απιστία

Τί μπορεί να σημαίνει η απιστία σε μία σχέση; Πως μπορεί να την επηρεάσει; Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Αν κάνει κάποιος μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για την απιστία θα δει πως υπάρχει η άποψη των ερευνητών πως η απιστία βοηθά τη σχέση. Είναι όμως αυτή η ιδέα πραγματικότητα; Πώς μπορεί μια σχέση που έχει πληγεί από μία τέτοια προδοσία της εμπιστοσύνης να ανακάμψει και μάλιστα να δημιουργήσει νέες βάσεις στη σχέση ή σε ένα γάμο; 

Πολλές έρευνες συχνά δίνουν την εντύπωση πως προσπαθούν να απενοχοποιήσουν συμπεριφορές και λάθη. Για παράδειγμα, "όσοι βρίζουν είναι πιο έξυπνοι" ή "όποιος αργεί στα ραντεβού του είναι πιο έξυπνος" και άλλες τέτοιου είδους έρευνες. Πολλές φορές παραφράζονται τα λόγια των πρωτότυπων άρθρων και κρατάμε ότι μας βοηθά να νιώθουμε καλά. 

Οι λόγοι που οι άνθρωποι απατούν

  • Πολλές φορέςοι άνθρωποι μένουμε σε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν, που δεν είμαστε ερωτευμένοι κλπ. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι και δοκιμάζουμε εν δυνάμει νέους συντρόφους για να μπορέσουμε να χωρίσουμε. Ισως πράγματι να έχει χαθεί η επαφή με τον/την σύντροφο μας.
  • Η έλλειψη ισορροπίας στην σχέση. Πολλές φορές τα ζευγάρια οικειοποιούνται ρόλους που δεν ταιριάζουν σε μία σχέση π.χ. ο ένας γονέας και ο άλλος παιδί. Έτσι πολλές φορές διεκδικούν εξουσία και ανεξαρτησία μέσω της απιστίας.
  • Αυτοεκτίμηση. Μία απιστία πολλές φορές προκύπτει από την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση. Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από την προσοχή των άλλων, θέλουν να επιβεβαιώνονται διαρκώς και δεν τους αρκεί η επιβεβαίωση ενός μόνο ανθρώπου.  Για τον ίδιο λόγο όμως μπορεί να ωθούν και τον/την σύντροφο στην απιστία αφού τον κάνουν να νιώθει λίγος και ανεπαρκής.
  • Ο φόβος της δέσμευσης. Όταν η εμπλοκή μας ισχυροποιείται με έναν άνθρωπο και δενόμαστε συναισθηματικά μπορεί να υπάρξει άγχος και φόβος. Αυτό το άγχος για τη δέσμευση μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση κάποιους ανθρώπους.

Η σχέση μετά την απιστία

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία σχέση, και όπως λένε αυτά τα άρθρα, συγχωρέσουμε τον άλλον, έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα είναι η σχέση στο εξής; Η αλήθεια είναι πως θα πάρει μία πολύ διαφορετική τροπή από πριν και αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί. Μια σχέση που κάνει επανεκκίνηση μετά από μία απιστία θα χαρακτηρίζεται από καχυποψία, θυμό, ενοχή και πόνο. Η προδοσία της εμπιστοσύνης είναι από τα πιο άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και αυτό συμβαίνει καθώς το χτίσιμο της εμπιστοσύνης θέλει χρόνο και πολύ προσπάθεια. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως καταρρέει αυτόματα το οικοδόμημα της εμπιστοσύνης που χτίζει το ζευγάρι σε μία στιγμή.

Τί συμβαίνει αν συγχωρεθεί η απιστία 

Πολλοί επιστήμονες και θεραπευτές θεωρούν πως με προσπάθεια και από τις 2 πλευρές μία σχέση μπορεί να ανακάμψει μετά την απιστία. Πράγματι, αν και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να διαχειριστούν και να συγχωρέσουν μία απιστία, ίσως μπορεί να συμβεί. Δυστυχώς, όμως, θα υπάρχει για πάντα ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ένα ακόμη πρόβλημα σε μία απιστία είναι πως χάνεται, εκτός από την εμπιστοσύνη, ο σεβασμός. Ο σεβασμός στον σύντροφο, στη σχέση αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό σε όποια από τις δύο πλευρές και να είμαστε. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι είδους επαφή θέλουν με το άλλο φύλο, μιλώντας για τη Δύση. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή να έχουν μία σχέση ή να δεσμευτούν μέσω του γάμου. Οι επιλογές έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες και υποχρεώσεις. Όταν για παράδειγμα επιλέγουμε να μην δεσμευόμαστε συναισθηματικά και να έχουμε περιστασιακές σχέσεις ενδέχεται να έχουμε έντονο το αίσθημα του κενού και της μοναξιάς. Έτσι και όταν επιλέγουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις σταθερές στον χρόνο η δέσμευσή μας έγκειται στο να μην προδώσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας.

Η απιστία έχει κυρίως να κάνει ψυχικά με την προδοσία και όχι τόσο με τη σεξουαλική επαφή. Σε όποια πλευρά και να βρίσκεσαι, τα συναισθήματα τις περισσότερες φορές είναι αρκετά οδυνηρά. Είτε νιώθεις προδομένος και ντροπιασμένος από την απιστία του συντρόφου είτε ένοχος που απίστησες, είναι ένα πλήγμα για τη σχέση και τον γάμο. Πολλές φορές μπορεί να μένουμε σε μία σχέση μετά την απιστία αλλά θα έπρεπε πρώτα να αναρωτηθούμε αν στην πορεία της σχέσης μπορούμε να αντέξουμε τις επιπτώσεις της στον ψυχισμό μας και στην δυαδική επαφή. 

Συγγραφή Άρθρου

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα - Ψυχοθεραπευτής

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc/MSc, Ψυχοθεραπεύτρια. 
Ειδίκευση στη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Γιατί φοβάμαι;

Γιατί φοβάμαι τόσο πολύ; Γιατί ενώ γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Να μείνουμε μαζί μόνο για το παιδί ή όχι;
διαζύγιο γονείς

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια που χωρίζουν είναι εάν πρέπει να μείνουν μαζί για τα παιδιά ή όχι. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα θίξω γενικά το θέμα του χωρισμού και του γάμου. Το επίκεντρο είναι τα παιδιά. Σκοπός λοιπόν, δεν είναι να συμβουλεύσω τους γονείς αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει μία τέτοια απόφαση για τα παιδιά.

Η οδύνη της αποεξιδανίκευσης του γονέα
Αποεξιδανίκευση γονέα

Με τίποτα και κανέναν να τους κατακρίνει, υποθέτουμε ότι είναι οι τέλειοι γονείς. Καθώς ο κόσμος μας διευρύνεται πέρα από το σπίτι μας, αναπτύσσουμε την ανάγκη να διατηρήσουμε αυτή την εικόνα της τελειότητας ως μια άμυνα ενάντια στα μεγάλα άγνωστα που συναντάμε. Εφόσον πιστεύουμε ότι οι γονείς μας είναι τέλειοι, αισθανόμαστε προστατευμένοι. - Susan Forward, Toxic Parents

Stalking: Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσουμε
Stalking

Τι είναι το stalking;

Δυστυχώς στα ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση. Ο ορισμός σύμφωνα με τους Sheridan και Davis (2001) είναι «ένα σύνολο πράξεων, οι οποίες δημιουργούν παρενόχληση ή εκφοβισμό προς ένα άλλο άτομο».

Πόσο συμβατοί είμαστε με τον / την σύντροφό μας;
Συμβατότητα συντρόφων

Λέγοντας συμβατότητα σε μία σχέση τι εννοούμε ακριβώς; Πολλές θεωρίες υπάρχουν για το θέμα αυτό, όπως το πολύ γνωστό "τα ετερώνυμα έλκονται" και πολλά αντίστοιχα ρητά. Όμως κατά πόσο μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να αντέξουν μαζί παραπάνω από ένα μικρό διάστημα και να μιλήσουνε για μακροχρόνιες σχέσεις ή ακόμη και για ένα γάμο;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares