"Δεν θέλω να διαβάσω τώρα". "Θα διαβάσω αργότερα". "Δεν πειράζει αν δεν πάρω καλό βαθμό". "Και τι έγινε αν δε γράψω καλά";

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς λαμβάνουν τέτοιου είδους απαντήσεις από τα παιδιά τους όταν πρόκειται να διαβάσουν. Κάποιες φορές καθημερινά, κάποιες άλλες περιστασιακά. Τα παιδιά που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο είναι μαθητές που έχουν χάσει το κίνητρο τους για μια καλή σχολική επίδοση.

Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν με αρνητική διάθεση τις καθημερινές τους σχολικές υποχρεώσεις βρίσκοντας συχνά δικαιολογίες ώστε να αποφεύγουν το διάβασμα τους.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ως γονείς;

  • Αρχικά, δώστε κίνητρο για μάθηση! Μιλήστε στο παιδί σας για το θέμα της διεκπεραίωσης των καθημερινών σχολικών υποχρεώσεων του σαν να είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που σας απασχολεί και σας ενδιαφέρει πολύ. Βοηθήστε το να καταλάβει πως ο στόχος και το κέντρο απασχόλησης του καθημερινά θα πρέπει να είναι η μελέτη των μαθημάτων του. Αντιμετωπίστε το θέμα αυτό σαν να έχει προτεραιότητα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θέμα της οικογένειας σας.

  • Μην κρίνετε το βαθμό αλλά την προσπάθεια του παιδιού! Είναι σπουδαίο να έχει αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για να διαβάσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της επίδοσης του. Επίσης, μην παραλείψετε ποτέ να επαινέσετε το παιδί σας για έναν καλό βαθμό καθώς με αυτόν τον τρόπο τονώνετε την διάθεσή του για μελέτη!

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάσει και επιβραβεύστε το για οποιαδήποτε προσπάθειά του ακόμα και αν αποφάσισε να διαβάσει μονάχα ένα μέρος των μαθημάτων του. Για παράδειγμα πείτε συχνά: « Τα πας καλά!», «Χαίρομαι που έκανες αυτή την άσκηση!».

  • Αποφύγετε να τονίζετε τα αρνητικά στοιχεία στον τρόπο μελέτης του παιδιού, απλά προσπεράστε τα. Μην κάνετε παρατηρήσεις για το τι δεν έκανε ή τι δεν κατάφερε να διαβάσει γιατί με αυτόν τον τρόπο το αποθαρρύνετε. Σταθείτε μονάχα στα θετικά στοιχεία - σίγουρα υπάρχουν.

  • Χρησιμοποιείστε θετικό τρόπο έκφρασης. Για παράδειγμα αντικαταστήστε εκφράσεις όπως: «Μπορούσες να τα πας καλύτερα στο διαγώνισμα» με εκφράσεις όπως : «Μπράβο σου που είχες αυτές τις σωστές απαντήσεις!».

  • Σημαντικός παράγοντας στη μελέτη είναι και η ώρα της ημέρας που το παιδί διαβάζει τα μαθήματά του. Φτιάξτε μαζί με το παιδί το καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του όπου η μελέτη για το σχολείο να προηγείται από οποιαδήποτε άλλη απασχόληση του στη διάρκεια της ημέρας.

  • Δημιουργείστε στο σπίτι συνθήκες μελέτης. Τι σημαίνει αυτό; Την ώρα που διαβάζει το παιδί επιδιώξτε ησυχία στο σπίτι. Βοηθήστε το κλείνοντας την τηλεόραση ή οποιοδήποτε άλλο μέσο που θα μπορούσε να αποσπάσει το παιδί από το διάβασμά του.

  • Επιτρέψτε στο παιδί να κάνει συχνά διαλείμματα - ακόμα και αν γίνονται με σκοπό να καθυστερήσει ή να αποφύγει να διαβάσει. Εάν γίνονται συστηματικά με αποτέλεσμα να χάνει το παιδί πολύ χρόνο και να μην συγκεντρώνεται, τότε μειώστε το χρόνο των διαλειμμάτων συστηματικά λέγοντας για παράδειγμα: «Αυτή τη φορά θα ολοκληρώσεις την άσκηση και μετά θα πας να πιεις νερό».

  • Μην φοβηθείτε να συμφωνήσετε με το παιδί μια ανταμοιβή που θα την λαμβάνει ως επιβράβευση για την προσπάθειά του. Προσέξτε μονάχα να είναι μια ισότιμη συμφωνία. Για να είναι η ανταμοιβή αποδοτική θα πρέπει να είναι ανάλογη της προσπάθειας του παιδιού, ούτε πολύ δύσκολο να την κερδίσει αλλά ούτε ανιαρά εύκολο!

  • Τέλος, γίνετε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση διαβάζοντας και εσείς! Τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των γονιών τους και τείνουν να κάνουν πιο συχνά κάτι που και οι γονείς τους συνηθίζουν να κάνουν!

 

Συγγραφή Άρθρου

Μαριάνα Ψαλιδοπούλου

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συγκέντρωση... Ο σύμμαχος του καλού μαθητή
συγκέντρωση παιδιού μαθητή

Ένα πολύ συχνό παράπονο των γονέων είναι πως τα παιδιά τους δεν είναι συγκεντρωμένα τόσο στο σχολείο όσο και κατά την διάρκεια μελέτης στο σπίτι. Τι μπορούν να κάνουν όμως οι γονείς για να βοηθήσουν ένα παιδί που δεν συγκεντρώνεται εύκολα πριν απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό;

Κάντε το παιδί σας έναν έξυπνο άνθρωπο

Με ποιον τρόπο; Πείτε το!
Πείτε στο παιδί σας ότι είναι έξυπνο! Κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε το όχι μόνο μία φορά αλλά σε κάθε ευκαιρία! Αξίζει να θυμόμαστε πως τα παιδιά πιστεύουν ό,τι πιστεύουν οι γονείς τους για αυτά. Αν οι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους δεν έχουν δυνατότητες, τότε θα μεγαλώσουν παιδιά που δεν έχουν δυνατότητες! Οι γονείς έχουν την δύναμη να επηρεάζουν τα πιο βαθιά πιστεύω των παιδιών τους και να καθορίζουν με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά την συμπεριφορά τους! Αντιμετωπίστε το παιδί σας σαν να είναι πραγματικά ένα πολύ έξυπνο παιδί. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares