Ακρόαση άρθρου......

Μήπως είσαι και εσύ υπέρφαγος; Μήπως δεν έχεις κανένα έλεγχο των τροφών που καταναλώνεις; Μήπως καταναλώνεις σε μικρά χρονικά διαστήματα πολύ μεγάλες ποσότητες τροφών χωρίς απαραίτητα να πεινάς;

Υπερφαγία

Μήπως νιώθεις ενοχές ή ανήμπορος/η μετά από την κατανάλωση αυτών των τροφών;

Μήπως τρως για να επιβραβεύσεις ή να τιμωρήσεις τον εαυτό σου;

Μήπως τρως για να έχεις ενέργεια αλλά τελικά νιώθεις μόνιμα κούραση;

Μήπως έχεις κάνει αναρίθμητες προσπάθειες δίαιτας, όπου πολύ πριν συμπληρωθεί ο όποιος στόχος που έχεις θέσει την έχεις διακόψει και ό,τι κιλά ενδεχομένως έχασες τα ξαναπήρες;

Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ πιθανό να είσαι υπέρφαγος.

Υπέρφαγος είναι αυτός που κάνει συχνά υπερφαγικά επεισόδια με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών, ενώ ταυτόχρονα νιώθει παντελώς ανίσχυρος στο να βάλει το όποιο όριο.

Κανένας διαιτολόγος και καμία διατροφή δεν μπορεί να τον βοηθήσει, γιατί απλά δεν μπορεί να την ακολουθήσει ακριβώς επειδή δεν έχει θεραπεύσει τη ρίζα του προβλήματος... Την υπερφαγία. 

Αν είσαι και εσύ ένα από αυτά τα άτομα θέλω να σου πω δυο πράγματα:
1. Δεν είσαι ο μόνος που δυσκολεύεται σε θέματα διατροφής.
2. Υπάρχει θεραπεία και μάλιστα πιο απλή απ' όσο ίσως έχεις σκεφτεί.

Πώς ξεπέρασα την υπερφαγία μου

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Αν και απόφοιτη της εκπαίδευσης διατροφικών διαταραχών ΚΕΑΔΔ δεν επιθυμώ να μοιραστώ τις γνώσεις που απέκτησα, αλλά την προσωπική μου εμπειρία.

Έχω υπάρξει στη θέση σου για μεγάλο χρονικό διάστημα με επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους και ελέγχου κατανάλωσης τροφής... Όμως αυτά τα γνωρίζεις ήδη.

Η θεραπεία μου ξεκίνησε όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη» του Ευάγγελου Ζουμπανέα. Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα ότι είχαν ουσία τα λόγια του και ήθελα να δώσω μια τελευταία ευκαιρία στον εαυτό μου.

Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες καθώς δεν είναι και η ειδικότητα μου, αμέσως από την πρώτη μας συνάντηση μού έμαθε πως πρέπει να τρέφομαι και ότι το σώμα μου χρειάζεται μια ήπια γυμναστική. Ίσως αυτά να σου ακούγονται γνώριμα στα αυτιά σου όμως δεν είναι... γιατί ποτέ δεν πήρα διαιτολόγιο, ποτέ δεν νοιάστηκε κανείς αν έχασα βάρος ή όχι...

Το πιο σημαντικό είναι να θεραπεύσουμε και να επαναφέρουμε το ταλαιπωρημένο σώμα μας σε επίπεδα υγείας, και σε αυτό δεν είσαι μόνος/η. Χρειάζεσαι έναν διατροφολόγο, έναν γυμναστή και έναν ψυχολόγο, όλοι εξειδικευμένοι στις Διατροφικές διαταραχές.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Στην ουσία αυτά που θα μάθεις είναι:

1. Να ακούς τις ανάγκες του σώματος σου.

2. Να απολαμβάνεις επιτέλους την τροφή σου.

3. Να είσαι υγιής.

Οι τρεις αυτοί πολύ σημαντικοί άνθρωποι θα σου μάθουν από την αρχή πώς να οργανώνεσαι σε σχέση με τη διατροφή σου, τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών ανά γεύμα, τη σημαντικότητα της κίνησης/άσκησης, καθώς και τη διαχείριση του όποιου θέματος της ζωής σου χωρίς την εμπλοκή της κατανάλωσης της όποιας τροφής.

Αν σου ακούγονται βουνό, το καταλαβαίνω...

Μην ξεχνάς... έχω υπάρξει στη θέση σου. Γι αυτό όμως έχεις και τρεις ειδικούς υποστηρικτές που θα είναι δίπλα σου σε όλη την πορεία προς τη θεραπεία σου.

Αξίζεις να είσαι υγιής και ευτυχισμένος και σου λέω ότι μπορείς να τα καταφέρεις και εσύ, δείξε εμπιστοσύνη στους έμπειρους επαγγελματίες και θα τα καταφέρεις.

ΥΓ. Ευχαριστώ θερμά για όλες τις γνώσεις που έλαβα από την εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ζωή Λάσκαρη

zoi laskariΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Κόρινθο.
Κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας από το University of La Verne της Πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Msc στην Κλινική Ψυχολογία στο University of Indianapolis.