Ακρόαση άρθρου......

Οι ερωτικές σχέσεις ανέκαθεν μας απασχολούσαν και θα μας απασχολούν ακριβώς λόγω της οικουμενικής μας ανάγκης, η οποία προκύπτει εξυπηρετώντας βασικούς παράγοντες επιβίωσης. Ωστόσο, οι ερωτικές σχέσεις είναι περίπλοκες, καθώς οι εμπλεκόμενοί τους βιώνουν την κοινή τους πραγματικότητα ερμηνεύοντάς την διαφορετικά, αυτό δηλαδή που αλλιώς συναντάται ως “ο νους των άλλων”.

Αυτή η σχετικότητα ερμηνειών και προθέσεων συχνα μας μπερδεύει και κάποιες φορές μας ματαιώνει.

Το φαινόμενο του Ghosting είναι μία από τις πιο επίκαιρες και συχνές περιπτώσεις σύγκρουσης ερμηνειών και προθέσεων μεταξύ των συντρόφων.

Όπως ήδη έχει περιγραφεί στο Α΄ μέρος, μεταξύ άλλων η μειωμένη ενσυναίσθηση και η λανθάνουσα ανασφάλεια των Ghosters τους οδηγούν σε αυτή τη μέθοδο εξαφάνισης.

Σε αυτό το Β΄ μέρος της ανάλυσης θα περιγραφεί η θέση των Ghostees και η αντιμετώπιση-πορεία προς την αποδοχή τέτοιων περιστατικών. 

Η θέση των Ghostees

Όσον αφορά στον Ghostee, η μειονεκτική του θέση φαίνεται να εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν έχει ούτε τον έλεγχο, ούτε συμμετοχή στην εξέλιξη της σχέσης.

Βέβαια, υπάρχουν σύντροφοι, που υφίστανται την ανεξήγητη εξαφάνιση, με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης που αντιλαμβάνονται την αλλαγή στην αλληλεπίδραση, και η απόσυρση του Ghoster απλά επιβεβαιώνει τις σκέψεις τους.

Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα των Ghostees έρχονται προ εκπλήξεως, γεγονός που τους κάνει να αναλώνουν πολύ χρόνο (εβδομάδες έως και μήνες) προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν την αποχώρηση και μόνο ως γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η άνευ εξηγήσεων εξαφάνιση δημιουργεί ένα ασαφές περιβάλλον για τους Ghostees, το οποίο δεν τους βοηθά να επιτύχουν το κλείσιμο της σχέσης. Δεν είναι σίγουροι γι αυτό που ισχύει, αν πρόκειται για έμμεσο χωρισμό ή απλώς ένα διάστημα αποχής-παύσης των εξελίξεων (ένα διάλειμμα).

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η δική τους ενεργή επιθυμία και τα αντίστοιχα συναισθήματα αλληλεπιδρούν με την ασταθή και ασυνεπή στάση των Ghosters, δημιουργώντας σύγχυση και καθιστώντας τον τερματισμό της σχέσης εντός τους μία δύσκολη υπόθεση.

Αυτό το ξαφνικό και αδικαιολόγητο τέλος της σχέσης, κατακλύζει το γνωστικό περιβάλλον των Ghostees με αναπάντητα ερωτήματα, ενεργοποιώντας ή/και επαυξάνοντας τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή τους.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ερμηνεύουν την εξέλιξη της κατάστασης με τέτοιο τρόπο που τους καθιστά ουσιαστικά υπεύθυνους, υιοθετώντας πεποιθήσεις που κατηγορούν τον εαυτό τους, ώστε να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, ότι δεν είναι απλώς έρμαια των εξελίξεων (Έκανα κάποιο λάθος, άρα εγώ το προκάλεσα).

Έτσι, συνήθως ακολουθεί μία αυστηρή κριτική, που αφορά τόσο την αξιολόγηση της κατάστασης (Είμαι ανόητος/-η που δεν το κατάλαβα από την αρχή), όσο και την στάση και τη διαχείριση της αλληλεπίδρασης με το άλλο άτομο. Ωστόσο, αυτές οι επικριτικές ερμηνείες επαληθεύονται -εξαιρετικά- σπάνια.

Στην πραγματικότητα, αυτή η διαχείριση του Ghosting φέρνει το άτομο, που το υφίσταται, αντιμέτωπο με τις ανασφάλειές του και όλα όσα εκείνο εντοπίζει στον εαυτό του ως δυσλειτουργικά στοιχεία. 

Αντιμετώπιση - Η πορεία προς την αποδοχή

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Σε αυτήν την υποενότητα περιγράφονται τα πέντε στάδια του πένθους της Elisabeth Kübler - Ross, αφού και το Ghosting προσεγγίζεται ως μια μορφή απωλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατίθενται με ενδεικτική σειρά, ενώ συχνά μπορεί να παρακαμφθεί εξ ολοκλήρου κάποιο στάδιο ή να υπάρξει μεταπίδηση μεταξύ των σταδίων.

