Εφαρμοσμένη Ψυχολογία

Ο όρος εφαρμοσμένη ψυχολογία αναφέρεται στον τρόπο και τους τομείς όπου η ψυχολογική έρευνα μεταφράζεται σε πρακτική εφαρμογή.  Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τομείς όπως η κλινική ψυχολογία, εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία, δικαστική ψυχολογία, βιομηχανική/οργανωτική ψυχολογία, ψυχολογία υγείας, αθλητική ψυχολογία, περιβαλλοντική ψυχολογία και πολλούς άλλους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν ότι ένας ψυχολόγος ασχολείται με την ψυχική υγεία και τις ψυχολογικές διαταραχές (ως κλινικός ή συμβουλευτικός ψυχολόγος), ότι μπορεί να απασχολείται σε νοσοκομεία, αλλά και σε σχολεία ή γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, ή ακόμα και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε μια επιχείρηση.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί ακόμα κλάδοι της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που δεν είναι τόσο γνωστοί: 

Για παράδειγμα ο δικαστικός ψυχολόγος μπορεί να εφαρμόσει τις επιστημονικές του γνώσεις και μεθόδους, για να κρίνει την ικανότητα ή την αξιοπιστία των μαρτύρων, ή τη μνήμη των αυτόπτων μαρτύρων.  Μπορεί να προετοιμάσει ψυχολογικά ένα θύμα για την παρουσίαση του στο δικαστήριο, να αξιολογήσει την ευθύνη, την ψυχική κατάσταση και την επικινδυνότητα ενός κατηγορούμενου.  Ο συναφής αλλά διακριτός κλάδος της εγκληματολογικής ψυχολογίας, είναι εκείνος που ασχολείται με το ψυχολογικό προφίλ των υπόπτων και τα κίνητρα ενός εγκλήματος.

Ο αθλητικός ψυχολόγος, μπορεί να βοηθήσει στην νοερή προπόνηση, στην ενίσχυση των κινήτρων, την εξάσκηση ψυχολογικών δεξιοτήτων, τη μεγιστοποίηση της επίδοσης, αλλά και σε πιο «κλασικά» ζητήματα άγχους, αυτοπεποίθησης, δυναμικής ομάδας, μέσα σε ένα αθλητικό περιβάλλον. 

Ο περιβαλλοντικός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε και να διακοσμήσετε τον χώρο σας με άξονα την ψυχοσωματική σας ευημερία, να μελετήσει την αλληλεπίδραση με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ασχοληθεί με παράγοντες όπως θόρυβος, συνωστισμός, ρύπανση και την επίδραση τους στη συμπεριφορά.

Σε συνεργασία με τον ψυχολόγο υγείας μπορεί να ασχοληθεί με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και ενίσχυση των παραγόντων που θα μειώσουν τον πόνο και θα επιταχύνουν την ανάρρωση σε έναν ασθενή.  Ο ψυχολόγος υγείας θα ασχοληθεί περαιτέρω με το πώς βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία μας.  Οι ασθένειες δεν είναι μόνο σωματικές ή μόνο ψυχικές, αλλά ψυχο-σωματικές και απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση. 

Τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη και η εφαρμοσμένη ψυχολογία που ασχολείται με την ψυχολογία του καταναλωτή.  Η δύναμη του συναισθήματος, το προϊόν που «πρέπει» να επιλέξεις για να είσαι σέξι, αποδεκτός, περήφανος, προνομιούχος, ξεχωριστός, ή ασφαλής.  Οι καμπάνιες μπορεί να δίνουν έμφαση σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (π.χ. ένα σχήμα ή χρώμα), στη δημιουργία αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης, στην «αποκλειστικότητα».  Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι πέρα από την προώθηση ενός προϊόντος, υπάρχουν ψυχολόγοι που ασχολούνται με την εργονομική και τον ανθρώπινο παράγοντα, που βοηθούν ώστε ένα προϊόν να είναι εύχρηστο και ασφαλές και οι άνθρωποι παραγωγικοί και ψυχοσωματικά υγιείς.

Όλοι πάντως οι κλάδοι της εφαρμοσμένης ψυχολογίας έχουν έναν κοινό στόχο: να αξιοποιήσουν την επιστημονική έρευνα, ώστε να αντιμετωπίσουν πρακτικά θέματα της καθημερινότητας.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εμπόδια στην Επικοινωνία
Εμπόδια, Επικοινωνία

Οι απαντήσεις μας στους άλλους κατά τη διάρκεια της μεταξύ μας επικοινωνίας, δημιουργούν μερικές φορές εμπόδια ή φραγμούς στην επικοινωνία, αντί να τη διευκολύνουν.Έτσι ο συνομιλητής αισθάνεται μπλοκαρισμένος σαν να συναντά ένα εμπόδιο στο δρόμο του και να μην υπάρχει άλλη διέξοδος.

Να χωρίσουμε ή να προσπαθήσουμε;
χωρισμός

Συνηθίζουμε να λέμε ότι στις σχέσεις πάντα φταίνε και οι δύο. Το ποσοστό όμως δεν είναι πάντα 50-50. Αν νιώθουμε ότι εμείς έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, χρειαζόμαστε δουλειά με τον εαυτό μας.

Τοξικότητα και bullying στη σχέση του ζευγαριού
τοξικότητα, σχέσεις

Όταν μιλάμε για «νταήδες» και «τραμπούκους» το μυαλό μας πηγαίνει σε σχολικό ή εργασιακό περιβάλλον, όμως μπορεί να υπάρχει εκφοβισμός και ψυχολογική βία και μέσα στις προσωπικές μας σχέσεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι να νιώθουμε δυστυχισμένοι, πληγωμένοι, παραμελημένοι, ανικανοποίητοι. Έτσι, δημιουργούμε και συντηρούμε μια τοξική σχέση.

Γνωσιακή θεραπεία στην κατάθλιψη
γνωσιακή θεραπεία, κατάθλιψη

Η γνωσιακή θεραπεία, βασίζεται στη σημασία της ερμηνείας, καθώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και κατανοεί με διαφορετικό τρόπο. Ο στόχος είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης (γνωστική αλλαγή), των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και των αυτόματων σκέψεων, με τελικό αποτέλεσμα τη συναισθηματική και συμπεριφορική αλλαγή. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares