θετική σκέψη

Τα τελευταία χρόνια η έκφραση Να σκέφτεσαι θετικά έχει ακουστεί και γραφτεί υπερβολικά. Άρθρα, δημοσιεύσεις, βιβλία, βίντεο και χρωματιστές λεζάντες στο διαδίκτυο και στον τύπο μας προτρέπουν να σκεφτόμαστε θετικά ώστε να λύσουμε σχεδόν όλα μας τα προβλήματα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αυτή η φράση είναι κάτι σαν μάντρα (mantra*) και μόλις την προφέρουν αμέσως όλα θα αλλάξουν μαγικά, θα έχουμε καλή υγεία, θα περάσει η κατάθλιψη (σαν να ήταν γρίπη), θα εξαφανιστεί το άγχος και θα γίνουν όλα λαμπερά και φωτεινά.

Το σκέψου θετικά δεν αρκεί

Με μια πρόχειρα λογική σκέψη αυτό είναι αδύνατο, επίσης όταν την συστήνουμε σαν συμβουλή, μοιάζει το λιγότερο αφελής. Κάποιος που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και ζήτα την βοήθεια μας λέτε να μην μπορεί να το σκεφτεί μόνος του; Να μην το έχει διαβάσει ή ακούσει κάπου; Για να μην το εφαρμόζει σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Πολλές φορές ακόμη και αν θέλει να το εφαρμόσει η καθημερινότητα και τα γεγονότα δεν τον αφήνουν για να μην αναφερθούμε σε επιστημονικούς όρους και αιτίες (κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, φοβίες, ανασφάλειες, αποτυπωμένες συμπεριφορές κλπ).

Το να σκεφτεί κανείς θετικά είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα εφαρμογής ώστε να γίνει συνήθεια. Επίσης ακόμη και όταν αυτό επιτευχθεί δεν σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να το εφαρμόσει σε κάθε περίπτωση. Σημαίνει όμως ότι θα έχει μάθει τον τρόπο να βρίσκει θετικές διεξόδους ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα ακόμη και ένας άνθρωπος με θετική σκέψη και στάση ζωής, αν το βράδυ που γυρίσει σπίτι του ο/η σύντροφος του, τον έχει εγκαταλείψει δεν μπορεί να σκεφτεί θετικά, για παράδειγμα τι καλά που θα έχει το σπίτι όλο μόνος του.

Αποκτήστε το συναρπαστικό βιβλίο Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.
Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του 

Θετική σκέψη ή θετική στάση;

Η θετική σκέψη, λοιπόν, δεν είναι παυσίπονο, είναι στάση ζωής, που πρέπει να προκύψει μέσα από τις εμπειρίες, τα λάθη και τις επιλογές που έχουμε κάνει στο παρελθόν, σαν απόσταγμα. Αναλογιστείτε για παράδειγμα πόσες φορές εναντιωθήκατε σε μια αλλαγή στη ζωή σας και ύστερα από αρκετό καιρό συνειδητοποιήσατε ότι τελικά σας οδήγησε σε καλύτερα μονοπάτια. Πόσες φορές επίσης φοβηθήκατε ή αμφιβάλλατε για την επιλογή σας, αλλά τελικά οι περισσότεροι από τους φόβους σας δεν επιβεβαιώθηκαν;

Η θετική στάση ζωής μαθαίνεται λοιπόν, μέσα από σωστή και αντικειμενική παρατήρηση, και αφορά κυρίως το επίπεδο προσαρμοστικότητας που έχει ο καθένας μας στα γεγονότα και στις αλλαγές. Με άλλα λόγια η δυνατότητα μας να προσαρμοζόμαστε προσδιορίζει την στάση που θα έχουμε στη ζωή. Ο άνθρωπος έχει αυτή την δυνατότητα πολύ ανεπτυγμένη αλλά οι πεποιθήσεις του συχνά, δεν τον αφήνουν να το αντιληφθεί.

Όταν ένα υλικό έχει υγρή μορφή, δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα, αλλάζει με ευκολία και προσαρμόζεται στο δοχείο του. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό.

Θετικά συναισθήματα και υγεία, η επιστημονική άποψη

Στο βιβλίο του D. Goleman Συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται ότι το 1974 ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Αντερ ανακάλυψε πως το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και ο εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι σκέψεις και κατά συνέπεια τα συναισθήματα μας, επηρεάζουν την υγεία μας και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που κάποιος πρέπει αν εφαρμόσει την θετική σκέψη στη ζωή του. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο εγκέφαλος του σώματος, τα συγκεκριμένα κύτταρα ταξιδεύουν στο αίμα κατά μήκος όλου του σώματος και έρχονται σε επαφή με κάθε άλλο κύτταρο.

Νευροψυχοανοσοβιολογία

Ένα δίκτυο ερευνητών ανακάλυψε ότι  οι χημικοί νευροδιαβιβαστές  που δρουν στον εγκέφαλο και στο ανοσοποιητικό σύστημα, συναντιούνται στις νευρωνικές περιοχές που ρυθμίζουν το συναίσθημα. Αυτή η αλληλεπίδραση δίνει στα συναισθήματα την δυνατότητα να επιδρούν στο νευρικό  σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τα πάντα, από το πόση ινσουλίνη εκκρίνεται μέχρι τα επίπεδα πίεσης του αίματος. Καταλήγοντας πως το νευρικό σύστημα όχι μόνο συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά έχει ουσιαστικό ρόλο και στην σωστή λειτουργία του. Ο τομέας της επιστήμης που μελετάει αυτή την αλληλεπίδραση ονομάζεται νευροψυχοανοσοβιολογία.

Και σίγουρα θα έχετε ξεχάσει το όνομα της στα επόμενα πέντε λεπτά, όμως να μην ξεχάσετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην υγεία μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και τα συναισθήματα που νιώθουμε ως συνέπεια των σκέψεων μας. Είναι γνωστά σε όλους τα ψυχοσωματικά προβλήματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα έως οι σοβαρότερες ασθένειες που συνδέονται με την ψυχολογία μας.

Η δύναμή βρίσκεται μέσα μας

Έτσι λοιπόν χωρίς εύκολες προτροπές και γνωμικά, χωρίς να χρειαστεί να συμπεριφερόμαστε σαν ανέμελοι ήρωες κόμικς, κάθε φορά που μας συμβαίνουν δυσκολίες ή που οι σκέψεις μας μένουν κολλημένες σε απαισιόδοξους δρόμους, οφείλουμε να έχουμε έναν προσωπικό μπούσουλα θετικής διαδρομής.

Ας παραβλέψουμε την φράση ''σκέψου θετικά και όλα θα έρθουν θετικά'' και ας κατανοήσουμε ότι όλα όσα ''έρχονται'' βρίσκονται μέσα μας και χρειάζεται να πηγαίνουμε εμείς σε αυτά.

Να τα εντοπίζουμε και να τα ανακαλύπτουμε, όλες εκείνες τις φορές που πιστέψαμε πως δεν θα τα καταφέρουμε και τελικά κάναμε λάθος. Όλα όσα μας τρόμαξαν κάποτε και τελικά έγινα οι αφορμές να είμαστε σήμερα εδώ, με όσα αγαπάμε, γευόμαστε, νιώθουμε και όσα ακόμη ονειρευόμαστε να ζήσουμε. Είμαστε ικανοί για τις δυσκολίες και τις χαρές που κρύβονται στις στροφές του δρόμου μας. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν τα μεν χωρίς τα δε, σαν το σύμβολο του γιν- γιαν, εμπεριέχονται όλα σε μια ισορροπία ζωτικής σημασίας.

*Το μάντρα (αγγλική προφορά /ˈmæntrə, ˈmɑːn-, ˈmʌn-/ ) είναι μια ιερή έκφραση, ένας μυστηριακός ήχος, μια συλλαβή, λέξη, συνδυασμός φωνημάτων, ή ομάδα λέξεων στα σανσκριτικά, που θεωρείται από τους πιστούς πως έχει ψυχολογικές ή/και πνευματικές δυνάμεις. Ορισμένα μάντρα έχουν συντακτική δομή και κυριολεκτικό νόημα, ενώ άλλα όχι. πηγή wikepidia 

Συγγραφή Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Life Coach - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, διαχείριση διαζυγίου (πριν και μέτα)Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Γράφοντας σε τσαλακωμένο χαρτί
συναισθηματική νοημοσύνη

Ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ξεκινούν μια σχέση, υπάρχει ένα αόρατο λευκό χαρτί. Πάνω σε αυτό, θα γράψουν από κοινού, τις επιθυμίες, τα όνειρα και τα συναισθήματα, τις μικρές και μεγάλες τους επιδιώξεις. Η κοινή τους ζωή και  πορεία, κλεισμένη σε χρώματα και λέξεις. Αυτό το χαρτί είναι το διακύβευμα τους, διαφυλάσσει την ευτυχία τους, και τους θωρακίζει, στις δύσκολες στιγμές. Είναι πολύτιμο να έχεις ένα τέτοιο χαρτί με έναν άλλο άνθρωπο, και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Τι είναι το life coaching και πώς μας βοηθά;
life coaching

Ο όρος Life coaching (προπονητική ζωής) έχει μπει στη ζωή μας τελευταία χρόνια. Αρκετοί ίσως έχετε γνωρίσει διάφορες πτυχές του και έχετε συνεργαστεί με ανθρώπους που ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Όταν ο έρωτας γίνεται εξάρτηση
ερωτική εξάρτηση

Έρωτας μεταξύ άλλων είναι μια έντονη έλξη, αυθόρμητη και επίμονη προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μερικές φορές αμοιβαία και άλλες όχι. Μπορεί να είναι σωματική ή συναισθηματική ή και τα δύο. Έτσι κάπως ξεκινούν όλα, παγιδευμένοι στην ένταση αυτής της έλξης, δίνουμε ονόματα και χαρακτηρισμούς όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Τα υλικά του Έρωτα
έρωτας

Όπως κάθε τι που συμβαίνει στον οργανισμό μας και γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων, έτσι και ο έρωτας στην γέννηση του ενεργοποιεί ολόκληρο το θαυμαστό εργοστάσιο που λέγεται εγκέφαλος.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares