«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα, δεν θα τους συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου» – Κ.Π ΚΑΒΑΦΗΣ

Ο ιδανικός σύμμαχός μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. 

Πόση άραγε αλήθεια και «μαγεία» κρύβουν οι θαυμάσιοι αυτοί στίχοι του μεγάλου μας ποιητή!

Πράγματικά, σαν βγούμε στον πηγαιμό προς την δική μας Ιθάκη—για το δικό μας θαυμάσιο ταξίδι της ζωής μας—τα μόνα εμπόδια που θα συναντήσουμε είναι αυτά που εμείς οι ίδιοι στήνουμε μπροστά μας και τα κάνουμε να φαίνονται ανυπέρβλητα και να μας τρομοκρατούν.

Λαιστρυγόνες, οι ανθρωποφάγοι και οι απειλητικοί Κύκλωπες, είναι αντίστοιχα  οι ανασφάλειές μας και τα αρνητικά συναισθήματα που επιτρέπουμε να κατακλύζουν την ψυχή μας και να απαξιώνουν την ημέρα μας δίνοντάς της το μαύρο χρώμα τής απαισιόδοξιας και την εφιαλτική μορφή τής απελπισίας και γεμίζοντάς την με φθόνο και ψυχική μιζέρια.

Αν και η κάθε ημέρα μας είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και μας καλεί να την απολαύσουμε με ό,τι αυτή περιλαμβάνει—χαρά, λύπη, ευκολίες, αντιξοότητες—να την ζήσουμε αληθινά και ουσιαστικά, εμείς επιτρέπουμε στην «αδούλευτη ψυχή μας» να αφήνει τα «μυθικά τέρατα» να «μαυρίζουν» τα λεπτά, τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια τής ζωής μας.

Μέσα μας, όμως, έχουμε την δύναμη να αντιμετωπίσουμε και να απομακρύνουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα που απειλεί να μας «κατασπαράξει». Μέσα μας βρίσκεται η απόφαση που θα μας κατευθύνει να «ξεριζώσουμε» τις φοβίες μας και τις ανασφάλειές μας και με εφόδια τη θέλησή μας, τον ανθρωπισμό μας και την καθάρια σκέψη μας θα επιτρέψουμε να προβάλει η ομορφιά τού «ιδανικού» ανθρώπου που σχηματοποιείται μέσα μας, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και είναι αυτός που αντιτάσσεται στην ύπνωση των «σειρήνων», στη μαζοποιήση, στην ψυχική αποψίλωση και στην ατροφία του συναισθήματος που «μαστίζουν» την εποχή μας.

Αυτός ο ιδανικός εαυτός μας γνωρίζει το δίκαιο, ξέρει να αγαπά ουσιαστικά, έχει μάθει να προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, έχει μάθει να αγωνίζεται και να θέλγεται από τα ουσιώδη, να χειραγωγεί τους φόβους του και να πορεύεται με την αλάνθαστη πυξίδα τού καθαρού μυαλού και της «ξαστερης» καρδιάς του.

Ας επιτρέψουμε, λοιπόν, στον ιδανικό μας εαυτό να βγει στην επιφάνεια και να διεκδικήσει τα όνειρά του κατά την διάρκεια της θαυμάσιας διαδρομής της ζωής μας. 

Ας του επιτρέψουμε να νιώσει την ελευθερία τής στιγμής.
Ας επιτρέψουμε στη ζωή να μας ξαφνιάζει, να μας ξυπνάει, να μας τρομάζει.
Ας μην της κλεινουμε την πόρτα. Εμπόδια θα συναντήσουμε πολλά, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, θα πονέσουμε, θα κλάψουμε, θα νιώσουμε προδωμένοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι… Δεν νοείται ζωή χωρίς συναίσθημα… όμως ας μην αφήσουμε το φόβο να μας νικήσει και να μας καταστρέψει.

Ας  φροντίσουμε τον εαυτό μας, ας τον θωρακίσουμε, ας τον αγαπήσουμε πραγματικά και τότε αυτός δεν θα επιτρέψει σε κανένα «μυθικό τέρας» να αμαυρώσει τη μέρα μας.

Ας μάθουμε να ζούμε και όχι απλά να υπάρχουμε

Συγγραφή Άρθρου

Καλλιόπη Κωστέα
Μphil Ψυχολογίας,University of Glasgow,UK.
Μaster practitioner in eating disorders and Obesity.
Συντονίστρια σχολών γονέων. 
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Σύνδρομο Tourette
Σύνδρομο Tourette

Το σύνδρομο Tourette ή αλλιώς σύνδρομο Gilles de la Tourette (από τον Γάλλο γιατρό και νευρολόγο Ζιλ ντε λα Τουρέτ που δημοσίευσε μια έκθεση για εννέα ασθενείς με το σύνδρομο Tourette το 1885) είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ. 

Επιλεκτική Αλαλία και πως θεραπεύεται
Επιλεκτική Αλαλία

Η επιλεκτική αλαλία είναι μια ιδιαίτερη και σπάνια συναισθηματική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, πολυδιάστατης αιτιολογίας και με διαφορετικές προσεγγίσεις θεραπείας τόσο ψυχοθεραπευτικές όσο και φαρμακευτικές. 

Αναπτυξιακή διαταραχή του κινητικού συντονισμού
διαταραχή κινητικού συντονισμού

Ο όρος αναπτυξιακή διαταραχή του κινητικού συντονισμού αναφέρεται στο παιδί που παρουσιάζει σοβαρή μειονεξία στην ανάπτυξη του συντονισμού των κινήσεών του,η οποία εμποδίζει την καθημερινή λειτουργικότητα του παιδιού και την σχολική του επίδοση αργότερα, και η οποία δεν αποδίδεται σε γνωστούς βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Σύνδρομο της άδειας φωλιάς (Empty Nest Syndrome)
Σύνδρομο άδειας φωλιάς

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους γονείς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς.
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα μετά την ανεξαρτητοποίηση τών παιδιών τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares