ναρκωτικά παγκόσμια ημέρα

Η πορεία ενός ανθρώπου προς την εξάρτηση περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια: τον πειραματισμό, την ενεργή αναζήτηση, την ενασχόληση και την εξάρτηση. Βέβαια, δεν πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη ή δεδομένη πορεία, καθώς η εξέλιξη αυτή μπορεί να σταματήσει σε οποιοδήποτε στάδιο, ιδιαίτερα αν ο άνθρωπος λάβει υποστήριξη.

Μορφές εξάρτησης

Η εξάρτηση λαμβάνει χώρα στην καθημερινή μας ζωή μέσα από διάφορες μορφές: τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τζόγο, το διαδίκτυο, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις μορφές εξάρτησης αποτελεί η απώλεια της προσωπικής ελευθερίας και του ελέγχου της ζωής και λειτουργίας του ατόμου, ενώ το άτομο πιστεύει ότι το αντικείμενο της εξάρτησής του συνιστά έναν τρόπο διαφυγής του από την πίεση, τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνει.  

Σε μια εποχή, όπου οι δυσκολίες κλιμακώνονται καθημερινά, το ενδεχόμενο να επιλέξει κανείς μια πορεία που οδηγεί στην εξάρτηση αυξάνεται. Η  ίδια η εξάρτηση όταν συμβαίνει, επιφέρει σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές, υγειονομικές, νομικές, οικογενειακές, διαπροσωπικές και ενδοπροσωπικές επιπτώσεις. 

Ο Αγώνας ενάντια στις διάφορες μορφές εξάρτησης

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αγώνας ενάντια στις διάφορες μορφές εξάρτησης δεν μπορεί να μην είναι ένας αγώνας διαρκής και καθημερινός. Ίσως πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αγώνας αυτός συναντιέται σήμερα με την ανάγκη της ευρύτερης κοινωνίας για τη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου ζωής, με νόημα. 

Γιατί δεν είναι απλά μια μάχη αποσπασματική ενάντια στο αντικείμενο εξάρτησης του καθένα. 

Είναι μια πάλη συνεχής ενάντια στην αλλοτρίωση, τον εγωκεντρισμό, την παθητικότητα, την αδιαφορία, τον ατομισμό, την αποξένωση, την απουσία ανθρωπιστικών αξιών, την έλλειψη πίστης, οράματος, προοπτικής. Πρόκειται για χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας.  

Ένα υπαρξιακό δίλημμα, στο οποίο, εξάλλου, συναντιόμαστε όλοι οι άνθρωποι, είναι το εξής: «να καλωσορίσουμε την αβεβαιότητα του ανοίγματος σε νέους τρόπους ζωής, όπως η ωρίμανση επιτάσσει ή να παραμείνουμε στους παλαιούς, γνώριμους, δοκιμασμένους και ως εκ τούτου “ασφαλείς” τρόπους ζωής που μας προσέφεραν οι μέχρι τώρα επιλογές μας;» (May, 1979). 

Μπροστά στο δίλημμα αυτό βρισκόμαστε καθημερινά όλοι μας, εξαρτημένοι ή όχι, επιβαρυμένοι με άλλα προβλήματα ή όχι. 

Δεν έχει νόημα, επομένως, να περιορίζουμε το ενδιαφέρον μας στο πώς θα αποφύγουμε τη μία ή την άλλη εξάρτηση, το ένα ή το άλλο πρόβλημα. 

Ευρύτερα, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη διαμόρφωση μιας στάσης ζωής, μέσα από την οποία θα μπορούμε τόσο να προλαμβάνουμε, όσο και να αντιμετωπίζουμε μη βοηθητικές για την ουσιαστική μας εξέλιξη καταστάσεις. 

Η στάση αυτή ζωής χρειάζεται απαραίτητα να έχει ως βασικά συστατικά της: την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγγλος ποιητής και συγγραφέας Chesterton: «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και οφείλουμε ο ένας στον άλλο μια τρομερή συμπαράσταση».

Το Προσωπικό της Ανοικτής Δομής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Η Ανοικτή Δομή Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Θεραπείας, μέσα από ξεχωριστές ομάδες, σε ενήλικες που έχουν προβληματική σχέση με το αλκοόλ, το τζόγο, το διαδίκτυο, σε εξαρτημένους από ναρκωτικά, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι ή φοιτητές, καθώς, επίσης, και στις οικογένειές τους. Η ομάδα, η αυτοβοήθεια, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση, η συνδιαμόρφωση, η κοινωνική συμμετοχή και δράση συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας που ακολουθείται. 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ανοικτή Δομή Υποστήριξης
Τηλ: 2810 319505 | Σμπώκου 6, Iσόγειο | Ηράκλειο Κρήτης

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σμυρνάκη
Ψυχολόγος, Υπότροφος Ι.Κ.Υ.,
MSc στις Εξαρτήσεις, PhD Επιστημών Αγωγής Παν/μίου Κρήτης,
Υπεύθυνη Ανοικτής Δομής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Επικοινωνώντας την αγάπη
επικοινωνώντας την αγάπη

Είναι πολύ όμορφο να νιώθεις την καρδιά σου ζωντανή, γεμάτη αγάπη. Σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο, τη ζωή με άλλη διάθεση. Όλα μοιάζουν διαφορετικά, ευχάριστα, ζεστά. Μπορείς να σταθείς στη στιγμή, να αφεθείς και να χαρείς τη μοναδικότητά της. Μπορείς να αντιμετωπίσεις με μεγαλύτερο σθένος την κάθε δυσκολία.  

Από τη Ματαίωση στην Επιμονή... μια Βαθιά Ανάσα
Ματαίωση

Όλοι μας ερχόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη ματαίωση των επιθυμιών, των αναγκών, των προσδοκιών μας. Άλλοτε με τρόπο ακαριαίο και άλλοτε σε χρόνο που διαρκεί δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε, να κατανοήσουμε, να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση.

Ευγνωμοσύνη
Σμυρνάκη Μαρία

Άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τι να ξεχάσεις; Στα αλήθεια, είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν συμβεί σε εσένα, στους γύρω σου. Στους πιο κοντινούς, στους πιο μακρινούς. Στον τόπο το δικό σου, στους τόπους των άλλων. Τόσα πολλά αυτά που έχουν αλλάξει το χάρτη της παγκόσμιας ζωής.

Και η ζωή συνεχίζεται...

Και η ζωή συνεχίζεται… Πόσο άχαρη φράση; Θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί κάθε φορά να κοντοστέκεται στο άκουσμά της.. να αντιδρά δίχως να ξέρει το γιατί.. να μην μπορεί να καταλάβει το λόγο της ύπαρξής της.. και πάνω από όλα το γιατί να πρέπει ένας άνθρωπος κάποια στιγμή να την ψελλίσει.. γιατί να πρέπει να μάθει να ζει επαναλαμβάνοντας τη φράση αυτή;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares