Η νευροψυχολογία είναι κλάδος της ψυχολογίας και της νευρολογίας που στοχεύει στο να κατανοήσει πως η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου σχετίζονται με τους μηχανισμούς της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Σχετίζεται με τον κλάδο της γνωστικής ψυχολογίας και γενικότερα με τις λεγόμενες γνωστικές επιστήμες.

Η ομάδα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr, επέλεξε και προτείνει 7 βιβλία νευροψυχολογίας τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Βασικές αρχές νευροψυχολογίας του ανθρώπου

Το βιβλίο "Βασικές αρχές νευροψυχολογίας του ανθρώπου" δημιουργήθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες στο πεδίο της νευροψυχολογίας. Στην τελευταία έκδοσή του καλύπτεται με σαφήνεια η υπάρχουσα θεωρητική γνώση αναφορικά με σημαντικά ζητήματα ενώ παράλληλα παρουσιάζονται σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα καθώς και κλινικές περιπτώσεις που βοηθούν στη διασαφήνιση και τη γλαφυρή επεξήγηση όσων περιγράφονται. Μεγάλο μέρος του πλούτου του βιβλίου ενυπάρχει και στις εικόνες και τις γραφικές αναπαραστάσεις του. Στόχος του είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να συνδέσει γνώσεις που έχουν προκύψει από την έρευνα με την κλινική πράξη, συνδυάζοντας πληροφορίες από ποικίλα επιστημονικά πεδία.

Αποκτήστε το βιβλίο Βασικές αρχές νευροψυχολογίας του ανθρώπου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Κλινική παιδονευροψυχολογία

Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα αξιόλογο επιστημονικό σύγγραμμα με σεβασμό στην πρακτική της Κλινικής Νευροψυχολογίας σε παιδιά και εφήβους. Η ανάγκη για τη συγγραφή του προέκυψε από το κενό που εντοπίστηκε στην ελληνική βιβλιογραφία σε θέματα που άπτονται της σύγχρονης Κλινικής Παιδονευροψυχολογίας. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα που ως κύριο στόχο του έχει να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες και γνώσεις για την Παιδονευροψυχολογία σε φοιτητές Ψυχολογίας και επαγγελματίες ψυχολόγους, αλλά και σε ιατρούς εξειδικευμένους στην Παιδιατρική, Παιδονευρολογία και Παιδοψυχιατρική, καθώς επεκτείνει τη βασική κατανόηση για την εγκεφαλική λειτουργία και τις επιπτώσεις της στη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων. Παράλληλα, θα φανεί χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Επιπλέον, προσφέρει επικαιροποιημένες γνώσεις στα επιστημονικά πεδία που πραγματεύεται όχι μόνο στους τομείς της αξιολόγησης και της διάγνωσης, αλλά και στους τομείς της αποκατάστασης. Τέλος, όλοι οι συγγραφείς κατάφεραν να συνδέσουν τη βασική παιδονευροψυχολογική έρευνα με την ιατρική, τη συμπεριφορά και την εκπαίδευση βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τον αναγνώστη αφενός να κατανοήσει τις προεκτάσεις της και αφετέρου να ευαισθητοποιηθεί στις ανάγκες που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι με νευροσυμπεριφορικές και γνωστικές διαταραχές.

Αποκτήστε το βιβλίο Κλινική παιδονευροψυχολογία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Φιλοσοφικές, ψυχολογικές και νευροεπιστημονικές προσεγγίσεις της συνείδησης

Στο ερώτημα της μικρής Αφροδίτης, η οποία ως ένας μικρός Thomas Nagel ρωτά: "πώς είναι να είσαι ο άλλος, πώς είναι να είσαι εσύ" και στην ταυτόχρονη διαπίστωσή της ότι "αυτό είναι κάτι που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω" ίσως θα πρέπει να απαντήσουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να το καταλάβει, αλλά και ότι δεν είναι απαραίτητο να το καταλάβει.

Ακόμη και στην περίπτωση που φτάσει κανείς στο σημείο να προσδιορίσει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η υποκειμενική εμπειρία, εάν εντοπίσει τα νευρωνικά εκείνα κέντρα ή τους νευρωνικούς μηχανισμούς οι οποίοι ευθύνονται για αυτή ή/και να κατασκευάσει ένα τεχνητό σύστημα το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αναστοχασμού σε τρέχουσες ή προηγούμενες εμπειρίες του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να βιώσει ο ίδιος ή το υποθετικό τεχνητό σύστημα μία εμπειρία με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο τη βιώνει κάποιος άλλος. Αυτό γιατί οι προηγούμενες εμπειρίες και μνήμες, τα κίνητρα, η προσωπικότητα, οι συγκινήσεις τις οποίες κάθε φορά θα βιώνει ο επιστήμονας αυτός ή το τεχνητό σύστημα, και οι οποίες "χρωματίζουν" την υποκειμενική του εμπειρία, θα παραμένουν διαφορετικές.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που με έναν μαγικό τρόπο μπορεί κάποιος, ή και όλοι μας, να αποκτήσουμε τις δυνάμεις του μυθολογικού μάγου Τειρεσία, ο οποίος ακολουθώντας τις διαταγές του Δία μεταμορφώθηκε σε γυναίκα, προκειμένου να απαντήσει στην απορία του Δία "πώς είναι να είσαι γυναίκα", τότε μπορεί να κατανοήσουμε για κάποιες στιγμές πώς είναι να είσαι ο άλλος, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε καταλύσει το εγώ του άλλου, την ατομικότητά του. Αυτό είναι τελικά το μυστήριο το οποίο θέλουμε να διαλευκάνουμε;

Αποκτήστε το βιβλίο Φιλοσοφικές, ψυχολογικές και νευροεπιστημονικές προσεγγίσεις της συνείδησης, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

9+1 εγκεφαλικές ανθρωπογραφίες

Οι "Εγκεφαλικές Ανθρωπογραφίες" είναι ένα βιβλίο για τον εγκέφαλο και τον νου, τον άνθρωπο και την κοινωνία. Διαπραγματεύεται τη γνώση και τα ερωτηματικά για τη νευροβιολογία του κοινωνικού ανθρώπου, αναλύοντας και συνθέτοντας όψεις και εκδοχές του εαυτού μας, του διπλανού μας. Με άξονα και μέτρο τον άνθρωπο, ο γνωστός νευροεπιστήμονας καθηγητής Γ. Χ. Παπαδόπουλος ιχνηλατεί και δίνει νόημα σε σύγχρονα νευροεπιστημονικά ευρήματα και διαχρονικές συμπεριφορές.

Γιατί ευθύνη και φιλοδοξία της επιστήμης του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς είναι να ερευνήσει πώς τα στοιχεία του νευρωνικού και του εξωτερικού κόσμου καθρεφτίζονται στο πλέγμα των σχέσεων που δημιουργούν, πώς το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασής τους μορφοποιεί την κοινωνική δράση-πραγματικότητα, και πώς η τελευταία διαμορφώνει το φάσμα των πιθανών ατομικών αντιδράσεων σε συγκεκριμένες προκλήσεις

Αποκτήστε το βιβλίο 9+1 εγκεφαλικές ανθρωπογραφίες, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας

Dialogue of Psychoanalysis and Neurobiology

Η διασύνδεση και επικοινωνία μεταξύ της Ψυχανάλυσης και της Νευροβιολογίας αποτελεί ένα ζητούμενο και πραγματοποιούμενο πείραμα, τα τελευταία 100 χρόνια, όση περίπου και η ηλικία της κλινικής μεθόδου της Ψυχανάλυσης. Το παρόν βιβλίο αποπειράται να γεφυρώσει τους τομείς αυτούς μέσω της παρουσίασης των αποτελεσμάτων επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2004 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Θεοδώρου Θεοχάρη Κότσικα, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Ένωσης και της Ελληνικής Ένωσης Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας.

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν διακεκριμμένοι επιστήμονες από όλο το κόσμο, οι οποίοι μοιράστηκαν τα ευρήματά τους από μακροχρόνιες εργασίες, καθώς και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις τους, ενώ ταυτόχρονα το εξαιρετικά μεγάλο ακροατήριο συμμετείχε με πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και σχόλια. Τόσο οι παρουσιάσεις από τους ειδικούς στον κάθε τομέα, όσο και τα σχόλια και οι συζητήσεις που ακολουθούν την κάθε παρουσίαση επιτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Ψυχανάλυσης και Νευροβιολογίας, η οποία εμπεριέχεται σε μια ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση από τους καθηγητές Μαριέττα Ισιδωρίδου Ράδοβιτς και Γρηγόρη Βασλαματζή και τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.

Συνολικά, πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη προσπάθεια εποικοδομητικής επικοινωνίας μεταξύ των Τομέων της Ψυχανάλυσης και Νευροβιολογίας και θα αποτελέσει χρήσιμο οδηγό σε κάθε ενασχολούμενο ή ενδιαφερόμενο με το αντικείμενο.

Αποκτήστε το βιβλίο Dialogue of Psychoanalysis and Neurobiology, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο της Πύλης μας

Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των περισσότερων ανθρώπων είναι ετεροφυλοφιλικός: το ερωτικό τους ενδιαφέρον αφορά άτομα του αντίθετου φύλου. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ανθρώπων, όμως, συνήθως γύρω στο 5-10%, έχουν ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε τι οφείλεται τελικά το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας;

Την αναζήτηση απαντήσεων συσκότιζαν ανέκαθεν προκαταλήψεις και παρανοήσεις, π.χ. ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια που μπορούμε να θεραπεύσουμε ή μια στάση ζωής που επιλέγουμε. Η πρώτη προσπάθεια ορθολογικής προσέγγισης του φαινομένου στηρίχτηκε στην ιδέα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός στον άνθρωπο διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία από τη διαπαιδαγώγηση και το κοινωνικό περιβάλλον. Τούτη η άποψη είναι η πλέον διαδεδομένη στις μέρες μας.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανάπτυξη της βιολογίας και των νευροεπιστημών επέτρεψε μια ολότελα διαφορετική προσέγγιση. Τα ομοφυλόφιλα άτομα, κατά την εμβρυϊκή τους ζωή και αμέσως μετά τη γέννηση, αντιμετώπισαν ένα ασυνήθιστο ενδοκρινικό περιβάλλον, το οποίο οδήγησε όχι μόνο στον ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό τους, αλλά και σε διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία. Για τον Jacques Balthazart, συγγραφέα του βιβλίου και κορυφαίο εκφραστή της συγκεκριμένης άποψης, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί θέμα επιλογής, δεν είναι ασθένεια ή διαστροφή, ούτε οφείλεται σε αδιάφορους γονείς ή σε προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον. Είναι ακόμη μία εκδοχή του φαινομένου της βιολογικής ποικιλότητας.

Αποκτήστε το βιβλίο Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Θεραπεύοντας το αναπτυξιακό τραύμα

Όλοι μας κινούμαστε αυθόρμητα προς τη σύνδεση, την υγεία και τη ζωντάνια. Δεν έχει σημασία πόσο έχουμε αποξενωθεί και απομονωθεί ή πόσο σοβαρό είναι το τραύμα που έχουμε βιώσει· στο βαθύτερο επίπεδο ο καθένας έχει μέσα του μια ορμή που τον ωθεί προς τη σύνδεση και την ίαση, όπως ένα φυτό που στρέφεται αυθόρμητα προς τον ήλιο. Αυτή η οργανισμική ορμή αποτελεί την καύσιμη ύλη του ΝευροΘυμικού Σχεσιακού Μοντέλου.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν απειράριθμα συναισθηματικά προβλήματα και προκλήσεις, οι Laurence Heller και Aline LaPierre υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αναχθούν σε πέντε βιολογικά βασισμένες οργανωτικές αρχές ή ανάγκες για: σύνδεση, εναρμόνιση, εμπιστοσύνη, αυτονομία και αγάπη-έρωτα-σεξουαλικότητα. Οι συγγραφείς περιγράφουν πώς το πρώιμο τραύμα υπονομεύει την ικανότητα για σύνδεση με τον εαυτό και τους άλλους και πώς η επακόλουθη μείωση της ζωντάνιας είναι η κεκαλυμμένη διάσταση που αποτελεί τη βάση των περισσότερων ψυχολογικών και πολλών σωματικών προβλημάτων.

Οι Heller και LaPierre εισάγουν το ΝευροΘυμικό Σχεσιακό Μοντέλο (NARM), μια μέθοδο που συνθέτει τις ανοδικές και καθοδικές προσεγγίσεις για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και την επίλυση των στρεβλώσεων της ταυτότητας, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ντροπή και οι χρόνιες αυτοεπικρίσεις, που είναι αποτέλεσμα του αναπτυξιακού και σχεσιακού τραύματος. Χωρίς να παραμελεί το παρελθόν του ατόμου, η προσέγγιση NARM δίνει έμφαση στη θεραπευτική εργασία που συντελείται στην παρούσα στιγμή, εστιάζοντας στις δυνάμεις, στους πόρους στήριξης και στην ανθεκτικότητά του. Έτσι, μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να ενσωματωθεί η εμπειρία της σύνδεσης που εξασφαλίζει τη διαρκή ανάπτυξη της φυσιολογίας, της ψυχολογίας και της ικανότητας για δημιουργία υγιών σχέσεων.

Αποκτήστε το βιβλίο Θεραπεύοντας το αναπτυξιακό τραύμα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.