Αρχικά, το άτομο περνά ένα διάστημα άρνησης των εξελίξεων (Δεν συμβαίνει σε μένα!). Συχνά, στην περίπτωση του Ghosting το άτομο δεν συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για χωρισμό, πιστεύει ότι πρόκειται για κάποια περίοδο απομάκρυνσης ή παύσης των εξελίξεων. Μάλιστα, σε σχέση με άλλες μεθόδους χωρισμού, οι συνθήκες που επικρατούν στο Ghosting ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο αυτό το στάδιο της άρνησης, ακριβώς λόγω των ελλιπών εξηγήσεων.

Το ενδεικτικά δεύτερο στάδιο είναι εκείνο του θυμού. Πρόκειται ίσως για την συνηθέστερη αντίδραση αφού συνειδητοποιήσει το άτομο την ξαφνική απόσυρση του Ghoster. Είναι πιο ενεργητική σε σχέση με την Κατάθλιψη που θα περιγραφεί στη συνέχεια και βοηθά στην εκτόνωση των συναισθημάτων. Επιπλέον, είναι πιθανό ο θυμός και η οργή να εκφράζονται προς πάσα κατεύθυνση, όπως οι φίλοι, η οικογένεια, ο χώρος εργασίας, κτλ.

Έπειτα ακολουθεί το στάδιο της Διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το στάδιο είναι πιθανότερο το άτομο να παλινδρομήσει ακόμη κι επιδιώκοντας επαφή με τον Ghoster, γι αυτό και προτείνεται η απομάκρυνση όσων συνδέονται με τον Ghoster (π.χ. διαγραφή συνομιλιών, σίγαση δημοσιεύσεων στα social media, κτλ.) και η αποφυγή ενεργειών που παλινδρομούν στο δυσλειτουργικό και τοξικό περιβάλλον (π.χ. προσπάθεια επικοινωνίας), ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε περίσπαση. Μετά την περίοδο του θυμού, και καθώς η οργή καταλαγιάζει, το άτομο συχνά δίνει διαφορετικές ερμηνείες στις εξελίξεις διαπραγματευόμενο ουσιαστικά την παρουσία της σχέσης. Ίσως επιλέξει να επωμιστεί δυσανάλογες ευθύνες ή να αποδώσει την εξαφάνιση του άλλου ατόμου σε κάποιο εξωτερικό εμπόδιο.

Περνώντας, ωστόσο, στο τέταρτο στάδιο και πλησιάζοντας στην αποδοχή, συχνά η συνειδητοποίηση της μονιμότητας της κατάστασης και του γεγονότος ότι δεν εξαρτάται μόνο από τον Ghostee η επαναφορά της σχέσης, το άτομο περνά ένα διάστημα κατάθλιψης.

Πρόκειται για ένα πιο παθητικό στάδιο, στο οποίο το άτομο διαπιστώνει τον χωρισμό. Ίσως σε αυτο επίπεδο να τείνει να γενικεύει την κατάσταση πιστεύοντας ότι πρόκειται για μία καθολική εξέλιξη (τιποτα δεν πηγαίνει καλά, όλες οι σχέσεις είναι το ίδιο, κτλ.), ενώ είναι το στάδιο που δοκιμάζεται έντονα η αυτοπεποίθησή του.

Σε αυτό το επίπεδο, προτείνεται η καταγραφή των σκέψεων, καθώς όταν αυτές βρίσκονται μόνο στο γνωστικό περιβάλλον τείνουν να διογκώνονται. Επιπλέον, προτείνεται η ενασχόληση του ατόμου με δραστηριότητες που αισθάνεται ότι είναι κάνει πράγματι καλά, ενώ συνήθως η δημιουργικότητα συναντάται ως το αντίβαρο στις ερωτικές υποθέσεις.

Το τελικό στάδιο και ζητούμενο στη διαχείριση κάθε απώλειας είναι η αποδοχή. Το άτομο έχει εκπληρώσει την ψυχική του διαδρομή κι έχοντας επίγνωση της κατάστασης, την αποδέχεται και προχωρά. 

Διαβάστε ακόμη στο PSYCHOLOGY.GR,  το 1ο μέρος του αφιερώματος: Υπόθεση Ghosting: Τι είναι; Γιατί επιλέγεται;

Τέλος, Δεν πηγαίνουν πάντα όλα καλά. Ουτε όλα άσχημα. Δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Αρέσουμε, όμως, σε κάποιους.

Βάλε στην άκρη την τοξική θετικότητα (Όλα είναι υπέροχα) κι αναγνώρισε την κατάσταση.

Ερμήνευσε την και προχώρησε μπροστά.

Εκμεταλλεύσου όλη την πορεία προς την αποδοχή για να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα.

Επένδυσε σε αυτήν την εμπειρία, κατανοώντας την, κατανοώντας εσένα και δουλεύοντας ώστε να γίνεις εσύ  καλύτερος-η και με ισχυρότερη αυτοεκτίμηση. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αλεξάνδρα Αλεξίου

alexiou alexandra02Τελειόφοιτη της ψυχολογίας στο University of York, και της φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.