Ακρόαση άρθρου......

Τι είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία;
Η ατομική ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας που λαμβάνει χώρα στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εσάς και σε έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή. Σε μια σειρά συναντήσεων θα αρχίσετε να αποκαλύπτετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας και θα έρθετε σε επαφή με συναισθήματα και αντιλήψεις σας στα οποία δεν είχατε πρόσβαση μέχρι τώρα.

Ο θεραπευτής σας είναι εκεί ως ένας εκπαιδευμένος συνεργάτης που ακούει με προσήλωση, θέτει ερωτήματα, και διευκολύνει την διαδικασία που σας επιτρέπει να εμβαθύνετε στη δική σας εμπειρία. Θα περάσετε από την άλλη πλευρά με μεγαλύτερη αυτογνωσία, με μια αλλαγμένη αίσθηση του εαυτού, και με πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία;

Οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ψυχοδυναμικό θεραπευτή, προκειμένου να ασχοληθούν με πολλά και διάφορα θέματα. Τα θέματα αυτά κυμαίνονται από πολύ συγκεκριμένα προβλήματα μέχρι την αόριστη αίσθηση ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους ή ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό. Οι περισσότεροι νιώθουν ότι κάτι περιορίζει την ζωή τους ή ότι βαρύνονται από δυσάρεστα συναισθήματα όπως ενοχή, ντροπή, θυμό, θλίψη ή φόβο. Αν στη ζωή σας λείπει κάτι ή εάν οι προσωπικοί σας περιορισμοί σας κρατούν μακριά από τη ζωή που θέλετε, η ψυχοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι η λύση για εσάς.

Εξερευνώντας τα συναισθήματα.

Οι ψυχοδυναμικοί θεραπευτές ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να διερευνήσουν πλήρως τη συναισθηματική τους κατάσταση-συμπεριλαμβανομένων των αντιφατικών τους συναισθημάτων- όπως τα συναισθήματα που προκαλούν άγχος, μοιάζουν απειλητικά ή δυσκολεύονται εξ αρχής να εκφράσουν.

Ένας θεραπευτής της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) θα ανταποκρινόταν στις συναισθηματικές δυσκολίες του πελάτη του με την ανάθεση μιας εργασίας ή με προσπάθεια να πείσει τον πελάτη του ότι η παράλογη σκέψη του είναι αυτή που προκάλεσε τα συναισθήματά του.
Αντίθετα, ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής, καλεί τον πελάτη του να διερευνήσει περαιτέρω τα συναισθήματά του, εξετάζοντας τα σημεία που αποφεύγει.

Όταν ο πελάτης χάνει συνεδρίες ή δεν επανέρχεται χωρίς ειδοποίηση, μπορεί να φανερώνει τις προσπάθειές του να αποφύγει τις αγχωτικές ή ακόμη κι απειλητικές σκέψεις και συναισθήματά του.

Από την άλλη η αποφυγή αυτή μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής, όπως στην περίπτωση που οι άνθρωποι εστιάζουν σε γεγονότα και καταστάσεις προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με συναισθήματα τους ή δίνουν έμφαση σε εξωτερικές συνθήκες αντί να εστιάσουν στο δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των γεγονότων.
Ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής ενθαρρύνει τον πελάτη του να εξετάσει το πώς και το γιατί αποφεύγει ό,τι είναι οδυνηρό.

Ο εντοπισμός επαναλαμβανόμενων μοτίβων.

Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση των επώδυνων ή αυτοκαταστροφικών μοτίβων -όπως με την επιλογή ακατάλληλου ερωτικού συντρόφου ή όταν οι ίδιοι σαμποτάρουν μια επιτυχημένη σχέση- αλλά αισθάνονται ανίκανοι να ξεφύγουν από αυτά. Κάποιες φορές χρειάζονται βοήθεια για να αναγνωρίσουν τα πρότυπα αυτά.

Συζητώντας εμπειρίες του παρελθόντος.

Σχετική με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα είναι η αναγνώριση ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν τις παρούσες εμπειρίες μας. Με την διερεύνηση του τρόπου που οι πρώιμες εμπειρίες χρωματίζουν τις σημερινές μας αντιλήψεις, ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής βοηθάει τον πελάτη του να απελευθερωθεί από τα δεσμά του παρελθόντος και να ζήσει πληρέστερα στο παρόν.

Εστιάζοντας στις σχέσεις.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν βάση σε κάποια προβληματική μοτιβική σχέση δηλαδή κάποια προβληματική σχέση του παρελθόντος.
Παραδείγματος χάριν, κάποιοι άνθρωποι δεν εκφράζουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες λόγω του φόβου απόρριψης. Έτσι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη.

Εξετάζοντας τη σχέση πελάτη/ θεραπευτή.

Σε άλλες θεραπείες, οι συναισθηματικές αντιδράσεις του πελάτη προς τον θεραπευτή μπορεί να θεωρηθούν ως περισπασμοί που εμποδίζουν τη θεραπεία. Αντίθετα, στην ψυχοδυναμική θεραπεία, είναι η καρδιά της διαδικασίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνήθης τρόπος που σχετίζεται το άτομο, επαναλαμβάνεται αναπόφευκτα στη θεραπευτική σχέση. Οι ψυχοδυναμικοί θεραπευτές αποκαλούν αυτό το φαινόμενο "μεταβίβαση". Για παράδειγμα,ένα άτομο που έχει πρόβλημα με την οικειότητα μπορεί να δυσκολευτεί να ανοιχτεί με τον θεραπευτή του, ενώ αυτός που φοβάται την απόρριψη μπορεί να προσπαθεί να είναι ένας ιδιαίτερα "καλός" θεραπευόμενος ώστε να μην τον "απορρίψει" ο θεραπευτής του.

Στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία η αναγνώριση της μεταβίβασης προσφέρει στον θεραπευόμενο μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τα παλιά δυσλειτουργικά πρότυπα.


Πηγες:

1. www.jonathanshedler.com 
2. bettertherapy.com 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ζωή Σκόρδα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών: MA in Counseling Psychology with a practicum απο το Βρεττανικό Πανεπιστήμιο: University of Sheffield, UK από όπου αποφοίτησα με διακριση (Distinction).