Ακρόαση άρθρου......

Ο μόνος δρόμος προς την πλήρη και μόνιμη ίαση είναι διαμέσου της αυτοσυγχώρεσης.

Καθώς θα επανασυνδέεστε με αυτή την απόλυτη αγάπη, το κυκλοφορικό σας σύστημα θα επαναφορτίζεται και θα αναζωογονείται μεταφέροντας νέα πνοή σε υπομοριακό επίπεδο. Επειδή αυτή η αγάπη ηρεμεί την ψυχή, ενεργεί ως βάλσαμο στο φυσικο σώμα.

Η συγχώρεση του εαυτού μας - η αυτοσυγχώρεση- και η αυτοαγάπη έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν το ενεργειακό σας πεδίο επαναφέροντας την αρμονία στα κύτταρα του οργανισμού καθώς αυτά κινούνται σε όλο σας το σώμα. Αν σας είναι δύσκολο να πιστέψετε κάτι τέτοιο σε νοητικό επίπεδο, σκεφτείτε αν έχετε να χάσετε τίποτα και προσπαθήστε το.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας (συχνά είναι περισσότερα από ένα)

Βήμα 1: Συνειδητοποιήστε πλήρως τις κατηγορίες που απευθύνετε εναντίον του εαυτού σας και αφήστε όλα τα συναισθήματα που τις περιβάλλουν να βγουν στην επιφάνεια.

Πώς σας κάνει αυτό να αισθάνεστε;

Αναλάβετε την ευθύνη

Βήμα 2: Ανάληψη ευθύνης σημαίνει απλώς αναγνώριση ότι επιλέγετε να αντιδράτε έτσι εξαιτίας φόβου. Προσδιορίστε τι είναι αυτό που φοβάστε και κατανοήστε ότι μπορεί επίσης να ανησυχείτε ότι και εσείς θα κατηγορηθείτε για το ίδιο πράγμα (από τους άλλους).

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι κάτι μέσα σας προσελκύει αυτή την κατάσταση ή το άτομο στη ζωή σας για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον πόνο που είναι παρών μέσα σας, από την παιδική σας ηλικία.

Αποδεχτείτε το άλλο πρόσωπο και συγχωρήστε το

Βήμα 3: Μόνο τότε θα μπορέσετε να ηρεμήσετε και να συνεχίσετε με τη ζωή σας -αν αποδεχτείτε το άλλο πρόσωπο. Για να το πετύχετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του. Θα αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και θα κατανοήσετε καλύτερα τις προθέσεις του. Κατανοήστε ότι σας κατηγορεί πιθανόν (και τον εαυτό του) για το λόγο που τον κατηγορείτε και εσείς.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε γι' αυτόν, αν σας κατηγορεί για το ίδιο πράγμα;

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Βήμα 4: Αυτό είναι το πλέον σημαντικό βήμα προς τη συγχώρεση. Σας βοηθά να συνθηκολογήσετε με τον εαυτό σας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας που επικρίνατε, κριτικάρατε ή κατηγορήσατε το άλλο άτομο. Να ξέρετε ότι μόνο ένα μέρος του εαυτού σας έκανε αυτά -το μέρος εκείνο που υπέφερε.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας που έκανε ό,τι έκανε. Για να το επιτύχετε, θα πρέπει να του δώσετε το δικαίωμα να έχει φόβους, πεποιθήσεις και όρια, τα οποία σας προκαλούν πόνο ώστε να αντιδράτε. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι και σταματήστε να είστε τόσο σκληροί απέναντί το. Να γνωρίζετε ότι είστε απλώς ένα έργο υπό διαδικασία.

Να έχετε τη θέληση να εκφράσετε τη συγχώρεση

Βήμα 5: Για την προετοιμασία σας στο βήμα 6, φανταστείτε τον εαυτό σας πρόσωπο με πρόσωπο με το άτομο που αποτελεί πρόβλημα για εσάς, να του λέτε ότι εξαιτίας του πόνου σας τον κρίνατε, τον κριτικάρατε ή τον καταδικάσατε. Αν μπορείτε να φανταστείτε ότι το κάνετε αυτό μαζί με το άλλο άτομο και σας ξυπνά αισθήματα ηρεμίας και απελευθέρωσης, είστε έτοιμοι να προσωρήσετε στο βήμα 6.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σκοπός σας δεν είναι να του πείτε ότι τον συγχωρείτε.

Συναντήστε το άτομο που σας απασχολεί

Βήμα 6: Εκφράστε του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας λέγοντάς του ότι έχετε μετανιώσει για τις κατηγορίες, την κριτική ή το μίσος σας. (Μόνο αν ζητήσει συγχώρεση από εσάς θα του πείτε ότι τον συγχωρείτε).

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να τον ρωτήσετε πότε σας κατηγόρησε για τον ίδιο λόγο και σε ποια περίπτωση.

Συνδεθείτε με το παρελθόν

Βήμα 7: Ρίξτε μια ματιά στο παρελθόν, στα γεγονότα της ζωής σας, και βρείτε μια παρόμοια περίπτωση που είχε σχέση με εα πρόσωπο εξουσίας: πατέρα, μητέρα, παππού, δάσκαλο, κ.λπ. Αυτό το πρόσωπο ήταν συνήθως του ίδιου φύλου με το πρόσωπο που κατηγορείτε. Κατόπιν, για να ελευθερώσετε τον εαυτό σας, βαδίστε σε αυτά τα έξι βήματα από κοινού με αυτό το πρόσωπο του παρελθόντος.

Ακολουθήστε μόνο τα βήματα 1,2,4 κα 7, αν οι κατηγορίες απευθύνονται μόνο προς τον εαυτό σας και δεν εμπλέκεται κανένας άλλος.

Αν αυτά τα βήματα σας φαίνονται δύσκολα παρακαλώ μελετήστε τα ακόλουθα.

Πραγματική συγχώρεση

Αφιερώστε όσο πιο πολύ χρόνο μπορείτε για να βαδίσετε τα βήματα της συγχώρεσης αποτελεσματικά. Ίσως απαιτηθεί μία ημέρα, ένας μήνας ή ένας χρόνος για κάθε βήμα. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι να κάνετε τα βήματα με ειλικρίνεια και με την επιθυμία να επιτύχετε πραγματική συγχώρεση. Αν ο συναισθηματικός σας πόνος είναι βαθύς και υπάρχει για μεγάλο διάστημα, ή αν το εγώ σας αντιστέκεται, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, όμως η επιμονή σας θα ανταμειφθεί.

Αν το βήμα 6 -συναντήστε το άτομο που σας απασχολεί- σας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, είναι εξαιτίας της αντίστασης του εγώ σας.

Πιθανόν να σκεφτείτε: «Γιατί θα πρέπει εγώ να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία αφού αυτός με πλήγωσε; Έχω κάθε λόγο να αισθάνομαι πικρία εναντίον του!». Αυτή είναι η φωνή του εγώ σας και όχι της καρδιάς σας.

Η μεγαλύτερη ευχή της καρδιάς σας είναι να συνάψετε ειρήνη και να νιώσετε συμπόνια γι' αυτό το άλλο πρόσωπο.

Όταν θα έχετε εκφράσει τον εαυτό σας μη νευριάσετε με την αρχική αντίδραση του άλλου. Ίσως να εκπλαγεί, να μην πει τίποτα, να αλλάξει θέμα και να αρνηθεί να το συζητήσει, να κλάψει, να ζητήσει συγγνώμη ή να πέσει στην αγκαλιά σας. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε τι θα συμβεί τη δεδομένη στιγμή. Σεβαστείτε την αντίδρασή του καθώς και τη δική σας.

Στο βήμα 6, ανέφερα ότι είναι σημαντικό να μην προσφερθείτε να συγχωρήσετε τον άλλο, εκτός αν σας το ζητήσει. Υπάρχουν 3 λόγοι γι' αυτό:

Συμβαίνει συχνά να αισθανόμαστε ότι κάποιος μας προσβάλλει όταν αυτό το πρόσωπο δεν είχε σκοπό να μας προσβάλει. Η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική από τη δική μας αντίληψη. Πιθανόν αυτό το άτομο να μην έχει καν αντιληφθεί ότι εμείς είχαμε πληγωθεί!

Κατανοήστε ότι η διαδικασία της συγχώρεσης υπάρχει εκεί πρώτη και καλύτερη, για τη δική σας απελευθέρωση. Η πράξη της συγχώρεσης, από μέρους σας, κάποιου άλλου αποτελεί μόνο ένα βήμα προς αυτά που είναι απαραίτητα για να συγχωρήσετε τον εαυτό σας.

Κατανοήστε ότι δεν έχετε τη δύναμη να συγχωρήσετε αληθινά κάποιον άλλο. Μόνο ο ίδιος μπορεί να συγχωρήσει τον εαυτό του.

Ακόμη και αν τον έχετε συγχωρήσει, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό για λογαριασμό του. Μόνο ο ίδιος μπορεί να φτάσει στο σημείο της συγχώρεσης. Εσείς δεν είστε υπεύθυνοι για τις αντιδράσεις των άλλων, παρά μόνο για τις δικές σας. Η πράξη της συγχώρεσης του εαυτού σας θα γίνει ένα καλό παράδειγμα που θα τους επιτρέψει να κάνουν επίσης το ίδιο.

Αν οι άλλοι προσβληθούν ή προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους όταν τους συζητάτε την άποψή σας για μια εμπερία ή τα συναισθήματά σας γι' αυτή, ρωτήστε τους αν νιώθουν ότι τους κατηγορείτε. Αν συμβαίνει αυτό, κοιτάξτε μέσα σας να δείτε αν ακόμη αισθάνεστε ότι κάπως σας κατηγορούν και αν διατηρείτε κάποια ελπίδα ότι θα αλλάξουν.

Όταν έχετε συγχωρήσει μόνο σε νοητικό επίπεδο

Αν προσεγγίζετε κάποιον που περιμένετε ότι θα ζητήσει συγγνώμη και ελπίζετε ότι θα δει πόσο πολύ σας έκανε να υποφέρετε σημαίνει ότι ακόμη τον κατηγορείτε.

Ίσως χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να εργαστείτε στα βήματα 2 και 3 για τη διαδικασία της συγχώρεσης. Δεν βρίσκεστε ακόμη στο σημείο απ' όπου θα μπορείτε να βαδίσετε με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Μην είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας.

Έχετε φτάσει στο στάδιο να συγχωρείτε με το μυαλό σας, σε νοητικό επίπεδο, αλλά όχι με την καρδιά σας. Να ξέρετε πως αυτή είναι η αιτία αν ακόμη δεν αισθάνεστε ειρήνη ή ανακούφιση. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Οι προθέσεις σας είναι καλές και βρίσκεστε σε σωστό δρόμο.

Αν αφήσετε αυτά που σας πικραίνουν μέσω της συγχώρεσης, δεν σημαίνει ότι συμφωνείτε με την προσβολή. Θα πρέπει μάλλον να κοιτάξετε πέρα από την προσβολή. Μπορείτε να κοιτάξετε μέσα στο άλλο άτομο με τα μάτια της αγάπης, της συμπόνιας και της κατανόησης.

Τα 3 πιο «δυσάρεστα» συναισθήματα

Χάρη σε αυτή τη συγχώρεση θα μπορέσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας και να είστε αυτοί που είστε με όλα τα ανθρώπινα συναισθήματά σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα τρία πλέον δυσάρεστα συναισθήματα: φόβο, θυμό και λύπη.

Αυτά τα συναισθήματα είναι ως ένα βαθμό καταπιεσμένα, ελεγχόμενα, κρυμμένα και απωθημένα επειδή δεν επιθυμούμε να αφυπνίσουμε πάλι τον πόνο που βιώσαμε όταν ήμαστε νεότεροι. Είναι συνήθως η απόρροια ψυχικών τραυμάτων όπως απόρριψης, εγκατάλειψης, ταπείνωσης, προδοσίας και αδικίας.

Αντί να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι ανθρώπινος και να παραδεχτούμε απλώς τα πληγωμένα αισθήματά μας, οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε μάλλον να κατηγορήσουμε τους άλλους γι' αυτά που αισθανόμαστε. Επειδή δεν έχουμε συγχωρήσει τους εαυτούς μας ακόμη, είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποιος άλλος φταίει που φοβόμαστε, θυμώνουμε ή λυπόμαστε. Αυτή είναι η αιτία που κατηγορούμε τους άλλους και που το σώμα μας μάς μιλάει τόσο συχνά.

Αυτά τα συναισθήματα έχουν ένα σκοπό και όταν παραδεχτούμε ότι τα έχουμε θα μπορούμε να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Ο φόβος υπάρχει για να μας θυμίζει ότι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, η μοναδική πραγματική προστασία βρίσκεται μέσα μας.

Ο θυμός υπάρχει για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να επιβληθούμε στον εαυτό μας, να εκφράσουμε καθαρά τα αιτήματά μας και να δείξουμε ενδιαφέρον για τις ανάγκες μας.

Η λύπη υπάρχει για να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το φόβο της απώλειας. Αναγνωρίζοντας τη λύπη μας, θα βοηθηθούμε να μάθουμε να συγχωρούμε.

Γι' αυτό, αγαπήστε τον εαυτό σας σημαίνει να αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας με αναγνώριση και αποδοχή τού ποιοι είστε και να δώσετε στον εαυτό σας το δικαίωμα να περάσει τις εμπειρίες της ζωή σας, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώκει διακαώς να πραγματοποιήσει τους στόχους σας. Ενεργώντας κατ' αυτό τον τρόπο, θα διατηρείτε ένα υγιές σώμα, γεμάτο από την απαραίτητη ενέργεια να οργανώνει τη ζωή που εσείς επιθυμείτε.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Αγάπησε τον εαυτό σου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.