Ακρόαση άρθρου......

Ο όρος για την τοξικότητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιείται ευρέως στον ξένο επιστημονικό τύπο για να δηλώσει κάποιους ανθρώπους που εκδηλώνουν την τάση να δυσαρεστούν και να απογοητεύουν με τη συμπεριφορά τους, τους άλλους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν μέσα σε σχέσεις και να προκαλούν συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τους έχουν στη ζωή τους.

To 2018 το λεξικό της Οξφόρδης, έκρινε τη λέξη «τοξικός» ως την πιο χρησιμοποιημένη λέξη μέσα στο έτος που σημαίνει πως αντανακλούσε τη διάθεση, ή μια τρέχουσα νόρμα στη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Έτσι ο όρος τοξικός φαίνεται να απασχόλησε πολλά άρθρα με κυριολεκτική ή μεταφορική έννοια που συναντούμε στην ψυχολογία.

Τι χαρακτηριστικά έχει τελικά ένας τοξικός άνθρωπος

Οι τοξικές συμπεριφορές είναι αναγνωρίσιμες για τη βλάβη που προκαλούν στους ανθρώπους και είναι δείκτες ενός ανεπίλυτου τραύματος, μιας ψυχολογικής διαταραχής ή απλά μιας προσωπικότητας που απομυζεί την ενεργειακή κατάσταση των άλλων ανθρώπων με σκοπό την προσωπική ικανοποίηση.

10 χαρακτηριστικά απομονώθηκαν για να δείξουν την τοξικότητα στη συμπεριφορά

  1. Xειριστικότητα: Η τάση να εξαπατάς τον άλλον, να τον χρησιμοποιείς για να πετύχεις ένα προσωπικό στόχο ή σκοπό χωρίς να νοιάζεσαι για τις ανάγκες ή τα συναισθήματα του.
  2. Επικριτικότητα: Οι τοξικοί άνθρωποι είναι έντονα επικριτικοί στη συμπεριφορά των άλλων συνήθως με ένα αρνητικό πρόσημο. Δεν είναι εύκολο να αποσπάσεις καλό λόγο από αυτούς για κάποιον άλλο.
  3. Ανευθυνότητα: Σε όλες τους τις σχέσεις δείχνουν μια γενική συμπεριφορά του "δε με νοιάζει". Η δική τους λογική είναι πως εσύ φταις που νιώθεις έτσι ή εσύ προκάλεσες κάτι, δεν παίρνουν ευθύνη για τίποτα δικό τους.
  4. Έλλειψη απολογητικότητας: αυτό συμβαίνει διότι η ενέργεια τους συγκεντρώνεται πάνω στους άλλους κι όχι στον εαυτό τους. Δεν αναγνωρίζουν φυσικά λάθη δικά τους ή δικαιολογούν οτιδήποτε έκαναν που σας πλήγωσε ή σας υποτίμησε.
  5. Εξαπάτηση: Το ψέμα είναι είναι μια καθημερινότητα για εκείνους και κάτι φυσιολογικό, ως επακόλουθο αδυνατούν να χτίσουν δεσμούς εμπιστοσύνης, δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση για τη ζωή ή τα προβλήματα των άλλων.
  6. Θρασύτητα: Δεν έχουν θάρρος αλλά θράσος ώστε να επιβληθούν στις ζωές των άλλων, να τις αποδιοργανώσουν ή να τις καταστρέψουν.
  7. Δραματοποίηση: Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι υπερβολική, δραματική, ακόμη κι αν είναι ευγενικοί κάποιες φορές μην αναρωτηθείς αν προσποιούνται σίγουρα το κάνουν.
  8. Προσβολές ή χυδαίος λόγος: άνθρωποι που σχετίστηκαν με τοξικούς ανθρώπους το κατανοούν αμέσως πόσο εύκολο είναι για αυτούς να εκφράζονται με το χειρότερο τρόπο ή να χρησιμοποιούν λεκτική βία.
  9. Αρνητική ενέργεια: στο εξωτερικό τους ονομάζουν βαμπίρ της θετικής ενέργειας αφού μπλοκάρουν με ευχαρίστηση οτιδήποτε καλό ή λειτουργικό μπορεί να βιώσουν από τους άλλους.
  10. Κουτσομπολιό: τελευταίο είναι ένα χαρακτηριστικό που δείχνει πόσο τους αρέσει η ενασχόληση με τη ζωή των άλλων που συνήθως κρίνουν αρνητικά και είναι ένα ορατό σημάδι να απομακρυνθείτε πριν να είναι αργά.

Στην ζωή, η σχέση με ένα τοξικό άνθρωπο, γίνεται εξαρτητική, αφού χάνονται εύκολα τα όρια και μέσα από το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους είναι πραγματικά δύσκολο να φύγει κανείς αφού είναι πολύ πιθανό να παρερμηνευτεί το παθολογικό τους ενδιαφέρον στη σχέση με την πραγματική αγάπη.

Πώς να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση

Κάθε αλληλεπίδραση τελειώνει με το να νιώθεις άδειος, απογοητευμένος και θλιμμένος.

Ανεξάρτητα από το πόσο προσφέρατε, πόσο επενδύσατε συναισθηματικά σε αυτή τη σχέση, ποτέ δεν είναι αρκετό.

Κάθε προσπάθεια που κάνετε για να ξεκαθαριστεί η θέση σας, γυρίζει εναντίον σας, αντιστρέφεται και κατηγορείστε ότι εσείς είστε ο επιθετικός.

Τελικά φτάνετε στο σημείο να αναγνωρίσετε πως αυτή η σχέση είναι η αιτία για πολλά από τα προβλήματά σας κι ότι η ζωή σας δεν προχωράει όπως θα θέλατε.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Μπορώ να τη διορθώσω;

Όλες οι σχέσεις αξίζουν μια προσπάθεια ίσως και περισσότερες αλλά μέχρι ενός σημείου. Σε μια τοξική σχέση, θα υπάρχει πάντα πτώση και κατάρρευση αφού:

  • η αρνητική διάθεση, ο θυμός, η δυστυχία γίνονται ο κανόνας
  • αποφεύγετε όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλον
  • η εργασία και οι σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους αρχίζουν να κλονίζονται

Υπάρχει ένα λεπτό διαχωριστικό σημείο όπου μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου ως θύμα μέσα σε μια τοξική σχέση ή το δικό σου μερίδιο ευθύνης για τη διατήρηση της χωρίς όμως να νιώθεις θύμα. Επειδή είναι προφανές πως σε μια τέτοια σχέση θα υπάρχει έκπτωση σεβασμού και μη υγιής τρόπος επικοινωνίας, όταν η σχέση γίνει κακοποιητική από το ένα μέλος, τότε είστε στη θέση του θύματος και αυτό είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για βοήθεια.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι συνήθως άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς, οπότε τα όρια απαραιτήτως πρέπει να μπουν από εσάς, το κυριότερο όμως είναι η διατήρηση τους!

Αν είναι άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος σας ή σύντροφος ζητήστε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Σε καμία περίπτωση μην μπείτε στον κόπο να τον βοηθήσετε ή να τον αλλάξετε, σίγουρα θα βρεθείτε χαμένοι.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ευαγγελία Ρομφαία


evi romfaiaΚλινική Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επικοινωνία: 6945711205 |
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.