Καλείστε να συμμετάσχετε στην παρακάτω ερευνητική μελέτη της Νταφούλη Ειρήνης, προπτυχιακής φοιτήτριας στο Ελληνόφωνο τμήμα Ψυχολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που έχει ως θεματικό της επίκεντρο τους τύπους διαπαιδαγώγησης των γονέων και της επίδρασης που αυτοί ασκούν στη μεταγενέστερη προσαρμογή των παιδιών στην πανεπιστημιακή ζωή.

Η έρευνα διενεργείται υπό τη συστηματική εποπτεία και καθοδήγηση του Δρ. Βογαζιανού, επίκουρου καθηγητή επιστημονικών μεθόδων και στατιστικής.

Γονεϊκό στυλ ανατροφής

Θα σας ζητηθεί να αφιερώσετε 15 λεπτά περίπου από το χρόνο σας για τη συμπλήρωση μερικών δημογραφικών στοιχείων και τριών ερωτηματολογίων, υπό την προϋπόθεση παροχής της συγκατάθεσης σας.

Αρχικά, θα σας ζητηθεί η καταγραφή ορισμένων δημογραφικών, προσωπικών στοιχείων.

Στη συνέχεια, στο πρώτο ερωτηματολόγιο θα κληθείτε να απαντήσετε σε δηλώσεις σχετικά με το γονεϊκό στυλ ανατροφής που ακολουθούσε ο πατέρας σας (ή οποιαδήποτε αναγνωρισμένη από εσάς πατρική μορφή) κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής σας ηλικίας, ενώ στο δεύτερο ερωτηματολόγιο θα απαντήσετε σε αντίστοιχες δηλώσεις σχετικά με το γονεΪκό στυλ της μητέρας σας (ή οποιασδήποτε αναγνωρισμένης από εσάς μητρικής γονεϊκής μορφής).

Ποιοτική εμπειρία της πανεπιστημιακής σας ζωής

Τέλος, το τρίτο ερωτηματολόγιο θα καταγράψει την ποιοτική εμπειρία της πανεπιστημιακής σας ζωής έτσι όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, και πιο συγκεκριμένα στο ακαδημαϊκό, στο κοινωνικό, στο προσωπικό-συναισθηματικό, όπως και στο επίπεδο της προσωπικής δέσμευσης απέναντι στον θεσμό της Σχολής σας.

Τα ερωτηματολόγια είναι αυτό-συμπληρούμενα, και παρακαλείστε να απαντήσετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ειλικρίνεια γίνεται στις δηλώσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα απαντήσεων σε μία κλίμακα διαβάθμισης (Likert).

Αξίζει να σημειωθεί πως η συλλογή γίνεται μέσα σε ένα πνεύμα απόλυτης ανωνυμίας, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ταυτοποίησης σας. Η  φόρμα των ερωτηματολογίων ενσωματώνει μονάχα την ημερομηνία και ώρα υποβολής, και κανένα άλλο αναγνωριστικό ίχνος, όπως διευθύνσεις IP, ονόμα ή email.

Αν θέλετε να συμμετέχετε στην έρευνα ακολουθήστε τον σύνδεσμο: Η επίδραση του γονεϊκού στυλ διαπαιδαγώγησης

Συμπλήρωση ερωτηματολογίων

Πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα θα έχει αποκλειστικά η υπεύθυνη ερευνήτρια, ενώ η επεξεργασία των συλλεγόμενων πληροφοριών θα γίνει αθροιστικά και για την εξαγωγή των τελικών συνολικών ευρημάτων.

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων να αποσύρετε τη συμμετοχή σας κλείνοντας απλά το παράθυρο του ιστοτόπου, ή έχετε τη δυνατότητα να απαιτήσετε την ανάκληση των δεδομένων σας μετά το πέρας της διαδικασίας χρησιμοποιώντας τον Προσωπικό σας Κωδικό Αναγνώρισης (PIN), τον οποίο θα δημιουργήσετε παρακάτω, και με την αποστολή ενός email στην υπεύθυνη ερευνήτρια.

Η διεξαγωγή της όλης διαδικασίας στατιστικού ελέγχου και συναγωγής συμπερασμάτων προβλέπεται να διαρκέσει περίπου ενάμιση μήνα, και τα ακατέργαστα δεδομένα όλων των συμμετεχόντων πρόκειται να αποθηκευτούν σε ένα USB, το οποίο θα φυλαχθεί με ασφάλεια σε έναν ιδιωτικό αποθηκευτικό χώρο της ερευνήτριας. Θα τεθούν προς επεξεργασία για το χρονικό διάστημα του ενάμιση μήνα κατά προσέγγιση, ενώ ύστερα από ένα χρόνο θα δρομολογηθεί η καταστροφή τους.

Δεν αναμένεται κανένας υπαρκτός σωματικός ή/και ψυχοσυναισθηματικός κίνδυνος ή ταλαιπωρία κατά την συμμετοχή σας στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Η συνεισφορά σας θα είναι πολύτιμη για την προώθηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών επιτυχούς ένταξης και υποστήριξης των φοιτητών κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Η παραγωγική αξιοποίηση και απόλαυση της φοιτητικής περιόδου πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων κάθε ακαδημαϊκού ιδρύματος. Η συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνη θα είναι καθοριστική.

Η παρούσα έρευνα έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ ΕΠ 2021 01 13), και δεν έχει δεχθεί κάποιας μορφής χρηματοδότηση.

Πατώντας «Αποδέχομαι» στη Φόρμα Συγκατάθεσης δηλώνετε παράλληλα πως:

  • Έχετε διαβάσει και καταλάβει το περιεχόμενο και τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος.
  • Αντιλαμβάνεστε πως η συμμετοχή σας είναι εθελοντική και έχετε τη δυνατότητα να την αποσύρετε δίχως κάποια αιτιολογία.
  • Κατανοείτε πως η συλλογή των δεδομένων γίνεται σε ένα πνεύμα απόλυτης ανωνυμίας και πως αποκλείεται το ενδεχόμενο ταυτοποίησης σας.
  • Συνειδητοποιείτε πως οι πληροφορίες που θα παράσχετε θα τύχουν περαιτέρω στατιστικής ανάλυσης και επεξεργασίας.
  • Έχετε επίγνωση του ότι το ρίσκο του σωματικού κινδύνου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας στην έρευνα είναι μηδαμινό και της ψυχικής δυσφορίας περιορισμένο, και πως για οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης και βοήθειας χρειαστείτε έχετε την ελευθερία να απευθυνθείτε στην υπεύθυνη ερευνήτρια.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr