Η έρευνα στοχεύει να διερευνήσει τις πιθανές κοινωνικο-ψυχολογικές επιδράσεις του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στους κατοίκους της Ελλάδας.

Ελπίζουμε, ότι μέσω της κατανόησης αυτών των επιδράσεων θα είμαστε σε θέση να κάνουμε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση αυτής και των πιθανών μελλοντικών πανδημιών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων που περιλαμβάνουν την ηλικία σας, το φύλο, την εκπαίδευση και την εθνικότητά σας. Θα σας ζητηθεί επίσης, η άποψή σας για κάποια κοινωνικά ζητήματα στην Ελλάδα, τις πιθανές εμπειρίες που έχετε με συμπεριφορές προκατάληψης την ευεξία σας (σωματική υγεία, διάθεση και φόβους) και τη γνώση σας για τον κορωνοϊό COVID-19.

Πρέπει να λάβω μέρος;

Η συμμετοχή σας είναι εθελοντική και δεν υπονοεί καμία υποχρέωση εκ μέρους σας. Οποιαδήποτε στιγμή, έχετε το δικαίωμα τα τερματίσετε τη συμμετοχή σας στην έρευνα. Δεν χρειάζεται να δώσετε καμία αιτιολογία για την παραίτησή σας και δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση αν αποφασίσετε να μην ολοκληρώσετε την έρευνα.

Ποια είναι τα ενδεχόμενα μειονεκτήματα ή οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να επιφέρει η συμμετοχή μου σε αυτήν την έρευνα;

Η συμμετοχή δεν αναμένεται να σας προκαλέσει δυσφορία, ωστόσο εάν αντιμετωπίσετε ψυχολογική δυσφορία ή δεν επιθυμείτε να συνεχίσετε μπορείτε να αποσυρθείτε από την έρευνα απλώς κλείνοντας την ιστοσελίδα. Αν ανησυχείτε για τον COVID-19 πιθανώς να βρείτε χρήσιμη την επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο 1135.

Θα συμμετάσχω σε αυτό το έργο εμπιστευτικά;

Όλα τα δεδομένα θα παραμείνουν αυστηρώς απόρρητα. Η συλλογή και αποθήκευση δεδομένων ακολουθεί τον «Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων» (GDPR-General Data Protection Regulation General Data Protection Regulation). 

Ποια είναι η νομική βάση για την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων;

Σύμφωνα με την νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, σας ενημερώνουμε πως η νομική βάση που εφαρμόζουμε είναι «η επεξεργασία των δεδομένων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ενός έργου το οποίο εκτελείται προς κοινωνικό όφελος» (Άρθρο 6(1)(e)).

Ποιος φορέας οργανώνει και χρηματοδοτεί την Έρευνα;

Η Έρευνα διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, ως μέρος διατριβής που στοχεύει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και δεν έχει λάβει κάποια χρηματοδότηση.

Ποιος φορέας διαχειρίζεται τα ερευνητικά δεδομένα;

Το πανεπιστήμιο του Sheffield θα διαχειριστεί τα δεδομένα της παρούσας έρευνας. Αυτό σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο του Sheffield είναι υπεύθυνο για να προφυλάξει τα δεδομένα σας και να τα διαχειριστεί υπεύθυνα.

Τι θα συμβεί στα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας;

Μόνο οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Αν τα αποτελέσματα δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα είναι αναγνωρίσιμα.

Ποιος φορέας έχει διενεργήσει την δεοντολογική αξιολόγηση της Έρευνας;

Η Έρευνα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά και θέλω να παραπονεθώ για την έρευνα;

Αν έχετε κάποιο παράπονο για την έρευνα, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τη κύρια ερευνήτρια Kristine Brance.

Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους επόπτες της έρευνας: Τον Δρ Richard Bentall ή τον Δρ Βασίλειο Χατζημπύρο.

Εναλλακτικά αν νιώθετε ότι τα παράπονά σας δεν έχουν διαχειριστεί όπως θα επιθυμούσατε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη διευθύντρια του τμήματος ψυχολογίας Δρ Σούζη Σαββίδου.

Επικοινωνία για περαιτέρω πληροφορίες

Αν επιθυμείτε να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την παρούσα έρευνα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την βασική ερευνήτρια Kristine Brance.

Παράρτημα

Η Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr, έχει ένα σταθερό ενδιαφέρον να υποστηρίζει τις έρευνες φοιτητών ψυχολογίας και ειδικών ψυχικής υγείας. Στείλτε πληροφορίες για την έρευνα που διοργανώνετε, στο mail μας προκειμένου να προχωρήσουμε σε δημοσίευση στην Πύλη μας!

Το κείμενο σας πρέπει να είναι σαφές και περιεκτικό, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 300 λέξεις και να εξηγεί ποιος διοργανώνει την έρευνα, ποιος είναι ο σκοπός της έρευνας, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν. Είναι αυτονόητο πως κείμενα που περιέχουν διαφημιστικό περιεχόμενο, δεν θα δημοσιεύονται.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr