Η κύρια θεραπευτική αγωγή της παχυσαρκίας παραμένει η εφαρμογή των κατάλληλων υγιεινοδιαιτητικών κανόνων. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν προορίζονται για τις βαριές περιπτώσεις ιδιαίτερα εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μόνη θεραπευτική αγωγή.

Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας διαιρούνται στα κεντρικώς δρώντα (στο ΚΝΣ) και στα περιφερικώς (βασικώς στο πεπτικό σύστημα). Τα πρώτα δρούν είτε αυξάνοντας την έκκριση της νοραδρεναλίνης ή της σεροτονίνης είτε εμποδίζοντας την επαναπρόσληψή τους (φαιντερμίνη, βενζοφεταμίνη, φαινφλουραμίνη). 

Όλα σχεδόν έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία λόγω σοβαρών παρενεργειών.   


ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: ΟΡΛΙΣΤΑΤΗ - Orlistat

Ενδείξεις:
Αγωγή επί παχυσάρκων ασθενών με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ίσο ή μεγαλύτερο των 30kg/m2 σε συνδυασμό με ήπια υποθερμιδική δίαιτα και σε ασθενείς με ΒΜΙ 28kg/m2 εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.


Αντενδείξεις:

Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, χολόσταση, κύηση και γαλουχία.


Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Αποβολή μαλακών, λιπαρών ή ελαιωδών κοπράνων, μετεωρισμός συνοδευόμενος με κενώσεις, έπειξη προς αφόδευση ή και ακράτεια κοπράνων, κοιλιακά άλγη. Σπανιότερα: κεφαλαλγία, άγχος, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ευπάθεια σε λοιμώξεις.


Προσοχή στη χορήγηση:

Η ταυτόχρονη λήψη λιπαρού γεύματος αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών από το πεπτικό. Η απώλεια βάρους είναι μικρότερη σε διαβητικούς ασθενείς από ό,τι σε μη διαβητικούς. Συνιστάται δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ή και συμπληρώματα διατροφής (τα τελευταία δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου).

 

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr