Εσύ, θα σε επέλεγες για γονιό σου;
Μήπως το να είμαστε γονείς είναι μια μορφή εξουσίας; Πόσο...
Τι είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία;
Η ατομική ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας που λαμβάνει χώρα στην αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εσάς και σε έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή. Σε μια σειρά συναντήσεων θα αρχίσετε να αποκαλύπτετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας και θα έρθετε σε επαφή με συναισθήματα και αντιλήψεις σας στα οποία δεν είχατε πρόσβαση μέχρι τώρα.
Ο θεραπευτής σας είναι εκεί ως ένας εκπαιδευμένος συνεργάτης που ακούει με προσήλωση, θέτει ερωτήματα, και διευκολύνει την διαδικασία που σας επιτρέπει να εμβαθύνετε στη δική σας εμπειρία. Θα περάσετε από την άλλη πλευρά με μεγαλύτερη αυτογνωσία, με μια αλλαγμένη αίσθηση του εαυτού, και με πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα συναισθημάτων.
Οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ψυχοδυναμικό θεραπευτή, προκειμένου να ασχοληθούν με πολλά και διάφορα θέματα. Τα θέματα αυτά κυμαίνονται από πολύ συγκεκριμένα προβλήματα μέχρι την αόριστη αίσθηση ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους ή ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό. Οι περισσότεροι νιώθουν ότι κάτι περιορίζει την ζωή τους ή ότι βαρύνονται από δυσάρεστα συναισθήματα όπως ενοχή, ντροπή, θυμό, θλίψη ή φόβο. Αν στη ζωή σας λείπει κάτι ή εάν οι προσωπικοί σας περιορισμοί σας κρατούν μακριά από τη ζωή που θέλετε, η ψυχοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι η λύση για εσάς.
Οι ψυχοδυναμικοί θεραπευτές ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να διερευνήσουν πλήρως τη συναισθηματική τους κατάσταση-συμπεριλαμβανομένων των αντιφατικών τους συναισθημάτων- όπως τα συναισθήματα που προκαλούν άγχος, μοιάζουν απειλητικά ή δυσκολεύονται εξ αρχής να εκφράσουν.
Ένας θεραπευτής της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) θα ανταποκρινόταν στις συναισθηματικές δυσκολίες του πελάτη του με την ανάθεση μιας εργασίας ή με προσπάθεια να πείσει τον πελάτη του ότι η παράλογη σκέψη του είναι αυτή που προκάλεσε τα συναισθήματά του.
Αντίθετα, ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής, καλεί τον πελάτη του να διερευνήσει περαιτέρω τα συναισθήματά του, εξετάζοντας τα σημεία που αποφεύγει.
Όταν ο πελάτης χάνει συνεδρίες ή δεν επανέρχεται χωρίς ειδοποίηση, μπορεί να φανερώνει τις προσπάθειές του να αποφύγει τις αγχωτικές ή ακόμη κι απειλητικές σκέψεις και συναισθήματά του.
Από την άλλη η αποφυγή αυτή μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής, όπως στην περίπτωση που οι άνθρωποι εστιάζουν σε γεγονότα και καταστάσεις προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με συναισθήματα τους ή δίνουν έμφαση σε εξωτερικές συνθήκες αντί να εστιάσουν στο δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των γεγονότων.
Ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής ενθαρρύνει τον πελάτη του να εξετάσει το πώς και το γιατί αποφεύγει ό,τι είναι οδυνηρό.
Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση των επώδυνων ή αυτοκαταστροφικών μοτίβων -όπως με την επιλογή ακατάλληλου ερωτικού συντρόφου ή όταν οι ίδιοι σαμποτάρουν μια επιτυχημένη σχέση- αλλά αισθάνονται ανίκανοι να ξεφύγουν από αυτά. Κάποιες φορές χρειάζονται βοήθεια για να αναγνωρίσουν τα πρότυπα αυτά.
Σχετική με τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα είναι η αναγνώριση ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν τις παρούσες εμπειρίες μας. Με την διερεύνηση του τρόπου που οι πρώιμες εμπειρίες χρωματίζουν τις σημερινές μας αντιλήψεις, ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής βοηθάει τον πελάτη του να απελευθερωθεί από τα δεσμά του παρελθόντος και να ζήσει πληρέστερα στο παρόν.
Ο ψυχοδυναμικός θεραπευτής αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν βάση σε κάποια προβληματική μοτιβική σχέση δηλαδή κάποια προβληματική σχέση του παρελθόντος.
Παραδείγματος χάριν, κάποιοι άνθρωποι δεν εκφράζουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες λόγω του φόβου απόρριψης. Έτσι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη.
Σε άλλες θεραπείες, οι συναισθηματικές αντιδράσεις του πελάτη προς τον θεραπευτή μπορεί να θεωρηθούν ως περισπασμοί που εμποδίζουν τη θεραπεία. Αντίθετα, στην ψυχοδυναμική θεραπεία, είναι η καρδιά της διαδικασίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνήθης τρόπος που σχετίζεται το άτομο, επαναλαμβάνεται αναπόφευκτα στη θεραπευτική σχέση. Οι ψυχοδυναμικοί θεραπευτές αποκαλούν αυτό το φαινόμενο "μεταβίβαση". Για παράδειγμα,ένα άτομο που έχει πρόβλημα με την οικειότητα μπορεί να δυσκολευτεί να ανοιχτεί με τον θεραπευτή του, ενώ αυτός που φοβάται την απόρριψη μπορεί να προσπαθεί να είναι ένας ιδιαίτερα "καλός" θεραπευόμενος ώστε να μην τον "απορρίψει" ο θεραπευτής του.
Στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία η αναγνώριση της μεταβίβασης προσφέρει στον θεραπευόμενο μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσει τα παλιά δυσλειτουργικά πρότυπα.
Πηγες:
1. www.jonathanshedler.com
2. bettertherapy.com
Είμαι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών: MA in Counseling Psychology with a practicum απο το Βρεττανικό Πανεπιστήμιο: University of Sheffield, UK από όπου αποφοίτησα με διακριση (Distinction).
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ | ![]() |
Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Το Bullying έχει ταυτιστεί με τον σχολικό εκφοβισμό. Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκινά στο σχολείο, αλλά μια κατάσταση που το άτομο βιώνει ήδη στο σπίτι του συχνά από τους γονείς αλλά και από τα αδέρφια του με την σιωπηρή ή και ξεκάθαρη συναίνεση των γονιών του.
Πολλές φορές στη ζωή μας παλεύουμε με στεναχώριες και προβλήματα αλλά καταφέρνουμε να προχωράμε παρακάτω και στην καλύτερη περίπτωση να μαθαίνουμε από τον πόνο. Πολλοί άνθρωποι, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο συνεχούς δυστυχίας επί χρόνια, ίσως και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το μεγαλύτερο μέρος της δυστυχίας τους πηγάζει από δικές τους πεποιθήσεις και συμπεριφορές τις οποίες αρνούνται να εντοπίσουν και να παραδεχθούν.
Θα θέλατε να κάνετε ένα τεστ; Λοιπόν, σκεφτείτε σε πόσες από τις παρακάτω ερωτήσεις θα απαντούσατε θετικά:
1. Γίνομαι για τους άλλους, "χαλί να με πατήσουν"
2. Περνάω συνήθως στην επίθεση, όταν βρίσκομαι σε θέση άμυνας.
Όταν οι σκέψεις γίνονται βασανιστήριο.
Πολλές φορές κάνουμε άσχημες σκέψεις και μετά αισθανόμαστε τρομερό άγχος γιατί μοιάζει σαν να εγκαθίστανται στο μυαλό μας και να μην μπορούμε να απαλλαγούμε ποτέ από αυτές. Έρχονται ξανά και ξανά και μας βασανίζουν μέχρι που στο τέλος τις πιστεύουμε και τις θεωρούμε αληθινές.