απιστία

Τί μπορεί να σημαίνει η απιστία σε μία σχέση; Πως μπορεί να την επηρεάσει; Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Αν κάνει κάποιος μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για την απιστία θα δει πως υπάρχει η άποψη των ερευνητών πως η απιστία βοηθά τη σχέση. Είναι όμως αυτή η ιδέα πραγματικότητα; Πώς μπορεί μια σχέση που έχει πληγεί από μία τέτοια προδοσία της εμπιστοσύνης να ανακάμψει και μάλιστα να δημιουργήσει νέες βάσεις στη σχέση ή σε ένα γάμο; 

Πολλές έρευνες συχνά δίνουν την εντύπωση πως προσπαθούν να απενοχοποιήσουν συμπεριφορές και λάθη. Για παράδειγμα, "όσοι βρίζουν είναι πιο έξυπνοι" ή "όποιος αργεί στα ραντεβού του είναι πιο έξυπνος" και άλλες τέτοιου είδους έρευνες. Πολλές φορές παραφράζονται τα λόγια των πρωτότυπων άρθρων και κρατάμε ότι μας βοηθά να νιώθουμε καλά. 

Οι λόγοι που οι άνθρωποι απατούν

  • Πολλές φορέςοι άνθρωποι μένουμε σε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν, που δεν είμαστε ερωτευμένοι κλπ. Φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι και δοκιμάζουμε εν δυνάμει νέους συντρόφους για να μπορέσουμε να χωρίσουμε. Ισως πράγματι να έχει χαθεί η επαφή με τον/την σύντροφο μας.
  • Η έλλειψη ισορροπίας στην σχέση. Πολλές φορές τα ζευγάρια οικειοποιούνται ρόλους που δεν ταιριάζουν σε μία σχέση π.χ. ο ένας γονέας και ο άλλος παιδί. Έτσι πολλές φορές διεκδικούν εξουσία και ανεξαρτησία μέσω της απιστίας.
  • Αυτοεκτίμηση. Μία απιστία πολλές φορές προκύπτει από την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση. Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από την προσοχή των άλλων, θέλουν να επιβεβαιώνονται διαρκώς και δεν τους αρκεί η επιβεβαίωση ενός μόνο ανθρώπου.  Για τον ίδιο λόγο όμως μπορεί να ωθούν και τον/την σύντροφο στην απιστία αφού τον κάνουν να νιώθει λίγος και ανεπαρκής.
  • Ο φόβος της δέσμευσης. Όταν η εμπλοκή μας ισχυροποιείται με έναν άνθρωπο και δενόμαστε συναισθηματικά μπορεί να υπάρξει άγχος και φόβος. Αυτό το άγχος για τη δέσμευση μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση κάποιους ανθρώπους.

Η σχέση μετά την απιστία

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία σχέση, και όπως λένε αυτά τα άρθρα, συγχωρέσουμε τον άλλον, έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα είναι η σχέση στο εξής; Η αλήθεια είναι πως θα πάρει μία πολύ διαφορετική τροπή από πριν και αυτό είναι αναπόφευκτο να συμβεί. Μια σχέση που κάνει επανεκκίνηση μετά από μία απιστία θα χαρακτηρίζεται από καχυποψία, θυμό, ενοχή και πόνο. Η προδοσία της εμπιστοσύνης είναι από τα πιο άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος και αυτό συμβαίνει καθώς το χτίσιμο της εμπιστοσύνης θέλει χρόνο και πολύ προσπάθεια. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως καταρρέει αυτόματα το οικοδόμημα της εμπιστοσύνης που χτίζει το ζευγάρι σε μία στιγμή.

Τί συμβαίνει αν συγχωρεθεί η απιστία 

Πολλοί επιστήμονες και θεραπευτές θεωρούν πως με προσπάθεια και από τις 2 πλευρές μία σχέση μπορεί να ανακάμψει μετά την απιστία. Πράγματι, αν και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να διαχειριστούν και να συγχωρέσουν μία απιστία, ίσως μπορεί να συμβεί. Δυστυχώς, όμως, θα υπάρχει για πάντα ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ένα ακόμη πρόβλημα σε μία απιστία είναι πως χάνεται, εκτός από την εμπιστοσύνη, ο σεβασμός. Ο σεβασμός στον σύντροφο, στη σχέση αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό σε όποια από τις δύο πλευρές και να είμαστε. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι είδους επαφή θέλουν με το άλλο φύλο, μιλώντας για τη Δύση. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν να έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή να έχουν μία σχέση ή να δεσμευτούν μέσω του γάμου. Οι επιλογές έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες και υποχρεώσεις. Όταν για παράδειγμα επιλέγουμε να μην δεσμευόμαστε συναισθηματικά και να έχουμε περιστασιακές σχέσεις ενδέχεται να έχουμε έντονο το αίσθημα του κενού και της μοναξιάς. Έτσι και όταν επιλέγουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις σταθερές στον χρόνο η δέσμευσή μας έγκειται στο να μην προδώσουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας.

Η απιστία έχει κυρίως να κάνει ψυχικά με την προδοσία και όχι τόσο με τη σεξουαλική επαφή. Σε όποια πλευρά και να βρίσκεσαι, τα συναισθήματα τις περισσότερες φορές είναι αρκετά οδυνηρά. Είτε νιώθεις προδομένος και ντροπιασμένος από την απιστία του συντρόφου είτε ένοχος που απίστησες, είναι ένα πλήγμα για τη σχέση και τον γάμο. Πολλές φορές μπορεί να μένουμε σε μία σχέση μετά την απιστία αλλά θα έπρεπε πρώτα να αναρωτηθούμε αν στην πορεία της σχέσης μπορούμε να αντέξουμε τις επιπτώσεις της στον ψυχισμό μας και στην δυαδική επαφή. 

Συγγραφή Άρθρου

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα - Ψυχοθεραπευτής

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc/MSc, Ψυχοθεραπεύτρια. 
Ειδίκευση στη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία.

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο ρόλος της αυτοαποκάλυψης στις σχέσεις μας
αυτοαποκάλυψη

Τι σημαίνει; Η αυτοαποκάλυψη, είναι η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών για εμάς προς κάποιον άλλο. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι άνθρωποι συνδέονται περισσότερο και γνωρίζονται πιο καλά, ενώ θεωρείται βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη  εγγύτητας και οικειότητας με τους άλλους. Μέσω της αυτόαποκάλυψης  οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους για μία κατάσταση. 

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνέπειες για τα παιδιά
συνέπειες, παιδιά

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας, να είναι οι γονείς τους συνεπείς σε θέματα πειθαρχίας. Όταν οι γονείς δεν είναι συνεπείς στις δηλώσεις και τις πράξεις τους, τα παιδιά είναι πιθανό να τους μιμηθούν.Τι σημαίνει όμως πειθαρχώ ένα παιδί; Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος ένα παιδί να αντιληφθεί το λάθος στην συμπεριφορά του;

Τι μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε σχέσεις
εμπόδια, σχέσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποστηρίζουν πως αναζητούν σχέση, στην πραγματικότητα αποζητούν αληθινή και διαρκή αγάπη. Θέλουν ένα πρόσωπο που θα ανταποκριθεί στις βαθύτερες προσδοκίες τους και θα τους ανταποδώσει την αγάπη αυτή.  Όταν η προσπάθειά τους δεν αποδίδει, συνεχίζουν να προσπαθούν να βελτιωθούν οι ίδιοι, ώστε να βρουν αυτό το μοναδικό πρόσωπο και να καταλάβουν, γιατί δεν το έχουν βρει μέχρι στιγμής. 

Η Ψυχική Υγεία στην τηλεόραση: Μύθοι & πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία στην τηλεόραση

Πως παρουσιάζεται η ψυχική υγεία σε σειρές και ταινίες;
Από την απαρχή της, η τηλεόραση εξέφραζε στερεότυπα και ιδέες κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής. Η ψυχική υγεία ή μάλλον τo δραματικό αποτέλεσμα μίας ιδιαίτερα κλονισμένης ψυχικής υγείας, κατέχει εδώ και χρόνια περίβλεπτη θέση στη θεματολογία ταινιών, σειρών αλλά και εκπομπών, παρόλο που τα δραματικά αποτελέσματα όπως οι φόνοι για παράδειγμα, δεν έχουν τη συχνότητα που παρουσιάζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares