Να κάνω καριέρα ή οικογένεια? Να αφοσιωθώ στην  καριέρα μου  ή να αφήσω χώρο και για οικογένεια?  Μπορώ να συνδυάσω και τα δύο? Θα τα καταφέρω?
Τέτοιου είδους διλλήματα και ερωτήσεις απασχολούν πλέον σε έντονο βαθμό τη σύγχρονη Ελληνίδα, η οποία, όπως και ο άντρας,  νοιώθει ικανοποίηση με την συμμετοχή της σε πολλαπλούς ρόλους. 

Σχεδιάζει την  ζωή της προσπαθώντας να βρει  ισορροπία ανάμεσα σε μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη οικογένεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο  όρος καριέρα δεν έχει την έννοια που είχε κάποτε.

Το καθιερωμένο οχτάωρο του δημοσίου τομέα, που επέτρεπε πιο εύκολα τη δημιουργία οικογένειας, έχει δώσει τη θέση του σε πολλές ώρες υπερωρίας, άγχους και πίεσης.  Ως συνέπεια, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου ηλικίας που η γυναίκα αποφασίζει να κάνει παιδί, έρχεται να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η σύγχρονη Ελληνίδα αναζητεί τη θέση της στο χώρο εργασίας και προσπαθεί να καθιερωθεί  μέσα σε αυτόν.


Πίσω, όμως από τέτοιου είδους διλήμματα και ερωτήσεις κρύβονται άλλα, πιο σύνθετα, που προηγούνται απάντησης. Αν δεν απαντηθούν εκείνα, θα δημιουργούνται συνέχεια καινούρια διλήμματα, κι ενώ όλα θα φαίνονται μια χαρά, θα υπάρχει μια αίσθηση ότι «κάπου έχω κάνει λάθος» ή  ότι «κάτι πάει στραβά».

Όταν οι γυναίκες μπαίνουν στον κόσμο της εργασίας, συχνά δεν καταφέρουν να έχουν την ενθάρρυνση από τις πατρικές τους οικογένειες. Συχνά, είναι οι μητέρες που στέλνουν στις κόρες τους ανεπαίσθητα μηνύματα αποδοκιμασίας. «Τι κάνουν τα παιδιά;», ρωτά μια μητέρα.

Αν η γυναίκα αφήσει να φανούν οποιαδήποτε προβλήματα, θα αντιμετωπίσει το υπονοούμενο πως οι δυσκολίες των παιδιών της προκαλούνται από το γεγονός ότι βρίσκονται μακριά τους πολύ συχνά.

Μερικές μητέρες επιδοκιμάζουν με τα λόγια, αλλά στέλνουν σιωπηλά μηνύματα που δημιουργούν σύγχυση.  Μια γυναίκα ψυχολόγος αναφέρει: «Όταν πήρα το διδακτορικό μου, η μητέρα μου φαινόταν πολύ περήφανη. Αλλά δεν θα το πιστέψετε το δώρο που μου έκανε ήταν ένα μίξερ!».

Ακόμη κι αν η μητέρα μιας γυναίκας δεν είναι αντίθετη στο να κάνει καριέρα η κόρη της, το ίδιο το παράδειγμα της ζωής της μητέρας της ασκεί ισχυρή επιρροή  επάνω της. «Κοιτάζω τη ζωή της  μητέρας μου σε σχέση με τη δική μου», έλεγε μια γυναίκα, «και συνήθως αισθάνομαι ένοχη. Βλέπω αυτά που εκείνη δεν έχει βιώσει κι αισθάνομαι πως την αφήνω πίσω. Πόσες φορές δεν ευχήθηκα να μπορούσε να καταλαβαίνει τα προβλήματά μου και να με βοηθάει σε σχέση με αυτά».

Σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, είμαστε βαθιά αφοσιωμένοι στους γονείς μας και το παράδειγμά τους μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Όποτε προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από το πρότυπο της ζωής του γονιού μας που έχει το ίδιο φύλο, αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο αγώνα.

Στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η σύγχρονη γυναίκα  προσπαθεί να απαντήσει στο δίλλημα «καριέρα ή οικογένεια» ή ακόμη καθώς αγωνίζεται να συνδυάσει «καριέρα και οικογένεια»,  ψάχνει να βρει κάποιο παράδειγμα να ακολουθήσει, κάποιο πρότυπο να στηριχθεί.

Τότε συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό και αισθάνεται μια βαθιά αίσθηση απουσίας.  Καλείται  να  κάνει κάτι που δεν ξέρει πώς  θα το κάνει, ούτε αν θα πετύχει. Δεν υπάρχει «έτοιμη συνταγή».  Πρέπει να δημιουργήσει μόνη της. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνά, ότι οι καλύτερες συνταγές είναι αυτές που δημιουργούμε με τη δική μας φαντασία.

 

Συγγραφή Άρθρου

Τριανταφυλλιά Χαρίλα
Ψυχολόγος, Οικογενειακή - Συστημική Θεραπεύτρια,
Ειδίκευση στη Συστημική - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Επικοινωνία: 210.9956190 | Kepsy.gr | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Η ντροπή

Που είσαι ντροπή?Είμαι μέσα στη σκέψη σου, στο μυαλό σου, σε...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποιος θα κρατήσει το παιδί; Οι παππούδες ή μια "γυναίκα";

Είτε γιατί η άδεια μητρότητας τελειώνει και το παιδί ακόμη δεν θα πάει σχολείο, είτε γιατί το ζευγάρι θέλει να κάνει μια έξοδο.... είτε.. είτε... κάποιος χρειάζεται να κρατά το παιδί. Ποιος; Οι παππούδες ή μια "γυναίκα"; Οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν κάτι πολύ κρίσιμο... και η συνήθης απάντηση είναι η γιαγιά ή οι παππούδες.

Ετυμηγορία: Διαζύγιο

Διαζύγιο. 
Πώς θα το πω στο παιδί; Πώς θα του το κάνω πιο εύκολο;
Δεν μπορεί να είναι πιο εύκολο. Για κανέναν που εμπλέκεται σε ένα διαζύγιο δεν μπορεί να είναι εύκολο.
Μήπως έπρεπε να περιμένω; Να μεγαλώσει λίγο; Να μην επηρεάζεται τόσο;
Πόσο να περιμένεις; Με τι κόστος; Γιατί τότε να μην επηρεαστεί; Και ως τότε, τι;; Η ζωή σου σε pause;

«Πιλότος στη θέση του πιλότου, ενώ ανήκω στους επιβάτες…. γίνεται;» (σκέψεις με αφορμή το δημοψήφισμα για τη λειτουργία της οικογένειας)

Τι θα γίνει εάν ο πιλότος ζητήσει από το πλήρωμα να αποφασίσει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το αεροσκάφος; Ο προορισμός είναι σίγουρα γνωστός... όμως η επιλογή της πορείας είναι μια άλλη ιστορία.

Τι γίνεται όταν εκείνος στον οποίο αντιστοιχεί η εξουσία, δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί;

"Οικογενειακές αποφάσεις:" ένας καλά καμουφλαρισμένος τρόπος παρέμβασης των γονιών στη νέα γενιά

Η στήριξη και το νοιάξιμο στην ελληνική οικογένεια είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά της. Η προσφορά φροντίδας είναι ένα πολύτιμο στοιχείο που ευτυχώς μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Υπάρχει όμως ένα σημείο σε αυτή τη μεταβίβαση, όπου το πολύτιμο αυτό στοιχείο μεταλλάσσεται σε επικίνδυνο ιό.

Βλέποντας το πρόβλημα του παιδιού... με άλλα μάτια

Συνήθως, το σύμπτωμα ή τα συμπτώματα κάποιου παιδιού είναι αυτό που κινητοποιεί τους γονείς να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού, σχετικά με τον τρόπο που έπρεπε να χειριστούν το συγκεκριμένο σύμπτωμα ή πρόβλημα. Είναι πολλοί οι γονείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με έναν ψυχολόγο γιατί δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι το παιδί τους είναι πιθανό να έχει κάποιο πρόβλημα. Και πολλοί καλά κάνουν!

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).