Ακρόαση άρθρου......

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια αναζητούν ψυχοθεραπευτική διαδικασία η οποία να εμπλέκει και το σώμα. Ιδιαίτερα άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει για κάποιο διάστημα ψυχοθεραπείες γνωσιακού και αναλυτικού ύφους, νιώθουν ότι κάτι λείπει, ότι κάτι δεν λειτουργεί ή ότι η διαδικασία από ένα σημείο και μετά δεν προχωράει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το σώμα μας συμμετέχει σε κάθε εμπειρία της ζωής μας, την υποστηρίζει και την πλαισιώνει. Καταγράφει με τον δικό του τρόπο όλα όσα ζει κανείς.

Όταν ο άνθρωπος αρχίζει να παρουσιάζει δυσκολίες στο ψυχικό επίπεδο, το σώμα του βιώνει αυτήν την κατάσταση και γι αυτό αντιδρά άμεσα και με ακρίβεια. Οπότε το σώμα μετέχει και συμμετέχει στην οποιαδήποτε δυσλειτουργία του ανθρώπου. Εξάλλου όλες οι ψυχικές διαταραχές απλές και σύνθετες έχουν πολλά σωματικά συμπτώματα.

Όταν λοιπόν ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης, αυτή η βοήθεια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το σώμα για να είναι επαρκής και ολοκληρωμένη. Να δίνει την δυνατότητα στο σώμα να εκφράσει και αυτό σε άλλα επίπεδα πέραν του νοητικού, αυτό που συμβαίνει, αυτό που βιώνει αυτό που νιώθει. Διαφορετικά η ψυχοθεραπεία είναι μονομερής και αδυνατεί να οδηγήσει στην πραγματική ισορροπία τον άνθρωπο.

Μια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο υλικό που προέρχεται από την νοητική διεργασία και από αυτό που έρχεται από την σωματική μνήμη, είναι ότι η αλήθεια του σώματος δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί από αμυντικούς μηχανισμούς και πεποιθήσεις. Είναι ένα υλικό πιο «καθαρό» και επομένως πιο πολύτιμο και πιο χρήσιμο.

Έτσι λοιπόν η σωματική ψυχοθεραπεία, η οποία δεν αποκλείει από την διαδικασία της την λεκτικοποίηση, είναι μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική πρόταση.

Γιατί μη κατευθυντική προσέγγιση;

Η ίαση στον χώρο της ψυχικής υγείας προΰποθέτει απελευθέρωση και βαθιά συνειδητοποίηση. Σε αυτά φτάνει κανείς μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο, πέραν του να τον αποδέχεται έτσι όπως είναι, του επιτρέπει να εκφραστεί πλήρως χωρίς να σπεύδει να τον αναλύσει, να τον εξηγήσει, να τον διορθώσει, να τον συμβουλέψει.

Η μη κατευθυντική προσέγγιση δημιουργεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο κανείς μπορεί να νιώσει ασφαλής για να περπατήσει στα σκοτάδια των τραυμάτων του για να φτάσει στο φως της καρδιάς του.

Βασικές αρχές και θεωρητικές βάσεις της Σωματικής Ψυχοθεραπείας Μη Κατευθυντικής Προσέγγισης: Δωρεάν ασύγχρονο - online Σεμινάριο, στην πλατφόρμα του PSYVERSITY, για να έρθετε σε μια πρώτη - εισαγωγική επαφή με τη Μη Κατευθυντική Σωματική Θεραπεία

Γιατί Σωματική ψυχοθεραπεία μη κατευθυντικής προσέγγισης;

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Η Σωματική ψυχοθεραπεία μη κατευθυντικής προσέγγισης χρησιμοποιεί το άγγιγμα των 5 γραμμαρίων που είναι η βάση στην κρανίο ιερή θεραπεία.

Το άγγιγμα αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά

1. Είναι απαλό και δεν πιέζει
2. Είναι σταθερό
3. Δεν έχει κάποια πρόθεση
4.Περιμένει όσο χρειαστεί

Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στην σωματική ψυχοθεραπεία ένα υπερπολύτιμο πεδίο δράσης. Η απαλότητα του αγγίγματος κάνει τον θεραπευόμενο να νιώθει ότι κάποιος είναι εκεί μαζί του, τον συντροφεύει και παράλληλα τον κάνει να χαλαρώνει βαθιά.

Η σταθερότητα του αγγίγματος κάνει τον νου να ησυχάζει καθώς δεν του δίνει καθόλου τροφή να αναρωτιέται για το τι κάνει ο θεραπευτής(σε αντίθεση με άλλες σωματικές θεραπείες, όπου υπάρχουν πιέσεις και κινήσεις, οι οποίες κρατούν σε εγρήγορση τον νου).

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία Αυτοβελτίωσης αυτό τον μήνα.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Το ότι το άγγιγμα δεν έχει καμιά πρόθεση πέρα από το να συντροφεύσει τον θεραπευόμενο σε κάθε διαδρομή του κάνει τον άνθρωπο να βιώνει ελευθερία και ασφάλεια. Πράγματα εντελώς απαραίτητα για να καταφέρει κανείς να ξετυλίξει σημεία σκοτεινά, οδυνηρά και ξεχασμένα.

Το ότι το άγγιγμα περιμένει όσο χρειαστεί στην σιωπή μέχρι να νιώσει κάτι ο θεραπευόμενος και να θελήσει να το μοιραστεί , δημιουργεί μια αληθινή ατμόσφαιρα ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος το οποίο πρέπει να ανακαλύψει και να ακολουθήσει ο θεραπευόμενος.

Όλα τα χαρακτηριστικά του αγγίγματος μαζί αφυπνίζουν την μνήμη του σώματος και ο κάθε άνθρωπος που δέχεται την θεραπεία, αρχίζει να μαθαίνει τον εαυτό του, το παρελθόν του, τις επιθυμίες του, τα συναισθηματά του έτσι όπως τα έχει καταγράψει το σώμα. Ατόφια, μακρυά από τις διαστρεβλώσεις των αμυντικών μηχανισμών, έξω από τους θεωρητικούς λαβύρινθους της νοητικής διεργασίας.

Δείτε σχετικά με την Σωματική θεραπεία, στο Portal Σπουδών Ψυχολογίας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μη κατευθυντική Εμψύχωση και Συμβουλευτική

Η διακριτική, αλλά συνεχής παρουσία του αγγίγματος του θεραπευτή, δίνει το θάρρος σε κάθε θεραπευόμενο να περπατήσει στα σκοτάδια των τραυμάτων του, να βιώσει τα πιο οδυνηρά του συναισθήματα, να αφουγκραστεί τις επιθυμίες μέσα από τις αισθήσεις του και το κάθε σημείο του σώματος του και τελικά να ακούσει από την καρδιά του την πρόταση που πρέπει να ακολουθήσει για να είναι υγιής.

Στη Σωματική ψυχοθεραπεία μη κατευθυντικής προσέγγισης οι θεραπευτές είναι συνοδοιπόροι. Συνοδοιπορούν με τους θεραπευόμενους, που είναι οι ταξιδιώτες, τους ακολουθούν σε κάθε ταξίδι τους με βασικό άξονα το άγγιγμα και κέντρο την μνήμη του σώματος. Υποστηρίζουν την επιθυμία και την ανάγκη κάθε ταξιδιού με απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτό που κάθε φορά επιβεβαιώνεται: πως το σώμα έχει τις λύσεις, αρκεί να δεχθεί κανείς να μάθει να το αφουγκράζεται.

Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό σύνολο και δεν μπορεί να νιώσει απελευθερωμένος, ισορροπημένος, απαλλαγμένος από διαταραχές και ασθένειες, αν η θεραπεία δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα επίπεδα της ύπαρξης του.

Το σώμα μας περιλαμβάνει όλα όσα είμαστε. Ακούγοντας το, μαθαίνουμε την αλήθεια μας και ζούμε σύμφωνα με αυτήν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

sevastiana koutroumpanouΨυχολόγος-Σωματική ψυχοθεραπεύτρια - Κρανιοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Θεραπείας και Εκπαίδευσης Χρυσαλλίδα.