Ακρόαση άρθρου......

Πώς είναι δυνατόν οι Σκανδιναβικές χώρες να είναι από τις πιο ευτυχισμένες του κόσμου, παρά τον μουντό και συχνά συννεφιασμένο καιρό; Και ποιο είναι το πραγματικό μυστικό του ευ ζην στις χώρες αυτές;

Η πιο ευτυχισμένη χώρα

Φέτος η Νορβηγία κατέκτησε τον τίτλο της «πιο ευτυχισμένης χώρας», κλέβοντας την πρώτη θέση από την επί σειρά ετών «πρωταθλήτρια» Δανία.

Αυτό δεν είναι τυχαίο μιας και οι Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφαία δεκάδα. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Warwick, οι Σκανδιναβοί γεννιούνται με μια γενικότερα «καλή διάθεση» και με μια αντίσταση στην κατάθλιψη. Η έρευνα υποστηρίζει λοιπόν, πως η ευτυχία των Βόρειων λαών δεν έγκειται τόσο στην κρατική οργάνωση και τις δημόσιες παροχές, αλλά σε μια γενετική προδιάθεση.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο από την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Σκανδιναβοί έχουν χαμηλότερες προσδοκίες από τη ζωή από ότι εμείς οι Έλληνες.

Η εκπλήρωση των ονείρων και των στόχων τους είναι λιγότερο απαιτητική και πιο ρεαλιστική, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο το αίσθημα ικανοποίησης στις ζωές τους. Μάλιστα κάτι τέτοιο φαίνεται να υποστηρίζεται και από άλλες παρόμοιες έρευνες.

Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω πως ένας ακόμη παράγοντας είναι και ο υγιεινός τρόπος ζωής των Σκανδιναβών. Ήταν ένα από τα πράγματα που με εξέπληξε θετικά όταν πρωτοήλθα στη Δανία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών γυμνάζονται και αθλούνται και η γυμναστική θεωρείται πιο πολύ ως ένας τρόπος χαλάρωσης παρά ως ένα μέσο βελτίωσης της εξωτερικής τους εμφάνισης. Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τρόπους άσκησης είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία και το περπάτημα.

Όμως η καλύτερη με διαφορά δραστηριότητα για τους Σκανδιναβούς είναι το «hygge» (χου-γκα)!

Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας το βιβλίο Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται οι έξι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.

Hygge (χου-γκα)

Με τη λέξη «hygge» περιγράφουν τις στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, όταν δεν χρειάζονται να λύσουν κάποιο πρόβλημα και το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουν καλά χαλαρώνοντας είτε μόνοι είτε παρέα με τους φίλους και την οικογένειά τους. Καμία συζήτηση για την πολιτική, κρίσεις ή άλλες αρνητικές σκέψεις.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Μια τέτοια ατμόσφαιρα μπορεί εύκολα να τη δημιουργήσει ο καθένας στον προσωπικό του χώρο. Πώς; Με λίγο καλό τσάι, μερικά κεριά και φυσικά τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής κι όλα αυτά ξαπλώνοντας κάτω από μια κουβέρτα. Κάπως έτσι οι άνθρωποι γίνονται πιο παραγωγικοί και χαλαροί τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

Ένας τελευταίος παράγοντας είναι το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δουλεύουν. Οι Βόρειοι προτιμούν την απλότητα και το μινιμαλισμό, τα φωτεινά χρώματα και τις φυσικές αποχρώσεις του ξύλου. Ένα ζεστό και ευάερο σπίτι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Άλλωστε εκεί περνούν το περισσότερό τους χρόνο και θέλουν ο χώρος να τους δημιουργεί θετικά vibes.

happiest country statistics

Δεν υπάρχει καθοριστική απάντηση για το ποια είναι η πηγή της ευτυχίας των Σκανδιναβών. Τ

ο μυστικό ίσως να κρύβεται στο DNA τους, στην καθημερινότητά τους ή σε κάτι άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν τους απασχολεί να ανακαλύψουν τη φόρμουλα της ευτυχίας, αλλά απολαμβάνουν τη ζωή όπως είναι.

Το όνομά μου είναι Σίμος, είμαι 27 ετών και τα τελευταία χρόνια ζω στη Δανία, όπου εργάζομαι ως υπεύθυνος επικοινωνίας για μια τοπική εταιρεία. Εκεί έμαθα από πρώτο χέρι το πώς οι ίδιοι οι Δανοί δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς στρες και άγχος, σεβόμενοι τον προσωπικό χώρο του καθενός αλλά και πάντα πρόθυμοι να περάσουν τα διαλείμματά τους παρέα με συναδέλφους.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Λειτουργούμε όλοι ως μια μεγάλη ομάδα και σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχει κάποιο ομαδικό event. Στοιχεία όπως το χιούμορ, το θετικό feedback αλλά και η εμπιστοσύνη μεταξύ μας μάς κάνουν πιο παραγωγικούς και μας επιτρέπουν επίσης να απολαμβάνουμε κάθε τόσο μικρές στιγμές «hygge» στη δουλειά.


Πηγές:
1. Έρευνα πανεπιστημίου του Warwick www2.warwick.ac.uk/
2. Συγκριτική μελέτη ικανοποιητικού επιπέδου ζωής στην ΕΕ   http://www.bmj.com
3. Οι βασικές αξίες και αρχές της Trendhim  www.trendhim.gr
4. Άρθρο του CNN για το hygge http://www.cnn.gr/news/kosmos 

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σίμος Χριστοδούλου

simos xristodoulou

Υπεύθυνος Επικοινωνίας τοπικής εταιρείας στη Δανία.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.