«Ας εκπαιδεύσουμε το μυαλό σου παίζοντας ένα απλό παιχνίδι που αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο», είπα στην κόρη μου σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσω με το άγχος της. «Κάθε μέρα ψάξε για καρδούλες που σχηματίζονται με φυσικό τρόπο στον κόσμο γύρω σου.

Είτε πρόκειται για μια πέτρα που έχει το σχήμα καρδιάς ή για ένα φύλλο ή για έναν λεκέ από λάδι στο πάτωμα του γκαράζ που θυμίζει καρδιά ή για μια καρδιά στον αφρό του καπουτσίνο σου – όλα μετράνε».
«Εννοείς, όπως κάνεις εσύ που ψάχνεις πάντα για πέτρες στο σχήμα καρδιάς, όταν περπατάμε στην παραλία;»
«Ναι»
«Σοβαρά τώρα; Αυτή είναι η μεγαλύτερη βλακεία που έχω ακούσει, μαμά».

Η άλλη κόρη μας πετάχτηκε κι εκείνη: «Συμφωνώ. Πώς αυτό θα με βοηθήσει να πάψω να νιώθω ότι είμαι η πιο παχουλή από όλες τις φίλες μου; Αφού είμαι! Θέλω να μου μάθεις πώς να είμαι ευτυχισμένη και πετυχημένη και πώς να βγάλω πολλά λεφτά στην καινούρια καριέρα μου. Είσαι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Πώς είναι δυνατόν οι πέτρες στο έδαφος να με βοηθήσουν να αλλάξω τη γνώμη που έχω για τον εαυτό μου;»

Μην ανησυχείτε. Είχα μια εξαιρετική απάντηση. Τους είπα: «Το νόημα αυτής της άσκησης είναι να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να εντοπίζει πράγματα που αυτή τη στιγμή μπλοκάρετε και να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να κάνετε το μυαλό σας να δουλέψει για εσάς με το να του λέτε τι είναι σημαντικό για ΕΣΑΣ.

sinitheia ton 5Και αν θέλετε να βγάλετε πολλά χρήματα, τότε καλό θα είναι να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να βλέπει τις ευκαιρίες και τις συμφωνίες που άλλοι άνθρωποι θα προσπερνούσαν, όπως την “ηλίθια πέτρα σαν καρδιά στο έδαφος”, την οποία δεν βλέπετε επειδή δεν την ψάχνετε. Και αν θέλετε να σταματήσετε να σκέφτεστε ότι είστε κακοί άνθρωποι ή να μισείτε την εμφάνισή σας, τότε καλό θα είναι να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να σταματήσει να συνδέει αυτή τη σκέψη με ό,τι βλέπετε γύρω σας».

Καταλάβαινα ότι αναλογίζονταν το επιχείρημά μου. Γι’ αυτό το πήγα ένα βήμα παρακάτω: «Εξάλλου, αν έλεγα σε οποιαδήποτε από τις δυο σας να επαναλάβει ένα θετικό μάντρα του στιλ “Είμαι όμορφη” ή “Είμαι καλός άνθρωπος”, εσείς θα σκεφτόσασταν ότι αυτό είναι ανόητο, επειδή δεν το πιστεύετε αυτή τη στιγμή.

Έτσι, λοιπόν, πρέπει πρώτα να σας δείξω τη δύναμη που έχετε να αλλάξετε αυτό που το μυαλό σας βλέπει. Μετά θα δώσετε βάση σε αυτά που λέω και θα χρησιμοποιήσετε αυτά τα “ανόητα” εργαλεία για να αλλάξετε το πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας»

Οι καλοί άνθρωποι τα κάνουν θάλασσα όλη την ώρα. Αυτό δεν σε κάνει κακό άνθρωπο. Και, ακόμα κι αν είσαι, γιατί αυτό να σε κάνει αντιπαθή; Όλα έχουν να κάνουν με το να αντιστρέψεις το πώς βλέπεις τα πράγματα με έναν τέτοιο τρόπο, που να νιώθεις ότι έχεις δύναμη και υποστήριξη. Για φανταστείτε πόσο πιο εύκολο και ακόμη και ευεργετικό θα ήταν αν μπορούσατε να σταματήσετε το διαρκές σφυροκόπημα και να αγαπήσετε τον εαυτό σας την ώρα που δουλεύετε τους υγιείς στόχους σας.

Ξεκινώντας από αύριο, ψάξτε για ένα φυσικό σχήμα καρδιάς γύρω σας. Όταν το βρείτε, σταματήστε και κοιτάξτε το. Τραβήξτε το φωτογραφία. Απολαύστε τη στιγμή για λίγο. Εγώ βλέπω από ένα κάθε μέρα και εξακολουθώ να το βρίσκω πολύ όμορφο το ότι συμβαίνει. Το να ψάχνετε για καρδιές θα μετατρέψει τη ζωή σας σε ένα κυνήγι θησαυρού, όπου θα ξυπνάτε κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι σε κάποια φάση σήμερα θα πέσετε πάνω σε μια μικρή κρυμμένη καρδιά που ήταν γραφτό να βρείτε.

Αν το δοκιμάσετε και δεν βρείτε καμιά καρδιά, πιθανότατα συμβαίνει επειδή νιώθετε σκεπτικισμό ή θεωρείτε ότι αυτό είναι ανόητο. Αν θέλετε να έχετε ανοιχτό μυαλό και να αντιστρέψετε τις αρνητικές σκέψεις, πρέπει να διώξετε ό,τι σας εμποδίζει να πάτε μπροστά στη ζωή σας.

Ο σκεπτικισμός, η αμφιβολία και ο κυνισμός είναι σαν το χνούδι που μαζεύεται στο φίλτρο του στεγνωτηρίου.

Σας μπλοκάρουν. Αυτός είναι ένας τρόπος να εξασκηθείτε στην αισιοδοξία και στις θετικές αλλαγές στη νοοτροπία σας σε μια απλή, χωρίς κανένα ρίσκο κατάσταση.

Δείτε τον κόσμο διαφορετικά.

Κάντε αυτή την άσκηση για μία εβδομάδα και θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τον προσπερνάτε κάθε μέρα και που το τωρινό μυαλό σας δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε. Το κάνω αυτό πολλά χρόνια και συνεχίζω να βρίσκω μια καρδιά κάθε μέρα.

Και να πώς μπορείτε να του δώσετε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη: Κάντε την υπόθεση ότι κάθε καρδιά ήταν εσκεμμένα τοποθετημένη σε εκείνο το σημείο για να τη βρείτε.

Όταν βρείτε μια καρδιά, κλείστε για μια στιγμή τα μάτια σας, χαμογελάστε και δείτε αν μπορείτε να αισθανθείτε αυτό το θερμό ρεύμα σύνδεσης με μια μεγαλύτερη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορείτε ακριβώς να εξηγήσετε.
Υπάρχουν δυνάμεις επί το έργον που προσπαθούν να σας βοηθήσουν να δείτε τον κόσμο διαφορετικά! Υπάρχουν στοιχεία που θα σας οδηγήσουν στους στόχους και στα επιτεύγματα που σας είχαν διαφύγει.

Απλώς βλέπατε τα πράγματα με λάθος τρόπο. Μόλις αρχίσετε να βρίσκετε αυτές τις καρδιές, θα εκπλαγείτε που το μυαλό σας όντως αλλάζει για να δει αυτό που του λέτε να δει.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Η Συνήθεια των 5 της Mel Robbins. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.