοπό να κατευνάσουν - τρόπον τινά - το πλήθος συναισθημάτων χαμηλής αυτοεκτίμησης, απογοήτευσης, απόρριψης, προδοσίας και αυτολύπησης προκαλώντας ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο μέσω τραυματισμού. Επίσης, αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να αποσκοπεί και σε χειρισμό άλλου προσώπου (δεσμός, φιλία κ.λπ.). Για την ακρίβεια, ο φόβος της εγκατάλειψης, πολλές φορές, μπορεί να ωθήσει τα οριακά άτομα στο να νιώσουν πως έχουν δεθεί συναισθηματικά με τον εκάστοτε σύντροφο, με αποτέλεσμα να φέρονται χειριστικά με σκοπό να "αναγκάσουν" το άλλο πρόσωπο να επιδείξει δυσλειτουργικές συμπεριφορές που μπορεί να έχει εκδηλώσει στο παρελθόν ή σε άλλες σχέσεις, ώστε να «αποδείξουν» πως τελικά το άλλο πρόσωπο είναι προβληματικό και χωρίζοντας από μια τέτοια σχέση να μη φέρουν καμία ευθύνη.

Εδώ να σημειώσουμε πως έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει ένας πληθυσμός μεταξύ των οριακών ατόμων, που τείνει να υιοθετεί ψυχαναγκαστικά στοιχεία στη σκέψη αλλά και στη συμπεριφορά.

Σε μια τέτοια περίπτωση δυσκολεύεται η άμεση διάγνωση από τον ειδικό ψυχοθεραπευτή, ενώ μια τέτοια συμπεριφορά αναπτύσσεται διότι βοηθάει το άτομο να διαχειριστεί το εσωτερικό του χάος και χρησιμοποιείται ως υπεραναπλήρωση.

Η οπτική της ψυχανάλυσης

Κλείνοντας, ορισμένοι παράγοντες όπως είναι τα παιδικά τραύματα, η σεξουαλική κακοποίηση καθώς και η γονεϊκή εγκατάλειψη δυνητικά αποτελούν κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη της οριακής/μεταιχμιακής διαταραχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ψυχολογικές διαδικασίες παρουσιάζουν τους προαναφερθέντες παράγοντες σαν προσωπικά βιώματα. Ωστόσο, υπό την οπτική της ψυχανάλυσης, οι όποιες ανεπιθύμητες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας στο μέλλον έχουν ως αποτέλεσμα μια αδύναμη προσωπικότητα, η οποία βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση αποδοχής και επιβεβαίωσης. Έτσι, τα άτομα εκείνα αναπτύσσουν, σταδιακά, μηχανισμούς άμυνας βάσει των οποίων κατατάσσουν απόλυτα τα πρόσωπα σε "καλά" και "κακά".

Αρκετοί θεωρητικοί του κλάδου τονίζουν πως, συχνά, τα οποία αρνητικά παιδικά βιώματα μπορούν να μετατραπούν σε αρνητικά σχήματα αναφορικά με την ταυτότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου με τον περίγυρό του.

Αυτό σημαίνει ότι αντιλήψεις όπως για παράδειγμα «κανείς δεν μπορεί να με αγαπήσει» ή «δεν είμαι ικανός να καταφέρω τίποτα» έχουν ως αποτέλεσμα την μερική ή πλήρη εξάρτηση των οριακών ατόμων από άλλους, ως συνέπεια της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της μη ικανότητας για εναλλακτική διαχείριση του άγχους και του στρες. Όσον αφορά τα σαφή αίτια που προκαλούν αυτή τη διαταραχή, η αλήθεια είναι πως δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, σε μεγάλα ποσοστά παρουσιάζονται η αμέλεια, η κακοποίηση και η εγκατάλειψη στην παιδική ηλικία· ενδεχομένως να ευθύνονται και γενετικοί παράγοντες, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή και οι ίδιοι οριακή διαταραχή.

Πριν το τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι εν αντιθέσει με τα ναρκισσιστικά άτομα, τα οποία ως γνωστόν σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να αποφεύγουν τη θεραπεία, οι οριακοί άνθρωποι σπανίως την αποφεύγουν.

Παρά ταύτα, πριν αναπτυχθούν οι πλέον πρωτοποριακές θεραπείες και η σύγχρονη αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας έχει πολλάκις αμφισβητηθεί. Επίσης, η χρήση φαρμακευτικής αγωγής έχει υπάρξει αποτελεσματικός αρωγός. Αναμφίβολα η διαχείριση των οριακών ατόμων απαιτεί σαφές πρόγραμμα αντιμετώπισης, από ειδικό, παράλληλα με τη βοήθεια του συναισθήματος της αποδοχής από τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Συγγραφή Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εξειδ. Ιατρική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α., Συνθετική συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία, Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Υπνοθεραπεία. Μελος Ε.Ε.Σ, E.A.C., I.A.R.P.P.,GHSC

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είναι μάταιο να κάνεις τα ίδια πράγματα συνεχώς και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα
ψυχοθεραπεία

Λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου, συμβαίνει συχνά να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που μου περιγράφουν διάφορα προβλήματα που ζουν, τα οποία σχετίζονται με τις οικογενειακές και τις ερωτικές τους σχέσεις. Τα προβλήματα αυτά κάποτε περιλαμβάνουν παράπονα συνεργατών ή εργοδοτών στο χώρο εργασίας και κάποτε δυσλειτουργικές συμπεριφορές προσώπων από το περιβάλλον των οικογενειακών, των φιλικών και των ερωτικών σχέσεων.

Το άγχος για το διάβασμα: πανελλήνιες & εξεταστική
πανελλήνιες εξεταστική άγχος

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι περίοδοι εξεταστικής, για τους μαθητές και τους φοιτητές αντίστοιχα, είναι χρονικά διαστήματα στα οποία φαίνεται πως κυριαρχεί το άγχος, η αγωνία, το stress και γενικώς πολλά ανεπιθύμητα συναισθήματα, ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερα νευραλγικής περιόδου, κατά την οποία ο άνθρωπος καλείται να φτάσει στην επιτυχία.

Σύγχρονες καταστάσεις και ψυχική υγεία - Covid-19
ψυχική υγεία

Το τελευταίο διάστημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, η ανησυχία των πολιτών παγκοσμίως έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Οι ταχύτατες εξελίξεις και τα κοινωνικά περιθώρια που καθημερινά στενεύουν, λόγω του γνωστού κορωνοϊού, είναι δύσκολο να αφήσουν κάποιον αδιάφορο. Είναι, λογικό επόμενο τόσο το άγχος όσο και η αγωνία, λοιπόν, να «κυριαρχούν» στις ζωές όλων αυτή την περίοδο, αν και σχετικά με αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, φέρουμε κυρίως εμείς οι ίδιο την ευθύνη.

Σεξουαλικές διαταραχές
σεξουαλικές διαταραχές

Είναι κοινώς αποδεκτό στις μέρες μας ότι η σεξουαλική ένωση μεταξύ δύο συντρόφων, δηλαδή η ερωτική πράξη, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι φυσικά φέρει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεξουαλική ζωή και ουσιαστικά καλείται να βρει ή και να δημιουργήσει τους τρόπους εκείνους που και οι δύο σύντροφοι θα απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares