Ακρόαση άρθρου......

Τι είναι αλήθεια η ευτυχία; Είναι αυτή η αίσθηση της ελαφρότητας που έχεις κάποιες φορές και σε κάνει να νιώθεις σαν να πετάς; Αυτό το συναίσθημα όταν ζεις κάτι έντονο, η ή εντύπωση που αντλείς από μια αληθινή στιγμή ξεγνοιασιάς;

Είναι αυτό το αίσθημα χαράς και πληρότητας, η ήρεμη σιωπή, ή η σιγουριά και ασφάλεια που σου μεταδίδουν πρόσωπα που αγαπάς; …είναι η ευτυχία ένας σωρός από εφήμερα συναισθήματα που σβήνουν  ή θα μπορούσε να κατοικήσει μέσα μας για πάρα πολύ καιρό;

Κάποιοι αφιερώνουν την ζωή τους στην αναζήτησή της και άλλοι τόσο απλά την συναντούν μυστικά μέσα στην καθημερινότητά τους, στο καθετί που ζουν και βιώνουν.

Είναι άραγε η ευτυχία απροσπέλαστη, ένα ανέφικτο όνειρο; 

Στην σύγχρονη εποχή φαίνεται οι άνθρωποι να έχουν συσχετίσει την ευτυχία με την οικονομική ευμάρεια, την εξωτερική εμφάνιση, την απόκτηση υλικών αγαθών, την μόρφωση, την ανάπτυξη της τεχνολογίας,  τον πλούτο, την κοινωνική θέση, την δόξα κ.α.

Ερευνητικά στοιχεία όμως δείχνουν ότι τα πολλά χρήματα, η δόξα και η μόρφωση δεν καθορίζουν την προσωπική μας ευτυχία.

Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν μπει σε ένα αέναο κυνήγι επιθυμιών. Η εκπλήρωση της επιθυμίας αποτελεί πολλές φορές προϋπόθεση για την ευτυχία.

Αν αυτές οι επιθυμίες δεν εκπληρωθούν τότε συχνά οι άνθρωποι γεμίζουν απογοήτευση και δυσαρέσκεια, δυσκολεύονται πολύ να ανακαλύψουν την ευτυχία μέσα από την αποτυχία. Τα παιδιά στην Αφρική αποκαλύπτουν έρευνες πως παρόλο που είναι ξυπόλητα, φτωχοντυμένα και με τόσες ελλείψεις είναι πιο ευτυχισμένα από τα παιδιά του Δυτικού κόσμου.  

Ευτυχία χωρίς προϋποθέσεις

Μπορείς και εσύ να είσαι ευτυχισμένος χωρίς όρους, χωρίς καμιά προϋπόθεση;

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Φαίνεται λοιπόν η ευτυχία σήμερα να έχει εξαρτηθεί τόσο από αυτά που οι άνθρωποι «έχουν» ή «κάνουν» και στα οποία δίνουν ιδιάζουσα σημασία.

Οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν μάθει να στηρίζουν την ευτυχία τους «σε αυτό που πραγματικά είναι», στην σύνδεση δηλαδή με τον πραγματικό τους εαυτό. Αναβάλλουν την ευτυχία για αύριο που θα είναι πιο πλούσιοι, πιο καταξιωμένοι, πιο όμορφοι κ.α, εναποθέτουν την ευτυχία τους στο μέλλον τότε που θα είναι διαφορετικοί, τότε που θα είναι «κάποιοι άλλοι» για να επιτρέψουν στον εαυτό τους λίγες στιγμές ευτυχίας.

Που είναι όμως το πραγματικό τους πρόσωπο, ο αληθινός τους εαυτός, οι στιγμές που περνούν και χάνονται στον βωμό των επιθυμιών και των προσδοκιών;  

Άλλοι πάλι προσκολλούνται στο παρελθόν, στις τραυματικές εμπειρίες, στα βιώματα, στις αποτυχίες, νιώθοντας πως δεν αξίζουν την ευτυχία ενώ συχνά παραπονιούνται και επιρρίπτουν την ευθύνη της δυστυχίας τους στους άλλους, στις καταστάσεις, στην κακοτυχία τους κ.α. Έτσι συχνά μοιάζουν να βουλιάζουν ακροβατώντας πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί που χωρίζει δυο κόσμους, εκείνο του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Όπως πολύ σωστά το έθεσαν Seligman & Csikszentmihalyi (2000), η ευτυχία σχετίζεται με την εξισορρόπηση παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος, την ευημερία, ευχαρίστηση και ικανοποίηση (ως προς το παρελθόν), την ελπίδα και την αισιοδοξία (ως προς το μέλλον) και την ροή, την ευτυχία, την ικανοποίηση (ως προς το παρόν).

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ζώντας στο μέλλον ή το παρελθόν ξεχνώ το σήμερα και ένας είναι ο χρόνος της ευτυχίας, το ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Βιώνω την ευτυχία όχι όταν θα γίνω κάποιος άλλος, όταν θα αλλάξουν οι συνθήκες, όταν θα πλουτίσω, όταν θα αποκτήσω παιδιά, όταν θα αλλάξω το παρελθόν μου, όταν οι άλλοι με αποδεχτούν, όταν πάρω και άλλο πτυχίο και η λίστα δεν σταματά πουθενά….

Βιώνω Ευτυχία για αυτό που Είμαι, όπως Είμαι, την στιγμή που Είμαι...

Όπως λέει και ο δόκτωρ Σέλιγκμαν ο ιδρυτής της Θετικής ψυχολογίας μέσα από το βιβλίο του “Αυθεντική Ευτυχία” οι άνθρωποί που ανακαλύπτουν την ευτυχία μέσα από τις απλές καθημερινές στιγμές είναι οι πιο τυχεροί και ευτυχισμένοι άνθρωποι. Ένας περίπατος μπορεί να γίνει μια μαγευτική εμπειρία, το άρωμα ενός τριαντάφυλλου μπορεί να γίνει μεθυστικό, ο ήχος της θάλασσας μπορεί να σε συνεπάρει, η βροχή έξω από το τζάμι σου να σε ταξιδέψει και με αυτόν τον τρόπο όλα χρωματίζονται διαφορετικά, όλα αποκτούν νόημα και ουσία.

Ευτυχία είναι αυτή η λάμψη που δίνεται στον άνθρωπο, εκείνη η εσωτερική ψυχική ενέργεια που τον βοηθά να αξιοποιήσει και να ανακαλύψει τις δυνατότητες του. Ευτυχία είναι η οπτική της ζωής μέσα από άλλα μάτια, η ερμηνεία της πραγματικότητας μέσα από ένα νέο νου. Είναι μια εσωτερική στάση ζωής. Επιλέγω λοιπόν να είμαι ευτυχισμένος παρότι γύρω πάντα θα υπάρχουν εκείνα που μου χτυπούν την πόρτα και με προσκαλούν στην απογοήτευση, στον θυμό, στην θλίψη, στην εκδίκηση κ.α.

Ευτυχία σημαίνει κλείνω την πόρτα σε όσα με κρατούν προσγειωμένο στην δυστυχία, στο πρόβλημα, στο σύμπτωμα και δίνω μια πιο φωτεινή οπτική σε ότι μου συμβαίνει στο σήμερα.

Ανοίγω τα παράθυρα και καλωσορίζω τα απλά μικρά όμορφα στιγμιότυπα της ζωής μου.

Βλέπω την ζωή σαν μια διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες, με πλάγιους δρόμους και με πέτρες που όμως πάντα έχω ως στόχο να φτάσω στον προορισμό μου, να νικήσω τα εμπόδια και να βγω δυνατός κάτω από αντίξοες συνθήκες με εφόδια πολύτιμα για την προσωπική μου εξέλιξη. Έτσι κάθε εμπόδιο μπορεί να γίνει ένα καλό μάθημα, να γίνει μια ευκαιρία αυτοδιερεύνησης και αυτοανακάλυψης. Δεν θα μπορούσε να είναι και αυτό ευτυχία;

Ευτυχία και Θετική Ψυχολογία

Στο πεδίο της ψυχολογίας, η ευτυχία εξετάζεται από ψυχολόγους της λεγόμενης ανθρωπιστικής σχολής, όπως ο Abraham Μaslow, και τη λεγόμενη θετική ψυχολογία (positive psychology), η οποία σε αντίθεση με την παραδοσιακή ψυχολογία που μας αποκαλύπτει πολλά για τις ασθένειές, τα λάθη, τις ελλείψεις του ανθρώπου και το σύμπτωμα εκείνη εστιάζει στις αρετές, στις δυνατότητες, στα θετικά συναισθήματα (Α.Μaslow,1954).

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σέλιγκμαν και τη Θετική Ψυχολογία η ευτυχία δεν είναι άπιαστη, ανεπίτευκτη, δεν είναι κάποιο μυθικό, υπέροχο, αλλά άπιαστο, απροσπέλαστο όνειρο.  Ανέπτυξε την θεωρία του για τον δρόμο που οδηγεί στην Αυθεντική Ευτυχία, την συσχέτισε περισσότερο με το εκείνο το αίσθημα της Ευδαιμονίας, η οποία περιλαμβάνει   την γενική ικανοποίηση που αντλεί ένα άτομο από την ζωή. Ένα συναίσθημα μόνιμο, σταθερό, ανεξάντλητο.

Η ικανοποίηση αυτή εξαρτάται όπως ανέπτυξε από πέντε πυλώνες με τους οποίους μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ευτυχισμένη και ευημερούσα ζωή.

Να βάλουμε στην ζωή μας τα θετικά συναισθήματα, το ενδιαφέρον και την εμπλοκή σε όμορφες δραστηριότητες και ασχολίες, να δώσουμε βάση στις σχέσεις που δημιουργούμε και τους σημαντικούς «άλλους» της ζωής μας, να βρούμε νόημα σε ότι κάνουμε, να βάλουμε κάποιο στόχο, σκοπό, ένα όραμα στην ζωή μας, μιας και τα όνειρα είναι η κινητήρια δύναμη της ευτυχίας.  

Μην την ψάχνεις λοιπόν τόσο πολύ την ευτυχία δημιούργησε την. Όπως λέει και ο Ν. Καζαντζάκης «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, φτιάξε τον παράδεισο και μπες μέσα». Ο στόχος και ο προορισμός είναι διαφορετικός για τον κάθε άνθρωπο. Σου δίνεται η ευκαιρία να βάλεις την δική σου πυξίδα και να ορίσεις εσύ τους ενδιάμεσα σταθμούς, την διαδρομή, τον προορισμό. Άνοιξε μια πόρτα στο άπειρο, κάνε ένα άνοιγμα στην Ευτυχία…

Βιβλιογραφικές παραπομπές:

Abraham Maslow (1954),Motivation and Personality - The Birth of Positive Psychology

Martin. E.P.SeliGman (2002), Authentic Happiness, NY, London, Toronto, Sydney, New Delhi, ATRIA PAPERBACK

Martin. E.P.SeliGman (2011), Flourish: a visionary understanding of Hapiness and Well-being, N.Y, Free Press

Shane J. Lopez , The Encyclopedia of Positive Psychology, A John Wiley & Sons, Ltd., Publication 2009,

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαίρη Δέδε - Ψυχολόγος

Μαίρη Δέδε: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, BSc, Master of Ars (MA) στο Middlessex του Λονδίνου. Ειδίκευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, στις θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω Eκφραστικών Tεχνών και στην Συστημική θεραπεία. Συμβουλευτική/Ψυχοθεραπεία, για το άτομο, τον γονέα, την οικογένεια σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.