απάθεια

Σύμφωνα με την κλασική ψυχιατρική, τα ψυχικά υγιή άτομα, τα οποία διαπράττουν φόνο έρχονται σε τραγική θέση μετά το έγκλημα αφού νιώθουν έναν αποτροπιασμό για την πράξη τους. Ωστόσο συμβαίνει το ίδιο με τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια; Η απάθεια είναι μια χαρακτηριστική στάση που υιοθετούν τα άτομα με σχιζοφρένεια μετά το φόνο.

Συχνά εκφράζεται η ολοκληρωτική απουσία συναισθηματικών εκδηλώσεων με τη συνέχιση της καθημερινής ρουτίνας σαν να μη συμβαίνει τίποτα το αξιοσημείωτο που θα δικαιολογούσε κάποια διαφοροποίησή της. 

Πολλοί συγγραφείς που έχουν μελετήσει τους φόνους των σχιζοφρενών τονίζουν αυτή τη χαρακτηριστική αδιαφορία του δράστη μετά την πράξη του. Η παρουσία αυτού του φαινομένου αποτελεί σημείο απόκλισης και διαφοροποίησης του σχιζοφρενούς ανθρωποκτόνου από το μη σχιζοφρενή, ο οποίος νιώθει τύψεις και εκδηλώνει καταθλιπτικές τάσεις, ιδιαίτερα αν το θύμα ανήκει στον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Πού οφείλεται όμως αυτή η «αδιαφορία» που εκδηλώνει ο σχιζοφρενής για το αδίκημά του; Η στάση αυτή αποδίδεται σε μια «ψυχοπαθητική έλλειψη ενοχής» και εντάσσεται στα πλαίσια της επιπέδωσης του συναισθήματος που χαρακτηρίζει τα άτομα με σχιζοφρένεια. Ιδιαίτερα το φαινόμενο της απάθειας συνδέεται με μια διαταραγμένη επαφή με την πραγματικότητα και την απουσία αυτοελέγχου στη διάρκεια της εγκληματικής πράξης.

Θα λέγαμε όμως πως δεν επικρατεί απουσία συναισθημάτων αλλά καταστολή συναισθημάτων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν ασυνείδητο αμυντικό μηχανισμό που προστατεύει το ασυνείδητο «εγώ» από τη διείσδυση στον ψυχισμό τύψεων και ανοχών, οι οποίες θα λειτουργούσαν σαν ένα αβάσταχτο και ανυπέρβλητα ισχυρό φορτίο πίεσης στο εύθραυστο και αδύναμο «εγώ».

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τι φαινόμενο της αυτονομιμοποίησης της πράξης, αποκαλύπτουν ότι η απάθεια μετά το έγκλημα δεν υποδηλώνει την απουσία συναισθημάτων αλλά το αδύναμο «εγώ» του δράστη. Η απάθεια συνυφαίνεται με την ύπαρξη ενός «ευαλωτοποιημένου» από την ψύχωση εαυτού, ενός εαυτού που σε κάθε περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντέξει δίχως περαιτέρω διάλυση τη συνειδητοποίηση της βαρύτητας της πράξης του.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη-Μαρία Ποπρέλκα
Φοιτήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αλεξιθυμία και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Αλεξιθυμία

Τον όρο αλεξιθυμία χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο ψυχίατρος Πέτρος Σιφναίος (Peter Sifneos, 1972) στην προσπάθεια του να περιγράψει τη συμπτωματολογία ασθενών με ψυχοσωματικές διαταραχές. Η αλεξιθυμία προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και αποτελείται από το στερητικό «α», τη «λέξη» και τον «θύμο» και ουσιαστικά σημαίνει η απουσία λέξεων για τα συναισθήματα.

Πολιτισμικά προσδιοριζόμενα σύνδρομα
ψευδαισθήσεις

Ghost sickness: μία επίμονη ενασχόληση με το θάνατο και όσους έχουν πεθάνει, που συχνά παρατηρείται σε μέλη πολλών Αμερικάνικων φυλών Ινδιάνων. Διάφορα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εφιαλτών, της αδυναμίας, του αισθήματος κινδύνου, της απώλειας της όρεξης, της λιποθυμίας, της ζάλης, του φόβου, του άγχους, των ψευδαισθήσεων και της απώλειας της συνείδησης.

Σχιζοφρένεια, Ο ρόλος του εγκλεισμού
Σχιζοφρένεια Ο ρόλος του εγκλεισμού

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχωτική (ψυχική) διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη σκέψη, στη διάθεση και στη συμπεριφορά. Οι διαταραχές στη σκέψη εκδηλώνονται μέσω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις, συνοδευόμενες από κατακερματισμό των συνειρμών, γεγονός που οδηγεί σε αποδιοργανωμένο λόγο.

Πως επιτυγχάνεται η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια απλή τεχνική αντιμετώπισης του άγχους στην οποία χαλαρώνουμε μία μία τις μυϊκές ομάδες. Αρχικά βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος, καθόμαστε ή ξαπλώνουμε έτσι ώστε να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα μας και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares