Ακρόαση άρθρου......

Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ, Tα 3 κλειδιά της ζωής, με συγγραφέα την Εύη Ξυραφά, είναι το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η Εύη Ξυραφά, μας μίλησε για τις σχέσεις, τη σημασία της αυτοπεποίθησης στη ζωή, την αισιοδοξία, τα όνειρα και βέβαια.... για το νέο βιβλίο της! 

Θέλω - Πιστεύω - Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής

Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας κα Ξυραφά;

Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι από το «θέλω» στο «μπορώ», για την εκπλήρωση οποιουδήποτε στόχου, προσωπικού ή επαγγελματικού.

Αφορά στις 10 βασικές δεξιότητες ζωής που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας. Από τη θετική σκέψη και την αυτοπεποίθηση, μέχρι τη στοχοθεσία και τη διαχείριση χρόνου, οι 10 δεξιότητες είναι τα εργαλεία που μας οδηγούν στην ευτυχία και την επιτυχία.

Τα βασικά εργαλεία που μπορεί να χρειαστεί κάποιος για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, όπως τη θέλει ο ίδιος και όχι οι άλλοι.


Τι σημαίνει «βασικές δεξιότητες ζωής» και πώς μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας;

Βασικές δεξιότητες ζωής είναι οι δεξιότητες που ουσιαστικά αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Για παράδειγμα τη γλώσσα σώματος τη μιλάμε κάθε μέρα όλο το 24ωρο, όπου κι αν είμαστε. Αν είμαστε εκπαιδευμένοι σε αυτήν, τότε μπορούμε να διαβάζουμε τα συναισθήματα των άλλων (όπως απεικονίζονται στη γλώσσα του σώματός τους) και να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες τους.
Μπορούμε επίσης να διαχειριζόμαστε συνειδητά τη δική μας γλώσσα σώματος, ώστε να δίνουμε την καλύτερη εικόνα στους άλλους σε σχέση με τον στόχο μας.

Οι 10 βασικές δεξιότητες ζωής είναι απαραίτητες προσωπικά και επαγγελματικά και αν τις κατέχουμε, κάνουν πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη τη ζωή μας και μας διευκολύνουν στην επίτευξη των στόχων μας.

Το θετικό νέο είναι ότι και οι 10 δεξιότητες καλλιεργούνται και διδάσκονται και μάλιστα δια βίου. Άρα μπορούμε να τις αναπτύξουμε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αυτός είναι και ο στόχος του βιβλίου - να μεταδώσει με απλό και κατανοητό τρόπο τις 10 δεξιότητες σε οποιονδήποτε θέλει να τις κάνει κτήμα του.

Αποκτήστε το βιβλίο Θέλω - Πιστεύω - Μπορώ, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Πώς οι ταμπέλες που μας «φοράνε» οι άλλοι καταλήγουν να επηρεάζουν όλη τη ζωή μας;

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας πολλές ταμπέλες θα μας φορέσουν οι άλλοι, είτε θετικές είτε αρνητικές. Αν τις πιστέψουμε και «κρυφτούμε» πίσω από αυτές περιορίζουν την οπτική μας, μην αφήνοντάς μας να εξελιχθούμε και να βελτιωθούμε σε τομείς που μας ενδιαφέρουν. Π.χ. αν ένα παιδάκι πιστέψει ότι είναι «αδύναμος στα μαθηματικά» μπορεί από μικρή ηλικία να μισήσει το μάθημα, να πιστέψει ότι δεν είναι τόσο ικανό και να μην μάθει να κάνει στοιχειώδεις μαθηματικές πράξεις.

Αντίθετα, άλλα παιδιά που τα βάφτισαν από πολύ μικρά ως «έξυπνα», συχνά δεν κατάφεραν και πολλά πράγματα στη ζωή τους, γιατί κρύφτηκαν πίσω από τον τίτλο του έξυπνου παιδιού λες και είναι τίτλος τιμής.

Αν διαβάσετε βιογραφίες επιτυχημένων επιχειρηματιών συχνά θα ανακαλύψετε ότι ήταν άτομα που δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά στο σχολείο και είχαν βιώσει την απόρριψη για πολλά χρόνια. Αυτό με κάποιο τρόπο ατσάλωσε τη θέλησή τους να πετύχουν και να διαψεύσουν όλους αυτούς που τους είχαν χλευάσει ή απορρίψει στη ζωή τους.

Έτσι βλέπουμε ότι και οι θετικές, αλλά κυρίως οι αρνητικές ταμπέλες, καταλήγουν να στιγματίζουν ένα άτομο, επηρεάζοντάς το σε όλη τη ζωή του. Πότε βέβαια συμβαίνει αυτό; Όταν το άτομο πιστέψει στην ουσία της «ταμπέλας» και την αποδεχθεί ως αληθινή για τον εαυτό του. Γιατί έχει πάντα και την επιλογή να την αγνοήσει. Πόσοι όμως τελικά έχουν τη δύναμη να το κάνουν;

Γιατί βλέπεις ικανές, έξυπνες και επιτυχημένες γυναίκες να μπλέκουν σε αδιέξοδες σχέσεις και να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από αυτές;

Η αυτοπεποίθηση είναι πολυδιάστατη έννοια. Έτσι μπορεί μια γυναίκα να είναι έξυπνη, ικανή και επιτυχημένη, άρα να έχει υψηλή αυτοπεποίθηση ως προς την εργασία και την οικονομική της κατάσταση, αλλά να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση ως προς την εμφάνισή της, την πνευματική της καλλιέργεια, την επικοινωνία ή τη σεξουαλικότητά της.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Και οι 4 αυτές διαστάσεις επηρεάζουν καθοριστικά τις ερωτικές σου επιλογές. Αν δεν νιώθεις όμορφη, αν δεν μπορείς να δικτυώνεσαι, αν δεν νιώθεις καλά με τη σεξουαλικότητά σου, τότε αφήνεις «στην τύχη της» την επιλογή συντρόφου.

Αν δεν διαλέγεις εσύ τον σύντροφο που σου ταιριάζει με βάση τα δικά σου κριτήρια, τότε αναγκαστικά θα σε διαλέξει αυτός με βάση τα δικά του.

Έτσι μπορεί μια γυναίκα να κολλήσει για χρόνια σε μια σχέση με παντρεμένο, πιστεύοντας ότι «από στιγμή σε στιγμή» θα χωρίσει με τη γυναίκα του για να είναι μαζί της, ενώ μπορεί αυτή η κατάσταση να τραβάει για χρόνια...

Αυτός είναι κερδισμένος από αυτή τη σχέση, καθώς κερδίζει αυτό ακριβώς που του λείπει από το γάμο του χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύεται, ενώ η γυναίκα μένει μετέωρη σε μια ελπίδα που διαρκώς διαψεύδεται, με αποτέλεσμα να την αποδυναμώνει και να της ρίχνει την αυτοπεποίθηση όλο και περισσότερο.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση την εγκλωβίζει σε μια αδιέξοδη σχέση, γιατί φοβάται ότι αν χωρίσει μπορεί να πέσει σε χειρότερη σχέση στο μέλλον, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο και την ευκαιρία να βρει καλύτερη.

Εν συντομία, αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου τότε διαλέγεις ασυνείδητα κατώτερους συντρόφους από εσένα ή αδιέξοδες σχέσεις,γιατί δεν πιστεύεις κατά βάθος ότι αξίζεις καλύτερα.

Γεννιέσαι αισιόδοξος ή γίνεσαι;

Αυτό το ερώτημα είναι το κλασικό που αντιμετωπίζει η επιστήμη για πολλά χαρακτηριστικά. Γεννιέσαι ηγέτης ή γίνεσαι; Γεννιέσαι αισιόδοξος ή γίνεσαι;

Κοινώς, τί παίζει σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ατόμου, το DNA ή η ανατροφή του; Ωστόσο η επιστήμη έχει απαντήσει εδώ και χρόνια. Στο ερώτημα «Nature or Nurture?», πιο ισχυρό είναι το nurture, δηλαδή η ανατροφή.

Μπορεί να πάρεις κάποια στοιχεία από DNA, π.χ. αν ήταν οι γονείς σου αισιόδοξοι, ωστόσο κατά βάση η αισιοδοξία είναι επίκτητο χαρακτηριστικό. Είναι μια μαθημένη συμπεριφορά. Η μίμηση είναι ο Νο.1 τρόπος μάθησης τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων. Επομένως αν βλέπεις τους γονείς σου να αντιμετωπίζουν θετικά και αισιόδοξα τις αντιξοότητες της ζωής, αναπτύσσεις και εσύ αισιοδοξία.

Πάντως εγώ προσωπικά δηλώνω «φύσει και θέσει» αισιόδοξη. Άρα η θετικότητα είναι ένα στοιχείο που πάντα είχα, αλλά και πάντα καλλιεργώ στον εαυτό μου. Δεν είναι στατικό. Αυτό σημαίνει ότι όταν με ζορίζει η ζωή, τότε «αναγκάζω» τον εαυτό μου να εφαρμόσει όσα διδάσκω για τη θετική σκέψη.

Εν κατακλείδι, η αισιοδοξία είναι μια ικανότητα που καλλιεργείται δια βίου.

Ποια είναι τα οφέλη της αισιοδοξίας στη ζωή;

Αισιοδοξία ετυμολογικά σημαίνει προσδοκώ ένα αίσιο τέλος. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.

Η αισιοδοξία σου δίνει ελπίδα, σου δίνει πίστη και δύναμη για να παλεύεις. Αν δεν πιστεύεις ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, τότε εύκολα απογοητεύεσαι, απελπίζεσαι και εγκαταλείπεις. Η αισιοδοξία σου δίνει δύναμη για τη ζωή. Αν δεν έχεις θετική προοπτική, από πού να αντλήσεις δύναμη;

Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους στη ζωή;

  • Οι στόχοι δίνουν κίνητρο και ώθηση για τη ζωή.
  • Οι στόχοι δίνουν νόημα στη ζωή.
  • Οι στόχοι έχουν τη δύναμη να μας κρατάνε στη ζωή.

Όπως απέδειξε στο διάσημο βιβλίο του ο Βίκτορ Φρανκλ «Το νόημα της ζωής», ο στόχος του να ξαναδεί τη γυναίκα του τού έδωσε κουράγιο να αντέξει τις κακουχίες τα τρία χρόνια που έζησε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Εβραίων και να επιβιώσει.

Γιατί να θέτουμε στόχους, αφού «Όταν κάνει ο άνθρωπος σχέδια, ο Θεός γελάει»;

Αυτή είναι μια ωραιότατη κλισέ έκφραση που έχουμε μάθει και αναπαράγουμε, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ούτε την προέλευσή της, ούτε την εγκυρότητά της.

Τι μας κάνει να πιστεύουμε σε κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν σχέδια και τα πέτυχαν, ακριβώς όπως τα ονειρεύτηκαν; Άνθρωποι που σχεδίασαν το γάμο τους στο αγαπημένο τους μέρος και το υλοποίησαν όπως το ονειρεύτηκαν; Άνθρωποι που έφτιαξαν επιτυχημένες επιχειρήσεις; Που πήραν το χρυσό στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που πέρασαν στις Πανελλήνιες στη σχολή της προτίμησής τους;

Καλά είναι τα κλισέ και πιασάρικα, αλλά αξίζει να βλέπουμε και την αντίθετη πλευρά. Ας μην εγκλωβιζόμαστε σε αυτά, γιατί τότε γίνονται περιοριστικές πεποιθήσεις που εμποδίζουν τη δράση μας.

Μπορεί καμιά φορά τα σχέδιά μας να ανατρέπονται, αλλά χωρίς στόχο και σχέδιο μόνο κατά τύχη μπορεί να συμβούν αυτά που θέλουμε στη ζωή. Σας φαίνεται πιο ασφαλής αυτός ο δρόμος;

Ποια είναι η σχέση ονείρου, οράματος και στόχου;

Η σχέση είναι γραμμική καθώς το ένα οδηγεί στο άλλο. Το όνειρο μπορούμε να το μετατρέψουμε σε όραμα και το όραμα μπορεί να μεταφραστεί σε ξεκάθαρους εφικτούς στόχους. Αυτός είναι και ο τρόπος για να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας.

Τα σημαντικότερα εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων μας είναι οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Τα σημαντικότερα εμπόδια είναι τα κρυφά εμπόδια, γιατί μας εμποδίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε και άρα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αν θες να ζητήσεις μισθό 1.000 ευρώ, αλλά πιστεύεις ότι «δεν πρόκειται να τον πάρεις γιατί είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση τώρα στην αγορά εργασίας ...», τότε αυτή σου η πεποίθηση σε εμποδίζει να αποκτήσεις αυτό που θες.

Είναι περιοριστική γιατί είτε θα σε εμποδίσει να τον διεκδικήσεις, είτε αν το ζητήσεις θα το κάνεις ηττοπαθώς, μην πείθοντάς ούτε καν τον εαυτό σου, πόσο μάλλον τον εργοδότη από τον οποίο διεκδικείς τον μισθό.

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι από τα πιο ισχυρά μας εμπόδια γιατί είναι αρνητικές, αποδυναμωτικές και συνήθως τις πιστεύουμε ασυνείδητα. Έτσι αποτελούν για εμάς αόρατα εμπόδια, σαν έναν αόρατο εχθρό. Για να ξεπεράσεις ένα εμπόδιο πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις. Δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια. Υπάρχουν όμως αόρατα!

Αποκτήστε το βιβλίο Θέλω - Πιστεύω - Μπορώ, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Οι σκέψεις μας ορίζουν τη ζωή μας, κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας και εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της αλλαγής είναι η απόφαση. Αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε μια καλύτερη ζωή και ότι είστε έτοιμοι να την κατακτήσετε, αυτό το βιβλίο θα σας δώσει όλα τα εργαλεία για να το πετύχετε.
Από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε εφαρμογή, εξάσκηση, υπομονή και επιμονή.
Με μία λέξη: δέσμευση.

Τι σημαίνει βασικές δεξιότητες ζωής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας;
Γεννιέσαι αισιόδοξος ή γίνεσαι;
Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος στη ζωή μας;
Πώς οι ταμπέλες που «μας φοράνε» οι άλλοι καταλήγουν να επηρεάζουν όλη τη ζωή μας;
Πώς μπορείς να μεταδώσεις αρχές και αξίες στα παιδιά σου;
Σε τι υπερτερούν οι άνθρωποι που έχουν θετική σκέψη; Πώς τεκμηριώνεται αυτό;
Τι οδηγεί τους ανθρώπους σε συγκρούσεις; Πώς μπορούν να αποφευχθούν;
Τα σημαντικότερα εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων μας είναι οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Από τη θετική σκέψη και την αυτοπεποίθηση, μέχρι τη γλώσσα σώματοςκαι τη διεκδικητικότητα, η Εύη Ξυραφά προσφέρει τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση της ζωής.
Και το κυριότερο: να ζείτε ευτυχισμένοι και με αρμονία τη ζωή που εσείς επιλέξατε να ζήσετε και όχι οι άλλοι για εσάς!

Λίγα λόγια για την Εύη Ξυραφά

evi xirafaH Εύη Ξυραφά είναι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια. Διαθέτει Μaster στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το 2013 ξεκίνησε τη δράση κοινωνικού χαρακτήρα Believe in You, με στόχο τη βελτίωση της ψυχολογίας και την ενδυνάμωση των ανθρώπων για να υλοποιήσουν τα προσωπικά και επαγγελματικά τους όνειρα και να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Από τον Ιανουάριο του 2014 διοργανώνει workshops και εκπαιδευτικά σεμινάρια, μυώντας τον κόσμο σε έναν θετικότερο τρόπο σκέψης και ζωής.