Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχει τις δικές του αξίες βαθιά ενσωματωμένες στον χαρακτήρα του. Συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο κι έχουμε μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στα ζητήματα ανάλογα και με τις διάφορες εμπειρίες που έχουμε από την οικογένειά μας, από το σχολείο, από τον στενό κύκλο των φίλων μας.

Οι 4 βασικοί τύποι συμπεριφοράς

Γνωρίζοντας τον εαυτό σου αλλά και ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που έχεις απέναντί σου, τότε γνωρίζεις πώς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά μαζί του, γεφυρώνοντας τις διαφορές και καταλήγοντας σε έναν γόνιμο διάλογο.

Ο Thomas Erikson στο βιβλίο του «Ανάμεσα σε Ηλίθιους», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, αναλύει τους τέσσερις βασικούς τύπους χωρίζοντάς τους σε χρώματα: Κόκκινος, Πράσινος, Κίτρινος, Μπλε.

Ο Κόκκινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Κόκκινος κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του. Είναι έντονος χαρακτήρας, είναι γεννημένος αρχηγός ή τουλάχιστον του αρέσει να αναλαμβάνει τα ηνία. Είναι γρήγορος, ορμητικός, αποφασιστικός, φιλόδοξος. Έχει πάντα έντονη γνώμη για τα πράγματα, την οποία προσπαθεί συχνά να επιβάλλει και στους άλλους. Είναι ισχυρογνώμων, θέλει να έχει τον έλεγχο για όλα και ο περίγυρός του νιώθει ότι τον ελέγχει διαρκώς. Δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως στο έργο και το αποτέλεσμα.

Ο Πράσινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος. Σύμφωνα με τον Thomas Erikson, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά. Ο Πράσινος είναι φιλικός και επενδύει πολύ στις σχέσεις του. Οι περισσότεροι θα τρέξουν σε εκείνον για να μοιραστούν ένα πρόβλημά τους, κι αυτός με τη σειρά του θα είναι πάντα διαθέσιμος για να τους ακούσει. Αποφεύγει να παίρνει θέση για τα πράγματα, καθώς αποφεύγει τις συγκρούσεις… χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει γνώμη. Έχει γνώμη αλλά δεν θα την εκφράσει μπροστά σε όλους… Ναι, κι αυτό σημαίνει πως είναι καλός στο να διαδίδει φήμες!

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαθής, αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Κίτρινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Κίτρινος είναι ο άνθρωπος που θα σε γεμίσει με χαρά την πιο μουντή μέρα. Εκεί που άλλοι βλέπουν σύννεφα, ο Κίτρινος φτιάχνει σχέδια με αυτά τα σύννεφα και έχει τον τρόπο να τα απομακρύνει. Είναι υπερβολικά αισιόδοξος, βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, είναι κοινωνικός και… (σχεδόν) αγαπάει όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι αρκετά δημιουργικός, έχει τη μια ιδέα μετά την άλλη… χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει και στην υλοποίησή της. Ορισμένες φορές γίνεται εγωκεντρικός, ζητώντας μονίμως την προσοχή των άλλων.

Ο Μπλε τύπος συμπεριφοράς

Ο Μπλε είναι κι αυτός μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές είναι ήρεμος, συγκροτημένος ενώ πάντα βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει. Πολύ περισσότερο, είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας. Για την ακρίβεια, έχει μια μικρή εμμονή με την λεπτομέρεια. Είναι ο τύπος που πάντα θα εξετάσει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και όλους τους παράγοντες πριν προχωρήσει. Αρκετές φορές θα τον δεις να σου κάνει πολλές ερωτήσεις θέλοντας να μάθει τα ψιλά γράμματα. Κι αυτό είναι που ενοχλεί αρκετά όσους συναναστρέφονται μαζί του.

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο Ανάμεσα σε Ηλίθιους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε έναν μόνο συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν έναν συνδυασμό δύο (πιο σπάνια, τριών) τύπων συμπεριφοράς.

Συνήθως, δηλαδή, δεν είσαι απλά «Πράσινος», αλλά μπορεί να είσαι «Πράσινος-Μπλε». Είναι εξαιρετικά δύσκολο, να μελετήσεις έναν άνθρωπο σε βάθος και να έχεις 100% μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Ωστόσο, μια καλή αρχή είναι να πάρεις στα χέρια σου το συγκεκριμένο βιβλίο και να διαπιστώσεις πως σταδιακά θα αλλάξει η επικοινωνία σου με τους άλλους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αποκτήστε το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr