vicky kaoulaΠείτε μας λίγα λόγια για εσάς.....

Είμαι ένας άνθρωπος που απογοητεύομαι δύσκολα και δεν το βάζω κάτω. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, αρκεί να έχουν νόημα για μένα και να μου αρέσουν και κατ' αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζομαι αρνητικά από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.


Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας?

Ένιωσα ότι η εκπαίδευση, οι γνώσεις και οι εμπειρίες μου από τη ζωή μού έχουν δώσει καλά εφόδια, ώστε να μπορώ να δίνω ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται. Έτσι αφού μπορώ και να μην παίρνω τα προβλήματα των θεραπευόμενων μου μαζί το αποφάσισα. Με γεμίζει και με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα όταν βλέπω την εξέλιξη και τη βελτίωση που επιτυγχάνεται.

Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας?

Η εκπαίδευσή μου είναι συστημική, γνωσιακή και Life & Business Coaching, αλλά έχω γνώσεις και άλλων προσεγγίσεων όπως της ψυχανάλυσης. Κάθε φορά επιλέγω αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον κάθε θεραπευόμενο και θα είναι πιο αποτελεσματική για το θέμα που τον απασχολεί.


Μιλήστε μας λίγο γι αυτή την προσέγγιση. Για ποιο λόγο την επιλέξατε? Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής?

Και οι τρεις προσεγγίσεις που ανέφερα πιο πάνω έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι επικεντρώνονται στο εδώ και τώρα και όχι τόσο στο παρελθόν του θεραπευόμενου, το οποίο λειτουργεί επιβοηθητικά και για να κατανοηθούν κάποιες πεποιθήσεις και συμπεριφορές του. Αυτό είναι κάτι που ιδιοσυγκρασιακά μου ταιριάζει και γι' αυτό και τις επέλεξα. Η συστημική με γοητεύει επίσης γιατί δεν αποδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στον θεραπευόμενο, αλλά ότι υπάρχει δυσλειτουργία στο σύστημα στο οποίο αυτός ανήκει, οπότε δεν στιγματίζεται κανείς ως προβληματικός. Η γνωσιακή προσέγγιση και το Coaching μου αρέσουν γιατί έχουν σχετικά άμεσα αποτελέσματα και συγκεκριμένο στόχο.


Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα? Υπάρχει ακόμη το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς?

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τομέας που είναι αναπτυσσόμενος. Ακόμη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα χωρών του εξωτερικού. Ακόμη αποτελεί ταμπού για τους πιο πολλούς να λένε ότι κάνουν ψυχοθεραπεία και ντρέπονται γι' αυτό και μόνο εάν δυσκολεύονται πολύ θα ξεκινήσουν.

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία?

Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο καθένας μας χρειάζεται ψυχοθεραπεία ώστε να γνωρίζει τον εαυτό του, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του, αλλά και τις σκοτεινές πλευρές του, ώστε να μπορέσει να τον αποδεχτεί και να είναι πιο ξεκάθαρος απέναντι στη ζωή και σε ό,τι του συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιο πρόβλημα για να προσέξουμε τον εαυτό μας.


Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες.

Η πρώτη συνεδρία είναι αναγνωριστική. Ο θεραπευτής οφείλει να ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της σχέσης με σαφήνεια και να πάρει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορέσει. Ο θεραπευόμενος δεν είναι τόσο ανοιχτός να μιλήσει. Όμως, η πρώτη συνεδρία είναι καθοριστική για την πορεία. Εάν υπάρξει χημεία και ο θεραπευόμενος νιώσει εμπιστοσύνη, στις επόμενες συνεδρίες θα ανοιχτεί πιο εύκολα και θα μπορέσει να πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται.


Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο ή παράξενο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας?

Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι όταν στο τέλος κάποιας συνεδρίας με μία θεραπευόμενη, που θεωρούσα ότι είχαμε κολλήσει, εκείνη βρήκε σε κάτι που ανέφερα κάτι πολύ ελπιδοφόρο και ενθουσιάστηκε σε σημείο να με αγκαλιάσει. Ήταν μια στιγμή ξεχωριστή για μένα, που με γέμισε χαρά και ικανοποίηση και μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω.

 

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος?

Συνήθως έρχονται να με συμβουλευτούν άνθρωποι που έχουν θέματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις ή άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη αυτοεκτίμηση.


Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του?

Να μην αγχώνεται για κάτι που διορθώνεται και να μην αγχώνεται και για κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί.

 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο στην παρούσα συζήτηση μας?

Πιστεύω πως τα όριά μας περιορίζονται από την ικανότητά μας να ονειρευόμαστε κι επειδή κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει τα όνειρα, κανείς δεν μπορεί και να μας περιορίσει ή να μας θέσει όρια. Η απόφαση και η ευθύνη της επιλογής είναι καθαρά δική μας.
Η ζωή είναι ένα ταξίδι που αξίζει να απολαύσουμε και να αξιοποιήσουμε όλες τις στιγμές του. Να μάθουμε από τις δύσκολες και να χαρούμε τις εύκολες.