Ψυχογενής Βουλιμία

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ), αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στον Διεθνή Διαγνωστικό Οδηγό της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχολόγων (APA, Diagnostic and Statistical Manual (DSMV), 2013).

Χαρακτηριστικά Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Σύμφωνα με τον διαγνωστικό οδηγό DSMV, οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής χαρακτηρίζονται από μία εμμένουσα διαταραχή ως προς τις διατροφικές συνήθειες, περιλαμβάνοντας και διαταραχές συμπεριφοράς σχετιζόμενες με τη διατροφή, καταλήγοντας σε μία «αλλοιωμένη» (υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή) κατανάλωση ή απορρόφηση της τροφής, η οποία  οδηγεί σε διαταραχές της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας. Η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία κάνουν την εμφάνισή τους οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Παρατηρείται σε άτομα (κυρίως κορίτσια) με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα οποία όμως έχουν επίγνωση της κατάστασης που βρίσκονται, όσον αφορά την Ψυχογενή Βουλιμία.. Συνήθως είναι κορίτσια με φυσιολογικό βάρος ή υπέρβαρα.

Τα διαγνωστικά κριτήρια για την Ψυχογενή Βουλιμία περιλαμβάνουν:

1. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας. Το Επεισόδιο υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από την  εμφάνιση των παρακάτω σημείων:

  • Πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 2ωρα διαστήματα), η οποία είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φυσιολογική πρόσληψη τροφής κάθε ατόμου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Έλλειψη δυνατότητας ελέγχου πρόσληψης τροφής (αίσθημα ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή έλεγχος της ποσότητας που καταναλώνεται).

2. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές καθαρτικού τύπου με στόχο την αποφυγή πρόσληψης βάρους: αυτοπρόκληση εμέτου, χρήση καθαρτικών, διουρητικών κ.ά., νηστεία, ή υπερβολική σωματική άσκηση.

3. Οι συμπεριφορές καθαρτικού τύπου ή τα υπερφαγικά επεισόδια παρατηρούνται κατά μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα για 3 μήνες.

4. Η αυτοαξιολόγηση του ατόμου συσχετίζεται με την εικόνα σώματος και το βάρος του

5. Η διαταραχή δεν παρατηρείται εξολοκλήρου κατά την διάρκεια επεισοδίων Ψυχογενούς Ανορεξίας.

Ηπια ύφεση:  Αρχικά πληρούνται όλα τα κριτήρια Ψ.Β. αλλά στην συνέχεια κάποια από αυτά εκλείπουν για μία συγκεκριμένη χρονιθκή περίοδο.

Πλήρης ύφεση: Αρχικά πληρούνται όλα τα διαγνωστικά κριτήρια Ν.Β. αλλά στην συνέχεια δεν πληρείται κανένα από αυτά.

Η σοβαρότητα της νόσου καθορίζεται βάσει του αριθμού των καθαρτικών επεισοδίων/εβδομάδα. Η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να αυξηθεί αντικατοπτρίζοντας άλλα συμπτώματα καθώς και τα επίπεδα λειτουργικότητας του ατόμου:

Ήπια: 1-3 επεισόδια καθαρτικής συμπεριφοράς/εβδομάδα
Μέτρια: 4-7 επεισόδια καθαρτικής συμπεριφοράς/εβδομάδα
Σοβαρή: 8-13 επεισόδια καθαρτικής συμπεριφοράς/εβδομάδα
Εξαιρετικά Σοβαρή: 14> επεισόδια καθαρτικής συμπεριφοράς/εβδομάδα

Διαφορική Διάγνωση στη Ψυχογενή Βουλιμία:

Ψυχογενής Ανορεξία Καθαρτικού τύπου.

Επεισοδιακή Υπερφαγία- χωρίς συμπεριφορές καθαρτικού τύπου.

Klein-Levin Syndrome: Διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά αλλά τα ψυχολογικά ευρήματα της Ν.Β. σχετιζόμενα με την υπερβολική ανησυχία ως προς την εικόνα σώματος και το σωματικό βάρος εκλείπουν

Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή, με άτυπα χαρακτηριστικά: Υπερφαγικά επεισόδια που δεν συνοδεύονται με συμπεριφορές καθαρτικού τύπου και υπάρχει ανησυχία σχετιζόμενη με το σωματικό βάρος και την εικόνα σώματος. Σε περίπτωση που πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια και για τις δύο διαταραχές γίνεται διάγνωση και για τις δυο διαταραχές.

Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Η υπερφαγική συμπεριφορά περιλαμβάνεται στην παρορμητική συμπεριφορά των διαγνωστικών κριτηρίων της διαταραχής.  Σε περίπτωση που πληρούνται τα διαγνωστικά κριτήρια και για τις δύο διαταραχές γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση και των δύο.

Άτυπη Ψυχογενής Βουλιμία:

Ψ.Β. (χαμηλής συχνότητας ή περιορισμένης διάρκειας): Πληρούνται όλα τα κριτήρια διάγνωσης Ψ.Β. αλλά τα επεισόδια υπερφαγίας ή οι συμπεριφορές καθαρτικού τύπου περιορίζονται σε μία φορά την εβδομάδα και/ή διαρκούν λιγότερο από 3 μήνες.

 

Βιβλιογραφία

(Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders (DSM V), 5 ed., Washington, DC,London, England.
Eating Disorders Foundation of Victoria eatingdisorders.org.au 
Wilson, GT., Grilo, CM., Vitousek, KM., (2007), Psychological treatment of eating disorders, Am Psychology, 62, p. 199-216
eatingdisorders.org.au
Abbade-Daga, G.,Desledime, N., Nicotra, B., Giovannonne, C., Marzola, E., Federico, A., Fassino, S., (2013)Psychosomatic Symdromesand Anorexia Nervosa, BioMed Central (BMC), 13(14), p.7-11
Cooper, M., Cohen-Tove´e, E., Todd, G., Wells, A., & Tove´e, M. (1997). The eating disorder belief 406 Roz Shafran and Paul Robinsonquestionnaire: preliminary development. Behaviour Research and Therapy, 35, 381–388
Gonidakis, F., Varsou, E., (2013), Talking about Eating Disorders, Beta Publications
Fairburn, S.G. & Beglin, S.J. (1994). Assessment of eating disorders: Interview or self-report questionnaire? International Journal of Eating Disorders, 16¸363-370.
Staeble, S., Basden, S., Cooper, Z., (2010), Transdiagnostic-Cognitive Behavioral Therapyfor Patients with Eating Disorders, European Psychiatric Review, p. 69-70

 

Συγγραφή Άρθρου

Ρέα Δουμανά - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ρέα Δουμανά: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Ρέα Δουμανά εξειδικεύτηκε στον τομέα της Ψυχολογίας με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας σε ενήλικες και εφήβους. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Fear Of Missing Out (FOMO)
Fear Of Missing Out

Το ακρωνύμιο FOMO (Fear Of Missing Out), είναι γνωστό από το 2013. Πρόκειται για μια φράση της ορολογίας του διαδικτύου και σχετίζεται με το συναίσθημα άγχους- ανάγκης του χρήστη να μην χάνει καμία δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εσωτερικός διάλογος ενός έφηβου
εσωτερικός διάλογος

Οι παρακάτω σκέψεις αποτελούν αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου ενός έφηβου:

"Είμαι τρελός…. Δεν ξέρω γιατί…. Μερικές φορές ξυπνάω και νιώθω σαν να έχω τρελαθεί… άλλες ημέρες αισθάνομαι εξαντλημένος, να «σέρνομαι".. Δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν νιώθω καλά…. Εύχομαι να μην έχω τρελαθεί… δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου».

Πληροφορίες για γονείς σχετικά με τη χρήση και κατάχρηση ουσιών (Μέρος 5ο)
χρήση και κατάχρηση ουσιών

Πληροφορίες για γονείς (σχετικά με την εξάρτηση ουσιών).
Σημάδια που ανησυχούν: Οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να αποτελούν «σημάδια» εμπλοκής του με τα ναρκωτικά. Πρέπει να αξιολογηθεί από τον γονέα κατά πόσο οι αλλαγές αυτές συνάδουν με τη μετάβαση του ατόμου προς την ενηλικίωση και φυσικά με βάση την προσωπικότητά του.

Έφηβοι και Εξαρτήσεις (Μέρος 4ο) Αυτοκτονικότητα και αυτοτραυματισμός (cutting)
Αυτοκτονικότητα και αυτοτραυματισμός

Ο αυτοτραυματισμός, ως συμπεριφορά χαρακτηρίζεται αρχικά από την παρόρμηση και από τη σκόπιμη πρόθεση πρόκλησης πόνου. Δεν στοχεύει στην αυτοκτονική συμπεριφορά, αλλά να προσφέρει ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο που βιώνει το άτομο. Ωστόσο ο αυτοτραυματισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας προγνωστικός παράγοντας για την πρόθεση ενός ατόμου να προχωρήσει σε απόπειρα αυτοκτονίας, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί κατάλληλα (αξιολόγηση αυτοκτονικού ιδεασμού/απόπειρας).

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares