Ακρόαση άρθρου......

Σου λείπει ο ενθουσιασμός στη ζωή σου; Αν ναι, υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Ο ενθουσιασμός και το κίνητρο συνδέονται με τους στόχους σας στη ζωή. Οι άνθρωποι είναι πιο ενθουσιώδεις για τη ζωή όταν κάνουν πράγματα που τους ικανοποιούν. Αυτά είναι πράγματα που περιλαμβάνουν λίγη πρόκληση, απόλαυση και ενέργεια.

Βλέπετε, ορισμένα πράγματα στη ζωή μας κάνουν απλά πολύ χαρούμενους, και αυτή είναι μια ευτυχία που δεν συνδέεται απαραίτητα με την αποδοχή από την πλευρά των άλλων.

Όταν χάνουμε τον ενθουσιασμό μας, η ζωή φαίνεται διαφορετική. Δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα ή συναρπαστική όσο πριν. Άραγε, ποιοι είναι αυτοί οι βαθύτεροι λόγοι για την απώλεια του ενθουσιασμού;

Γιατί έχασα τον ενθουσιασμό μου για τη ζωή;

Κάνετε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας; Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μας που κάνουμε ένα βήμα πίσω και παρατηρούμε ότι όλα έχουν χάσει την λάμψη τους – η ζωή θυμίζει απλώς ένα καταναγκαστικό έργο.

Μπορεί να έχουμε τόσα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά αντ’ αυτού δεν κάνουμε τίποτα. Για ποιο λόγο να συμβαίνει αυτό;

1. Αναλαμβάνω πάρα πολλές ευθύνες

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά συμβάλλει περισσότερο από ό,τι νομίζετε στην έλλειψη ενθουσιασμού σας. Εάν αρχίσετε να υπερφορτώνετε τον εαυτό σας με τη δουλειά, μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και ετοιμότητα, αλλά δεν θα ‘ναι για πολύ.

Αφού ολοκληρώσετε κάποιο μέρος της δουλειάς, ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι έχει μείνει ακόμα πάρα πολύ ώσπου να τελειώσετε. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να νιώσετε θλίψη και να δυσκολευτείτε να ολοκληρώσετε τα πάντα. Το κίνητρό σας εξαντλείται και ακόμα κι αν καταφέρετε να τα κάνετε όλα, νιώθετε λιγότερο ενθουσιώδεις για το επόμενο πράγμα που θέλετε να κάνετε.

2. Το «γιατί» είναι ασαφές

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Κάνουμε πράγματα κάθε μέρα, είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, είτε για δουλειές στο σπίτι ή για χόμπι. Αλλά γιατί τα κάνουμε αυτά τα πράγματα; Λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για να βγάλουν χρήματα ή επειδή έχουν πάθος για την καριέρα τους.

Κάνουμε δουλειές για να κρατάμε τα σπίτια μας σε τάξη. Γιατί όμως έχουμε συγκεκριμένα χόμπι; Γιατί ζωγραφίζουμε, γράφουμε ποιήματα και κάνουμε βίντεο; Και πάλι, θα μπορούσε να είναι για χρήματα, αλλά συνήθως, υπάρχει κάποιο πάθος στα χόμπι μας.

Εδώ είναι το ατυχές μέρος: αν δεν έχουμε ξεκάθαρο λόγο για τα πράγματα που κάνουμε, τελικά θα χάσουμε το κίνητρο να κάνουμε αυτά τα πράγματα, ακόμα και τα διασκεδαστικά πράγματα. Έτσι, ένας άλλος λόγος που μπορεί να μην έχουμε ενθουσιασμό για τη ζωή  είναι επειδή δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα «γιατί» της ζωής.

3. Φοβάσαι τον στόχο σου

Έτσι, έχετε αποφασίσει τι θέλετε από τη ζωή, αλλά ξαφνικά μια μέρα συνειδητοποιείτε ότι τα όνειρα και οι στόχοι σας είναι τεράστιοι. Είναι τόσο εμπλεκόμενοι, περίπλοκοι και μεγάλοι που σε κυριεύουν. Και αν παραμένετε συγκλονισμένοι και φοβισμένοι, χάνετε τον ενθουσιασμό σας για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και έχετε ενθουσιαστεί με αυτό. Αλλά όταν μάθετε πόσα χρήματα χρειάζεστε για να τ’ αποκτήσετε, είναι περισσότερα από όσα είχατε φανταστεί. Είναι πιθανό σε αυτές τις συνθήκες να χάσεις το κίνητρό σου.

4. Δεν υπάρχει υποστήριξη

Είναι δύσκολο να είσαι ενθουσιώδης όταν κανείς δεν σε υποστηρίζει κανείς. Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι αν περιτριγυρίζεσαι από αρνητικούς ανθρώπους που πάντα σε υποτιμούν, αυτή η αρνητικότητα μπορεί να επηρεάσει κι εσένα. Μπορεί είναι δηλητηριάσει τον ενθουσιασμό σου.

Το περιβάλλον σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ενθουσιασμό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να προσπαθείτε να δημιουργείτε ένα περιβάλλον ειρήνης, αγάπης και ανεκτικότητας προκειμένου να παραμένετε παρακινημένοι για τη ζωή. Εάν κανείς δεν σας υποστηρίζει, τότε βρείτε άτομα που θα το κάνουν ή μάθετε να είστε χαρούμενοι «τρέχοντας τον αγώνα» μόνοι σας μέχρι να συναντήσετε τους στόχους σας.

5. Φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Μερικές φορές η ολοκλήρωση κάποιων εργασιών απαιτεί περισσότερα από τη δική σας μόνο θέληση και προσπάθεια. Όταν βρείτε κάτι που θέλετε να πετύχετε, αλλά χρειάζεστε βοήθεια, μερικές φορές απλώς υποχωρείτε και αποφασίζετε να το ξεχάσετε. Χάνετε τον ενθουσιασμό σας για αυτό το έργο ή το έργο απλώς και μόνο επειδή φοβάστε ότι κανείς δεν θα θέλει να σας βοηθήσει.

6. Νιώθεις ότι δεν αξίζεις

Πολλές φορές, χάνουμε τον ενθουσιασμό μας για κάτι επειδή νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε τις θετικές συνέπειες από κάτι που ολοκληρώσαμε. Είναι δύσκολο να βρούμε το κίνητρο αν δεν αισθανόμαστε άξιοι. Αν νιώθετε ότι δεν αξίζετε κάτι, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Ήρθε η ώρα να δουλέψετε πάνω στην αυτοεκτίμησή σας ή να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για όποιο λάθος κάνατε.

Πώς μπορούμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα;

Εάν αναλαμβάνετε πάρα πολλή δουλειά ή ευθύνες, καθίστε και γράψτε όλα όσα πρέπει να κάνετε για την ημέρα, ξεκινήστε από τώρα. Αναλύστε τη λίστα σας και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Είναι δυνατόν να κάνετε αυτά τα πράγματα χωρίς να πιέσετε πολύ τον εαυτό σας; Αν όχι, τότε αρχίστε να μειώνετε λίγο τη φορά μέχρι να νιώσετε άνετα.

 Αν δεν ξέρετε γιατί προσπαθείτε να κάνετε κάτι, είναι καιρός να κάνετε απογραφή των «γιατί» σας και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Βρείτε τον λόγο για τον στόχο και θα σας σπρώξει μπροστά.

Αν νιώθετε ότι ο στόχος σας είναι πολύ μεγάλος, σπάστε τον σε κομμάτια και προσπαθήστε να τελειώνετε λίγο κάθε φορά. Αυτό θα διευκολύνει πολύ την επίτευξη του στόχου σας.

Δεν λαμβάνετε υποστήριξη; Λοιπόν, υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που θα επένδυαν σε σένα. Αλλά πρέπει πρώτα να επενδύσετε στον εαυτό σας αποδεχόμενοι ότι δεν θα ενδιαφέρονται όλοι στη ζωή σας για τα ίδια πράγματα που ενδιαφέρεστε εσείς.

Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει περάσει όλη του τη ζωή χωρίς να χρειαστεί κάποια στιγμή βοήθεια. Δεν είστε εξαίρεση. Λοιπόν, το κλειδί; Πρέπει να απωθήσεις αυτή την υπερηφάνεια και να είσαι ταπεινός.

Και τέλος, αξίζεις την ευτυχία. Ανεξάρτητα από το τι έχετε κάνει ή πώς νομίζετε ότι φαίνεστε, αισθάνεστε ή ακούγεστε, ο καθένας μας αξίζει να πετύχει τους στόχους του και να ανταμειφθεί.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.