Ακρόαση άρθρου......

Οι δυσκολίες στην περίθαλψη των ψυχικά ασθενών, φαίνεται πως δεν αποτελούν ένα φαινόμενο που συναντάται μόνο στην Ελλάδα... Στην Αγγλία, κάθε μήνα, εκατοντάδες ασθενείς ψυχικής υγείας, αντιμετωπίζουν εξαντλητικές και αποτρόπαιες διαδρομές για θεραπεία, συχνά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις από την εστία τους, παρά τους υπουργούς που χαρακτηρίζουν την πρακτική καταστροφική και απαράδεκτη.

 

 

Τα τελευταία στοιχεία της NHS καταδεικνύουν ότι το Φεβρουάριο 650 ενήλικες στην Αγγλία χρειάστηκε να ταξιδέψουν για νοσοκομειακή περίθαλψη, παρόλο που ο Jeremy Hunt, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, δεσμεύτηκε να μειώσει, πολλώ δε μάλλον, να απαγορεύσει τις τοποθετήσεις εκτός περιοχής μέχρι το 2020.

Ο αριθμός αυτός -συγκριτικά με τα στατιστικά του Ιανουαρίου, που χαρακτηρίστηκε από το μεγαλύτερο αριθμό που φιλοξένησαν τα νοσοκομεία, αρχής γενομένης της τήρησης αρχειοθέτησης στα τέλη του 2016- ανέρχεται μόλις στους 50 λιγότερους/ες. 

Ποιες είναι οι οικονομικές πιέσεις που "βάλλουν" το εθνικό σύστημα υγείας την τελευταία δεκαετία;

Το γεγονός της συνέχειας των πολυάριθμων τοποθετήσεων θεραπευομένων εκτός της περιοχής τους εγείρει την ανησυχία και το φόβο τόσο στους ίδιους τους ασθενείς όσο και στις εμπλεκόμενες οικογένειές τους ότι δε θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη και εξαγγελθείσα κατάργηση της εν λόγω πρακτικής μέχρι το 2020.

Μάλιστα, ο Δρ. Andrew Molodynski, επικεφαλής της πολιτικής της βρετανικής ιατρικής ένωσης για την ψυχική υγεία διατάθηκε ότι: "Οι τεράστιες αποστάσεις συχνά αποκλείουν την τακτική επισκέψεων από φίλους και συγγενείς, σε μια εποχή που η ψυχολογική στήριξη από τους τελευταίους είναι βαρύνουσας σημασίας".

Σημειώνεται, δε, ότι  οι ασθενείς έχουν διανύσει ακόμα και αποστάσεις από το Dorset στην κομητεία Durham και από την Οξφόρδη στην Ινβερνές της Σκωτίας.

Ο Hunt κατέστησε σαφές πέρυσι ότι κανένας/καμία ασθενής δε θα πρέπει να αποσταλεί μακριά από την οικογένεια και τους φίλους/ες του για θεραπεία, ιδίως όταν πλήττεται από σοβαρές ασθένειες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι προσωπικά αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση της πρακτικής μέχρι το 2020. 

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ωστόσο, δεδομένης της συγκυρίας που προοιωνίζεται την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των κλινών ψυχικής υγείας στην Αγγλία, κάτι τέτοιο προσιδιάζει περισσότερο σε συσίφεια προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν 18.082 κρεβάτια ψυχικής υγείας διαθέσιμα τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, 200 λιγότερα από τα 18.282 που υπήρχαν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2017.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την «ανησυχητική» αύξηση της χρονικής διάρκειας διαμονής των θεραπευομένων σε μονάδες ψυχικής υγείας

Ο Molodynski τόνισε, επίσης, ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών σε μονάδες εκτός περιοχής δαπανούν τουλάχιστον τρεις μήνες εκεί. Συνολικά, 220 από τις 610 τοποθετήσεις είχαν διαρκέσει τουλάχιστον 90 ημερών "Το γεγονός ότι πολλές τοποθετήσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες είναι συγκλονιστικό και εξαιρετικά καταστρεπτικό και δυσάρεστο για τα άτομα και τις οικογένειές τους" δήλωσε.

Ο Saffron Cordery, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας, υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως το ποσοστό των ασθενών που μετακινήθηκαν για τουλάχιστον 31 ημέρες αυξήθηκε από τον έναν στους επτά (14%).

Τέλος, ένας εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «Να δοθεί στους ανθρώπους η φροντίδα που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται, κοντά στο σπίτι τους. Απαιτείται όχι μόνο η δημιουργία περισσότερων κλινών, αλλά και η ουσιαστική αύξηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της πρώιμης παρέμβασης, οι οποίες προσφέρουν μια γνήσια εναλλακτική λύση στην εισαγωγή στο νοσοκομείο με ένα σαφές σχέδιο που αναφανδόν δε δύναται να συμβεί εν μία νυκτί».

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Ειδησεογραφική πηγή: www.theguardian.com 

Απόδοση και Επιμέλεια: Μάγδα Χατζηστρατή

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χατζηστρατή Μάγδα

hatzistrati2

Η Χατζηστρατή Μάγδα κατάγεται από την όμορφη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και εδώ και δύο χρόνια περίπου γεννήθηκε το πρώτο της «πνευματικό παιδί», ένα παραμύθι, του οποίου τη συγγραφή και εικονογράφηση επιμελήθηκε η ίδια.

Επικοινωνία: [email protected]