ψυχοθεραπεία

Σήμερα ήταν η δεύτερη του επίσκεψη στο γραφείο μου.
Στην πρώτη είχε έρθει σε απόγνωση. Μου περιέγραψε μια τραυματική και έντονα κακοποιητική σχέση με την πρώην σύζυγο του που και σήμερα τον κάνει να μετράει τις πληγές του. Ήταν πανικόβλητος, φοβισμένος για το μέλλον. Δεν ήξερε πώς να χειριστεί την εσωτερική του ακαταστασία.

Σήμερα, μπαίνοντας μου είπε ανακουφισμένος πως αυτήν την βδομάδα άρχισε να χαλαρώνει. Πως είχε ξεκινήσει να διαβάζει τον βιβλίο μου «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι» και αυτό ίσως να τον βοήθησε να ησυχάσει μέσα του. Είχε βρει και περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με τα δυο του παιδιά.
Μετά, ξαφνικά έπεσε σε σιωπή. Σε μια σιωπή πιο βαθιά απ’ ό,τι περίμενα για μόλις δεύτερη συνεδρία.

Στην αρχή ξεπέρασα την αμηχανία μου απασχολούμενος με δικές μου σκέψεις και μέριμνες.
Σε λίγο όμως, βλέποντας τις φευγαλέες του ματιές που πάσχιζαν να με αντικρύσουν κατάματα αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ευθεία αντιπαράθεση, είδα την δική του αμηχανία, ένα κλεφτό του βλέμμα στο ρολόι του τοίχου σημάδι αγωνίας για τον χρόνο που περνάει χωρίς λόγια.

Η σιωπή στην Ψυχοθεραπεία

Είδα το άβολο χαμήλωμα των ματιών του στο πάτωμα, κι άρχισε σιγά σιγά αυτή η σιωπή να χει και για μένα νόημα κι ενδιαφέρον.
Ενώ τον παρατηρούσα, συνέχιζα μέσα μου να φλυαρώ βάζοντας νοερά σε λόγια όλες αυτές τις σκέψεις, τις ερωτήσεις που δεν ήθελα ακόμη να αρθρώσω δυνατά:

«Πως ήταν για σένα η πρώτη μας συνάντηση;», «τι άλλαξε από τότε;», «αν έβαζες αυτά τα λεπτά της σιωπής σε λόγια, ποια θα ήταν αυτά; Τι θα έλεγαν για σένα; Για τον τρόπο που βιώνεις την μεταξύ μας συνάντηση;», «τι λέει το γεγονός πως κοιτάς το ρολόι;», και άλλες.

Ήταν κι αυτός ένας τρόπος να αντέξω κι εγώ αυτήν την σιωπή πριν αποφασίσω ότι δεν την χρειάζεται μόνο εκείνος, αλλά κι εγώ.

Η φωνή της σιωπής. Όταν η παρουσία μιλάει.

Καθώς άρχισα να αναπαύομαι στην απόφαση μου να παραιτηθώ από την πρόκληση κάποιας κουβέντας μεταξύ μας, από ένα βολικό σπάσιμο μιας σιωπής που φανερά ξεβόλευε την ανάγκη μου να φανώ χρήσιμος και βοηθητικός στον θεραπευόμενο, η σιωπή άρχισε να αποχτά άλλη βαθύτητα, και νόημα. Να μετατρέπεται μια γενεσιουργό  στάση παραφύλαξης και διερεύνηση μιας αρχόμενης σχέσης. Της σχέσης μου με έναν άνθρωπο που δεν ξέρω, αλλά μοιάζει -για άγνωστο σε μένα λόγο- να με εμπιστεύεται. Να εμπιστεύεται τον απόηχο των εσωτερικών του διαλόγων που ακόμα δεν έχουν μορφοποιηθεί, την ανάγκη του για εξωλεκτική σωματική παρουσία στην αγκαλιά μιας ομιλούσας μεστής και πρόθυμης σιωπής.

Όσο προσπαθούσα να συναντήσω τα μάτια του, διαπίστωνα με ανακούφιση πως κι εκείνος ξεκουραζόταν στην πολυθρόνα του κι αναπαυόταν σε αυτό που συνέβαινε εκείνη την στιγμή μεταξύ μας. Δυο άντρες αποφασίζουν να συστηθούν, να γνωριστούν με μια επαφή που δεν έχει ανάγκη τα λόγια. Μέσα σ ένα θεραπευτικό δωμάτιο να στηρίζεται ο ένας και να ξεκουράζεται στην σιωπηρή παρουσία του άλλου. Χωρίς την επίταξη των εκπτώσεων που συχνά εισάγει σε μια δυνητικά ουσιαστική σχέση η λεκτική ανταλλαγή και διαπραγμάτευση.

Κι εγώ, μαζί με κείνον, συμφιλιωμένος κι αισιόδοξος για τις δυνατότητες που αυτή η σιωπή εγκυμονεί για την θεραπευτική μας σχέση, της έδωσα χώρο να απλωθεί και να μας κατοικίσει μέχρι το πέρας της συνεδρίας.

Χωρίς βιασύνη, τον κοίταξα κατάματα ρωτώντας τον: «Τα λέμε πάλι την ερχόμενη βδομάδα;». Με προθυμία συμφώνησε και σηκωθήκαμε από τις πολυθρόνες μας ικανοποιημένοι. Εγώ σίγουρα ανυπομονώντας για την συνέχεια της «συνομιλίας» μας…

 

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο δρόμος της καρδιάς. Από την ψυχολογία του κόσμου στην θεραπεία του εαυτού
ψυχολογία αυθεντικότητα

Παρατηρώ πως η πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν σεμινάρια ψυχολογίας, διαβάζουν εκλαϊκευμένα βιβλία για την ψυχοθεραπεία, και διάκεινται ευνοϊκά προς τα σύγχρονα ρεύματα της ψυχοπνευματικής αναζήτησης, υποσυνείδητα ψάχνουν να ακούσουν:

Αντιμεταβίβαση στην Ψυχοθεραπεία
Αντιμεταβίβαση στην Ψυχοθεραπεία

Στην αρχή της καριέρας μου ως ψυχοθεραπευτής, κάθε φορά που συνέβαινε να νιώθω έντονα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. οργή, εχθρότητα, απέχθεια, απαξίωση, κλπ.) για έναν θεραπευόμενο μου, έτεινα να σκεφθώ πως είμαι κακός κι ανάξιος ψυχοθεραπευτής.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Freud, οι ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις ενός ψυχοθεραπευτή προς τους ασθενείς του συνιστούσαν ένδειξη της ατελούς του αυτογνωσίας και της ανικανότητας του να διατηρήσει μια συναισθηματικά ατάραχη, ιατρική στάση απέναντι στο άλλο άτομο.

Μια ιστορία αναπλαισίωσης: Ευγνωμονώντας τον δήμιο του έρωτα
ψυχοθεραπεία αναπλαισίωση

Από την θέση του θεραπευόμενου, πριν πολλά χρόνια, περιέγραφα στον ψυχοθεραπευτή μου αυτό που τότε βίωνα ως βαθιά πληγή μου. Την πληγή που εκείνη η γυναίκα είχε αναζωπυρώσει μέσα μου αθετώντας την υπόσχεσή της απέναντί μου. Πως δηλαδή θα ναι το ίδιο ερωτευμένη όπως ήταν και στην αρχή της σχέσης μας.

Ψυχοθεραπεία: Ψυχικό Τραύμα και επανασύνδεση με τα συναισθήματα και το σώμα
Ψυχοθεραπεία Ψυχικό Τραύμα

Ζήτησα από τα μέλη ψυχοθεραπευτικών ομάδων να ανακαλέσουν μνήμες τους. Συγκεκριμένα, εμπειρίες τους κατά τις οποίες ένιωθαν πάρα πολύ ζωντανοί, σε μεγάλη επαφή με το σώμα και τα συναισθήματα τους. Σε γεμάτη επαφή με τις αισθήσεις τους. Κατόπιν τους ζήτησα να μιλήσει ο ένας στον άλλον για τις εμπειρίες τους αυτές, και ο καθένας, από την θέση του ακροατή, να παρατηρήσει πως βίωνε ο ίδιος το σώμα του κατά την διάρκεια της αφήγησης του άλλου.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares