Όλοι αποδεχόμαστε ότι το να έχουμε καλή και αρμονική σχέση με το σύντροφό μας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Τουναντίον είναι από τα πιο πολύπλοκα και σύνθετα θέματα, που καλούμαστε να χειριστούμε στη ζωή μας. 
Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα πράγματα που κάνουν οι άντρες και εκνευρίζουν τις γυναίκες και πώς αυτά μπορούν να εκλείψουν ή έστω να βελτιωθούν.

Ένα από τα πιο μεγάλα παράπονα των γυναικών είναι ότι οι άντρες δεν κάνουν τίποτα στο σπίτι, αλλά τα περιμένουν έτοιμα ή αν αναλάβουν να κάνουν κάτι, δεν το υλοποιούν αμέσως, αλλά καθυστερούν τόσο πολύ, που τελικά τις περισσότερες φορές το κάνει η σύντροφός τους, αφού ίσως έχει προηγηθεί καυγάς μεταξύ τους.

Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουν οι γυναίκες αυτό; Θεωρώ πως ναι. Εάν ο σύντροφός τους έχει συνηθίσει να μην κάνει τίποτα είναι λογικό επόμενο να μην σκεφτεί ότι κι αυτός οφείλει να προσφέρει στο σπίτι. ΄Ετσι, η σύντροφός του αντί να περιμένει να το σκεφτεί μόνος του, είναι προτιμότερο να του ζητήσει να αναλάβει να κάνει κάτι. Και για να μην δημιουργηθεί ένταση λόγω της καθυστέρησης που μπορεί να επιδείξει, χρήσιμο θα είναι να του εξηγήσει μέχρι πότε θα πρέπει να έχει γίνει. Εάν πάλι παρά το ότι είναι ξεκάθαρη σε αυτό που ζητάει και στο πότε πρέπει να γίνει, εκείνος αργεί χαρακτηριστικά η μόνη της επιλογή για να αποφευχθεί ή ένταση είναι να χαλαρώσει και να τον αφήσει να πάρει το χρόνο του.

Επίσης, οι γυναίκες προβληματίζονται γιατί οι άντρες δεν μιλάνε πολύ ή καθόλου για τα προβλήματά τους. Ας έχουν στο μυαλό τους οι γυναίκες ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν συμβαίνει κάτι άσχημο απαραίτητα, αλλά απλώς θέλουν την ησυχία τους, οπότε ας παραμείνουν χαλαρές.

Επιπλέον οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν τις καταλαβαίνουν, δεν σκέφτονται από μόνοι τους κάτι που εκείνες το θεωρούν αυτονόητο και στενοχωριούνται ή δεν ικανοποιούνται όταν εκείνοι το κάνουν αφού τους το ζητήσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να έχουν μαντικές ικανότητες, όποτε ας τους λένε τι συμβαίνει και ας μην περιμένουν να καταλάβουν από μόνοι τους και ιδανικά ας τους υποδεικνύουν τι θα τις έκανε να νιώθουν ότι τους συμπαραστέκονται. Και βέβαια ας βγάλουν από το μυαλό τους ότι αφού δεν το σκέφτηκαν σημαίνει ότι το κάνουν με το ζόρι ή ότι δεν τις νοιάζονται. Τα πράγματα είναι πιο απλά συνήθως.

Άλλη συνήθεια που θεωρείται κακή είναι να αργούν χωρίς να ειδοποιήσουν. Σε αυτή την περίπτωση ας τους εξηγήσουν ότι ανησυχούν και αν δεν το καταλάβουν και συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να το κάνουν κι εκείνες ώστε να τους αναγκάσουν να καταλάβουν, βιωματικά μέσω αντίστοιχης εμπειρίας τι συμβαίνει.

Όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδί τις περισσότερες φορές οι γυναίκες-μαμάδες αφιερώνονται αποκλειστικά σε αυτό και έτσι οι άντρες νιώθουν παραμελημένοι και πολλές φορές φέρονται ανταγωνιστικά απέναντι στα παιδιά. Όσο δύσκολο ή αστείο κι αν φαντάζει οι γυναίκες καλό θα είναι να τους φροντίζουν κι εκείνους και να μην τους κάνουν να νιώθουν ότι τους παραμελούν. Χρήσιμη θα είναι μια κουβέντα για το πώς νιώθουν και πώς έχει αλλάξει η ζωή τους και να ζητήσουν τη συμβολή τους, ώστε να είναι πιο ξεκούραστες και διαθέσιμες για εκείνους.

Επειδή οι άντρες έχουν, επίσης, τη συνήθεια να λειτουργούν σαν να είναι μόνοι τους παρά το γεγονός ότι είναι οικογενειάρχες πια, θα χρειαστεί να τους εξηγήσει η σύντροφός τους το πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας και να τους υπενθυμίζει όταν δεν θα μπορεί να καλύψει εκείνη κάτι. Με άλλα λόγια να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία.

Τέλος, οι άντρες στην πλειονότητά τους είναι πιο οξύθυμοι, οπότε οι γυναίκες καλό θα είναι να διατηρούν την ψυχραιμία τους την ώρα του ξεσπάσματός τους και να τους εξηγήσουν όταν είναι πιο ήρεμοι πόσο άσχημα ένιωσαν.

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν είναι απόλυτα ούτε ισχύουν σε όλα ζευγάρια, αλλά είναι αυτά που σε μελέτες αναφέρονται περισσότερο ως λόγοι καυγάδων, εντάσεων και δυσαρεσκειών, οπότε είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουμε.

Διαβάστε ακόμη το άρθρο της Β.Κάουλα: Τι εκνευρίζει τους άντρες και πώς οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση  καθώς και το άρθρο: Καυγάδες και πώς να τους αποφύγουμε 

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα

vicky kaoulaΕκπαιδευμένη στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αποφασίστε τι θέλετε και πετύχετέ το!
στόχοι, επιτυχία

Οι πιο πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με ερωτήσεις του τύπου: «Τι θεωρούμε επιτυχία;», «Ποιος θέλω να γίνω;», «Τι εμπειρίες θέλω να ζήσω;», «Τι περιουσία θέλω ν' αποκτήσω;». Νιώθουν την εσωτερική παρόρμηση να κάνουν κάτι που ενθουσιάζει στο άκουσμά του. Γενικότερα, όμως, σπανίως το πετυχαίνουν.

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Ποιες είναι οι δεξιότητες των Συμβούλων-Θεραπευτών;
ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares