Ακρόαση άρθρου......

Η ψυχοθεραπεία, είναι μία διαδικασία, η οποία βοηθά τον άνθρωπο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τη σχέση του με τους άλλους. Είναι πολύ χρήσιμη, στο να μάθει ο άνθρωπος τεχνικές που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίζει δύσκολες για αυτόν καταστάσεις (άγχος, πένθος, χρόνιες παθήσεις) με πιο λειτουργικό τρόπο.

Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία, προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να προσεγγίσει τραύματα του παρελθόντος, να τα αγκαλιάσει και να τα θεραπεύσει. Είναι σημαντικό, ότι ο ψυχοθεραπευτής, δε δίνει τη λύση στον θεραπευόμενο, αλλά ο τελευταίος, με τη στήριξη και την «φροντίδα» του θεραπευτή, βρίσκει τις λύσεις.

Τι θα με κάνει να νιώσω ότι το έχω ανάγκη;

Πολλές φορές, το μήνυμα ότι χρειάζεται κάποιος άνθρωπος ψυχοθεραπεία, το δίνει το ίδιο το σώμα. Συχνοί πονοκέφαλοι, επαναλαμβανόμενα περιστατικά δύσπνοιας και ταχυκαρδίας, αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικά προβλήματα, ακόμα και σοβαρότερες παθήσεις. Κάτι ακόμα που μπορεί να αποτελέσει προμήνυμα μίας τέτοιας απόφασης, είναι παρατεταμένες περίοδοι στις οποίες κυριαρχούν δύσκολα συναισθήματα που καταβάλουν τον άνθρωπο.

Περίοδοι στις οποίες η καθημερινότητα του ανθρώπου είναι δύσκολη και η λειτουργικότητά του μειωμένη. Αυτό που τελικά ωθεί τον άνθρωπο στην ψυχοθεραπεία, είναι η διάθεση να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και τη συμπεριφορά του μέσα σε αυτή, καθώς και να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, τις ανάγκες του, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Γίνεται να είμαι εντελώς ειλικρινής με τον ψυχοθεραπευτή μου;

Το πρώτο συστατικό για να επιτευχθεί αυτή η ειλικρίνεια, είναι ο άνθρωπος να είναι αποφασισμένος ότι θέλει να κάνει αυτό το ταξίδι στην ψυχοθεραπεία. Ο θεραπευόμενος, χρειάζεται να είναι έτοιμος, μπαίνοντας στο γραφείο του θεραπευτή, να δουλέψει και να μιλήσει. Έπειτα, αυτό που τελικά βοηθά την ειλικρίνεια να λάβει χώρα στη θεραπευτική συνθήκη, είναι η σχέση που δημιουργείται με τον θεραπευτή.

Χρειάζεται ο θεραπευτής, να προσφέρει την αίσθηση στον θεραπευόμενο, ότι ενδιαφέρεται να τον ακούσει, να τον κατανοήσει, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ο ίδιος ειλικρινής με τον θεραπευόμενό του. Ο θεραπευτής, δεν βρίσκεται εκεί για να δικάσει, να κρίνει ή να κατευθύνει, αλλά να συμπορευτεί και να ενσυναισθανθεί.

Πώς θα διαλέξω προσέγγιση;

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι κυριότερες είναι η Προσωποκεντρική (όπου εστιάζει στο τώρα), η Ψυχοδυναμική (που συνδυάζει το τώρα με αναφορές στο παρελθόν του ατόμου), και η Γνωσιακή – Συμπεριφορική (όπου λειτουργεί περισσότερο με ημερολόγια, ασκήσεις και «διορθώνει» τις μη λειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές του ατόμου).

Υπάρχει ακόμα η Ψυχανάλυση, η Gestalt, η Συνθετική (όπου συνδυάζει κάποιες από τις παραπάνω), η θεραπεία μέσω τέχνης και πολλές πολλές άλλες προσεγγίσεις. Δεν έχει τόσο σημασία, ποια προσέγγιση θα επιλέξει ο θεραπευόμενος, όσο η σχέση που θα δημιουργηθεί με τον θεραπευτή.

Αν η θεραπευτική σχέση είναι καλή, όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν το άτομο.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι μόνος/η μου δεν μπορώ να βρω τη λύση;

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει για να νιώσει καλύτερα συναισθηματικά ή σωματικά (γυμναστική, τέχνη, διάβασμα, επαφή με τη φύση κ.ο.κ). Κάποιες φορές, αρκούν αυτές οι κινήσεις, ώστε μία παροδική κατάσταση να ξεπεραστεί. Όταν όμως, η κατάσταση αυτή δεν είναι παροδική, αλλά επαναλαμβανόμενη, τότε χρειάζεται μία βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Η μαγεία της ψυχοθεραπείας, είναι ότι τελικά, πάλι ο άνθρωπος βρίσκει μόνος του τη λύση, απλά ακούγοντας τον εαυτό του να εκφωνεί τις σκέψεις του στον θεραπευτή, με τον τελευταίο να κάνει στοχευμένες παρατηρήσεις προς την καλύτερη κατανόηση των σκέψεων αυτών.

Πώς καταλαβαίνω ότι η ψυχοθεραπεία με βοηθά;

Αυτό μπορεί να συμβεί ήδη από την πρώτη συνεδρία. Αυτό το συναίσθημα ότι ο άνθρωπος κατανοήθηκε, ακούστηκε, φροντίστηκε, βίωσε την ενσυναίσθηση και την πλήρη παρουσία του θεραπευτή, είναι από μόνο του θεραπευτικό και ανακουφιστικό.

Αλλαγές θα αντιληφθεί ο θεραπευόμενος, όχι μόνο στην κατάσταση που θέλει να επιλύσει, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής του, μιας και δεν αλλάζει η κατάσταση μέσα από την ψυχοθεραπεία, αλλά η αντίδραση του ανθρώπου σε αυτή.

Έτσι, το άτομο θα παρατηρήσει ότι, παρ’ όλο που το θεραπευτικό του αίτημα, μπορεί να ήταν το άγχος στη δουλειά του, θα δει αλλαγές, όχι μόνο στην εργασία του, αλλά και στη σχέση του, την οικογένειά του, τον τρόπο που σκέφτεται ή αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις εκτός δουλειάς.

Πώς μπορώ να παροτρύνω έναν δικό μου άνθρωπο να κάνει ψυχοθεραπεία;

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Πολλές φορές, ενώ νιώθουμε ότι ένας δικός μας άνθρωπος χρειάζεται ψυχοθεραπεία, δεν ξέρουμε πώς να τον ωθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Η πραγματικότητα είναι, ότι ο άνθρωπος αυτός, χρειάζεται να θέλει να βοηθηθεί. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να τον ευαισθητοποιήσουμε αναφορικά με τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Θα με βοηθήσει η ψυχοθεραπεία να ζήσω περισσότερο στο τώρα;

Ένας άνθρωπος ο οποίος ζει μονίμως με τις πληγές, τα τραύματα ή τις αναμνήσεις του παρελθόντος, καθώς και ένας άνθρωπος ο οποίος ζει τη ζωή του, προσμένοντας εναγωνίως την επόμενη μέρα, αποφεύγουν να ζήσουν το παρόν και αυτό ακολουθείται από διάφορες άμυνες και σκέψεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Επομένως, ένα από τα οφέλη της ψυχοθεραπείας, είναι η ώθηση να ζήσει ο άνθρωπος τη ζωή του, το συναίσθημα του, τη σκέψη του, το σώμα του στο τώρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αυγούστα Παυλάτου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Αυγούστα Παυλάτου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με εκπαίδευση στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και τη Μουσικοθεραπεία. Επιμόρφωση στη Συμβουλευτική γονέων.