Θεραπεία Ζεύγους

Πολλά ζευγάρια, φαίνεται να παραπονιούνται για θέματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση τους, συνήθως όταν αυτές είναι μακροχρόνιες. Θέματα όπως έλλειψη επαφής, δύσκολη και όχι άνετη επικοινωνία με τον σύντροφό τους, ακόμη και ανάγκη για ανανέωση της σχέσης τους.

Μερικές φορές ίσως να μην μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά στον σύντροφό τους, καθώς μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να αναγνωρίσουν συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση και η μοναξιά ή να μην μπορούν να τα διαχειριστούν σωστά.

Συχνά προβλήματα ζευγαριών

Συχνά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι επίσης, είναι η απιστία, η έλλειψη χρόνου μεταξύ των συντρόφων, η αναποτελεσματική επικοινωνία, συναισθήματα πικρίας, εχθρότητας, θυμού ή εκδικητικότητας, οι συχνές συγκρούσεις, η συναισθηματική απόσταση, η ανεπαρκής υποστήριξη του συντρόφου, σεξουαλικές διαφορές και δυσκολίες, απουσία ενδιαφέροντος ή τρυφερότητας.

Για τα ζευγάρια, λοιπόν, τα οποία αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν πολλά από αυτά τα προβλήματα και επιθυμούν να αποκτήσουν και να συντηρήσουν μια υγιή, ικανοποιητική, ερωτική σχέση πολλές φορές η ψυχολογική υποστήριξη είναι αυτή που θα βοηθήσει στην επίλυσή τους.

Στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας

Στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες και των δύο συντρόφων. Μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, είναι αυτή της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Σύμφωνα με τον Albert Ellis, έναν από τους πρώτους θεωρητικούς που πρότεινε μια γνωσιακή προσέγγιση στη θεραπεία ζεύγους, η δυσλειτουργία στο γάμο εμφανίζεται όταν οι σύντροφοι συντηρούν μη ρεαλιστικές πεποιθήσεις σχετικά με τη σχέση τους και κάνουν ακραία αρνητικές αποτιμήσεις όταν αισθανθούν απογοήτευση.

Πολλά ζευγάρια ξεκινούν τη σχέση με την πεποίθηση ότι η αγάπη εμφανίζεται αυθόρμητα μεταξύ δύο ανθρώπων και παραμένει με αυτό τον τρόπο για πάντα, χωρίς περαιτέρω προσπάθεια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρξουν ζευγάρια που βιώνουν μείωση στην ικανοποίηση όταν συνειδητοποιήσουν ότι για να διατηρήσουν τη σχέση τους απαιτείται σκληρή δουλειά.

Τα διαταραγμένα συναισθήματα στις σχέσεις δεν προκαλούνται απλώς από τους δυσλειτουργικούς χειρισμούς του ενός ή του άλλου συντρόφου, αλλά από τις απόψεις που οι σύντροφοι έχουν για τις πράξεις του καθενός από αυτούς και για τις δύσκολες περιστάσεις της ζωής. Οι διαταραγμένοι γάμοι είναι αποτέλεσμα πεποιθήσεων, στάσεων και κανόνων ζωής που μπορεί να έχει ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι, συνήθως μη ορθολογικών, δηλαδή εξαιρετικά υπερβολικών, άκαμπτων, δυσλειτουργικών και απόλυτων πεποιθήσεων. Οι μη ρεαλιστικές και απαιτητικές προσδοκίες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργικής σκέψης και προκαλούν απογοήτευση όταν θεωρείται ότι παραβιάζονται. Οι συμπεριφορές αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν αρνητικές αυτόματες σκέψεις που προκαλούν επιπλέον αρνητικά συναισθήματα, καταλήγοντας σε έναν φαύλο κύκλο.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, λοιπόν, έρχεται να δώσει έμφαση στην ανεύρεση των διεξόδων για την αλλαγή των συμπεριφορών αυτών, από τη στιγμή που το ζευγάρι συνειδητοποιεί πως η πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει οφείλεται στην μεταξύ τους σχέση και όχι σε προσωπικό επίπεδο. Εστιάζεται στις πεποιθήσεις που αναγνωρίζονται παράγοντες της διαφωνίας σε μία σχέση και οι οποίες συνεισφέρουν στην απογοήτευση που βιώνει κάθε σύντροφος ξεχωριστά εξαιτίας της σχέσης. Η προσέγγιση αυτή κινείται προς τον πυρήνα της δυσκολίας στη σχέση εστιάζοντας σε πιο βαθιά όσο και σε προφανή προβλήματα του «εδώ και τώρα».

Πιο πρακτικά, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της επικοινωνίας, με σκοπό τα άτομα να επισημάνουν και καταλάβουν τις πηγές συγκρούσεών τους και να προσπαθήσουν να τις επιλύσουν και να αναλύσουν τα καλά και κακά μέρη της σχέσης τους. Μπορούν επίσης, να μάθουν δεξιότητες, μέσω τεχνικών, για την σταθεροποίηση της σχέσης, όπως ανοιχτή επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων, χωρίς απειλές και εκφοβισμούς. Άλλη μια χαρακτηριστική τεχνική, που χρησιμοποιείται για την αλλαγή της συμπεριφοράς, είναι η χρήση συμφωνητικών ανάμεσα στο ζευγάρι. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εδω, έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικές, σε σχέση με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ειδικά σε θέματα σεξουαλικής θεραπείας.

Η θεραπεία ζεύγους βοηθά τα ζευγάρια να κατανοήσουν βαθύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και να βρουν νέους τρόπους συμπόρευσης. Εάν πάλι το ζευγάρι έχει πάρει απόφαση να χωρίσει, η θεραπεία βοηθά ώστε να χωρίσουν όσο καλύτερα γίνεται στις δεδομένες συνθήκες.

Βιβλιογραφία: 

McLeod, J.(2003). Εισαγωγή στη Συμβουλευτική. Αθήνα: Μεταίχμιο

Σίμος, Γ. (2010). Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία – Ένας οδηγός για την κλινική πράξη. Αθήνα: ΠατάκηςEllis, A., Sichel, J.L., Yeager, R.J., DiMattia, D.J. & DiGiuseppe, R. (1989). Rational-Emotive Couples Therapy Psychology PractitionersGuidebooks. New York; Pergamon.

Συγγραφή Άρθρου

Εύα Σταματοπούλου

stamatopoulouΨυχολόγος, Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
Αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, ειδικών φοβιών, αγοραφοβίας, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας
Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο ωραίος Νάρκισσος ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν ανακάλυψε την εικόνα του στο καθρέφτισμα των νερών μίας πηγής. Στη θέα αυτή λέγεται πως θέλχθηκε τόσο, που θέλησε βυθίζοντας το βραχίονά του στο νερό να τη συλλάβει. Επειδή όμως, παρά τις προσπάθειές του, δεν το κατόρθωνε, παρέμεινε στη θέση αυτή αυτοθαυμαζόμενος μέχρι που υπέστη μαρασμό και τελικά πέθανε.

Προοδευτική Νευρομυϊκή Χαλάρωση: καθοδήγηση και εκμάθηση
Νευρομυϊκή Χαλάρωση

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πλέον συχνές στη σύγχρονη εποχή, και το στρες υπάρχει έντονα στη ζωή μας. Για να αντιμετωπίσει κάποιος το έντονο άγχος που μπορεί να τον διακατέχει, μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές που παρεμβαίνουν στην σκέψη και τη συμπεριφορά, αλλά και άλλες που παρεμβαίνουν στα σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος.

Κρίσεις Πανικού: τεχνικές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Κρίσεις Πανικού

Ο πανικός ή μια κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά, με ελάχιστες έως καμία προειδοποίηση. Το άτομο κατακλύζεται από φόβο και άγχος για την ακεραιότητά του σε όλα τα επίπεδα (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και ψυχικά). Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δυσφορία, η αίσθηση ασφυξίας, η αίσθηση λιποθυμίας και η ταχυκαρδία.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares