Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα αναγέννησης, το οποίο μπορεί να ξυπνήσει μέσα μας καθετί δυνατό, καθετί όμορφο και παραδεισένιο. Όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται και νιώθουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα της έλξης και της απαράμιλλης ψυχικής επικοινωνίας επιθυμούν να συνδεθούν και να πορευτούν μαζί.

Πώς ο έρωτας προωθεί την εξέλιξή μας

Τότε συμβαίνει κάτι μοναδικό στην ανθρώπινη ύπαρξη και αρχίζουν οι ψυχές και οι παλμοί της καρδιάς να χτυπούν στον ίδιο τόνο και παλμό.

Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ότι μέσα από το συναίσθημα του έρωτα μπορούμε να εξελιχθούμε ως μοναδικές ψυχοσωματικές οντότητες και να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό σύστημα αγάπης και αρμονικής συνύπαρξης.

Δεν υπάρχουν τέλειοι σύντροφοι

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του έρωτα είναι να μπορείς να κοιτάζεις τον άνθρωπο που αγαπάς και να βλέπεις στα μάτια του όλες εκείνες τις αρετές που ονειρευόσουν να βρεις στη συντροφικότητα. Σίγουρα κανένας μας δεν είναι τέλειος  και όλοι εξελισσόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν κανόνες στον έρωτα

Καλό είναι να μην τοποθετούμε στο μυαλό μας αυστηρές προδιαγραφές και πλαίσια μέσα στα οποία χρειάζεται κάποιος να χωρέσει .Όλα αυτά τα αυστηρά πλαίσια και τα κουτάκια ουσιαστικά πνίγουν και καταρρακώνουν σταδιακά την σχέση.

Ο καθένας μας βέβαια έχει τα δικά του κριτήρια. Για παράδειγμα, κάποιος άνθρωπος μπορεί να θέλει να συνάψει μία σχέση με έναν άνθρωπο που να διαθέτει αρκετό χιούμορ ή που ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες.

Είναι εποικοδομητικό να διακρίνει κάποιος ποιος είναι ο άνθρωπος που του ταιριάζει και μπορεί χαρούμενα να συμπορευτεί μαζί του.

Τα κριτήρια είναι σημαντικά και μας βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου για εμάς αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν αυστηρά πλαίσια και κανόνες. Ο κάθε σύντροφος αλλά και κάθε άνθρωπος είναι μοναδική ψυχοσωματική οντότητα και δεν είναι υποχρεωμένος να χωρέσει ασφυκτικά στα δικά μας όρια και να πιεστεί για να ανταποκριθεί σε τυχόν ασφυκτικές προσδοκίες.

Οι άνθρωποι αλλάζουν με δική τους επιλογή

Επιπρόσθετα, καλό είναι να τονίσουμε ότι εγωιστικά και καταπιεστικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν. Σε μία οικογένεια ή σχέση ο καθένας προσφέρει τον εαυτό του, την αγάπη, την καλή διάθεση του όμως εμείς έχουμε επιλέξει το σύντροφο που θεωρούμε ότι ταιριάζει σε εμάς.

Ο κάθε άνθρωπος αν το θελήσει μπορεί μόνος του να αλλάξει και να βελτιώσει στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά είναι εποικοδομητικό να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε δια της βίας  στην /στον σύντροφο να αλλάξει αναγκαστικά τον χαρακτήρα του και να παρουσιάσει στοιχεία, τα οποία εμείς επιζητούμε να βρούμε.

Η επιλογή συντρόφου είναι μία καθοριστική επιλογή για τη ζωή μας και έχουμε την προσωπική ευθύνη και ελευθερία αυτής της επιλογής.

Το σύστημα του έρωτα

Στον έρωτα υπάρχει ακόμη ένας μοναδικός καθρέφτης. Σε αυτόν τον καθρέφτη οι ψυχές αγκαλιάζονται και τα μάτια συναντιούνται με ένα μοναδικό τρόπο και παλμό. Είναι πραγματική ευλογία να βλέπεις στα μάτια του ανθρώπου που αγαπάς ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ψυχή σου. Να σου δείχνει εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, αγάπη, άνευ όρων αποδοχή και να αισθάνεσαι την ομορφιά αλλά και το σεβασμό σε κάθε βλέμμα που αγγίζει την ψυχή σου.

Στον έρωτα δύο ψυχές δημιουργούν ένα δικό τους ζωντανό σύστημα, το σύστημα της δικής τους αγάπης και αυτή η αγάπη εντάσσεται στη συνολική αγάπη του κόσμου. Κάθε άνθρωπος που είναι ερωτευμένος είναι ένας ζωντανός πομπός αγάπης και χαράς.

Είναι έτοιμος να δοθεί και να δώσει, να προσφερθεί και να προσφέρει, να κάνει υπερβάσεις, να βελτιώσει τον εαυτό του, να δει τον εαυτό του μέσα από ένα πρίσμα αλλαγής και αναγέννησης.

Ενεργητική ακρόαση

Είναι αληθινά πανέμορφο να μπορεί ο ένας σύντροφος να δει στα μάτια του άλλου ό,τι καλύτερο έχει ονειρευτεί. Να βλέπει τον πιο ένθερμο υποστηρικτή του, το σύμμαχο της ζωής του, έναν άνθρωπο στον οποίο μπορεί να ακουμπήσει, να πει κάθε ανησυχία του, κάθε πρόβλημά του και να αισθάνεται ότι πραγματικά ο σύντροφός του θα ενσκήψει με αγάπη σε ό,τι του εκφράζει χωρίς να τον επικρίνει ή χωρίς να απορρίψει το συναίσθημά του.

Πραγματικά, η ζωή γίνεται πανέμορφη όταν το κάθε ζευγάρι μπορεί να κάνει μία απλή ερώτηση ο ένας στον άλλον:Τι μπορώ να κάνω για σένα σήμερα ούτως ώστε να κάνω τη ζωή σου  πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη;

Όταν σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να δώσουμε χαρά στον άνθρωπο που αγαπάμε τότε πραγματικά ο ένας εξελίσσεται χέρι-χέρι με τον άλλον.

Συντροφικότητα σημαίνει να εξελισσόμαστε ταυτόχρονα

Συντροφικότητα σημαίνει να εξελισσόμαστε ταυτόχρονα μαζί σαν δύο λουλούδια που ανθίζουν παράλληλα αλλά το καθένα με το δικό του ρυθμό και με το δικό του ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο.

Ο καθένας είναι απαραίτητο να έχει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο για εξέλιξη, να έχει χρόνο για τον εαυτό του, για τη δουλειά του για την οικογένειά του. Αγάπη σημαίνει σεβασμός μα πάνω από όλα αγάπη σημαίνει υπέρβαση για να συναντήσουμε το βλέμμα και τον παλμό της καρδιάς  του ανθρώπου που λαχταράμε να συμπορευτούμε στη ζωή.

Ο έρωτας ανθίζει πάντα στις ψυχές που λαχταρούν να ενώσουν και  ομορφύνουν τη ζωή τους μαζί.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.