συναισθηματικά υγιή παιδιά

Όλοι θέλουμε να είμαστε σωστοί γονείς. Τι σημαίνει όμως αυτό; Είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε βασιζόμενοι απλά και μόνο στην αγάπη που νιώθουμε για το παιδί μας; Σαφώς και όχι γιατί η γονεϊκή διαπαιδαγώγηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αναδείξουμε τις ικανότητες των παιδιών και πάνω από όλα να τα βοηθήσουμε να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Πρώτα από όλα οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αποτελούν θετικό ή αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά τους, τα οποία μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματα τους και  να αναπτύσσουν συμπεριφορές παρατηρώντας τους γονείς τους.

Βασικά βήματα για μια υγιή σχέση με τα παιδιά:

1) Να ελέγχετε το θυμό σας. Όταν οι γονείς λειτουργούν παρορμητικά, έχουν εκρήξεις θυμού, έντονους καβγάδες ή λειτουργούν με εκδικητικό τρόπο τότε και τα παιδιά τους μιμούνται. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε bullying, σε παραβατικές  εκδηλώσεις στο σχολείο και γενικότερα είναι αποτρεπτικές για την ανάπτυξη της ικανότητας του αυτοελέγχου των παιδιών.

2) Μην κατηγορείτε τους άλλους για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται γιατί ενισχύετε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Σκεφτείτε τις δικές σας ευθύνες και εστιάστε στη λύση του προβλήματος και όχι στην θυματοποίηση.

3) Αναγνωρίστε τα λάθη σας έτσι ώστε τα παιδιά σας να μην μεγαλώσουν σε μια οικογένεια με την μη ρεαλιστική πεποίθηση της τελειότητας.  Όταν οι ενήλικες μαθαίνουν από τα λάθη τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεων τους τότε και τα παιδιά τους μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο. Βοηθείστε τα παιδιά σας να μάθουν από τα λάθη τους. Θα πρέπει να πιστεύουν ότι δεν περιμένετε από αυτά να είναι τέλεια και να γνωρίζουν ότι η αγάπη σας είναι άνευ όρων παρά τα οποιαδήποτε λάθη τους.

4) Καθοδηγήστε τα παιδιά να βρίσκουν λύση στα προβλήματα τους και όχι να δραπετεύουν από αυτά. Αν παρεμβαίνετε και λύνετε τα προβλήματα για λογαριασμό των παιδιών σας, δημιουργείτε εξαρτημένα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Να είστε πάντα εκεί για να τα ακούτε, να τα ενθαρρύνετε και να τα στηρίζετε καθώς προσπαθούν τα ίδια να σκεφτούν τις λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

5) Επιβραβεύστε τα παιδιά σας για τις προσπάθειες τους όσο μικρές και αν είναι και όχι μόνο για την εξυπνάδα τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πόσο εκτιμάτε τον χαρακτήρα και τις ικανότητες τους. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τις κρυμμένες επιθυμίες  και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας και ενισχύστε τους γιατί έτσι θα απογειωθεί η ικανότητα τους να παίρνουν πρωτοβουλίες και να είναι ενεργοί στην κοινωνία.

6) Μην τιμωρείτε τα παιδιά σας για να τα διδάξετε. Μαθαίνουν καλύτερα όταν οι γονείς αναπτύσσουν μια στενή συναισθηματική σχέση με το παιδί, επιβάλλουν ξεκάθαρους κανόνες και έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις. Η πειθαρχία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την τιμωρία. Έχει να κάνει με την καθοδήγηση έτσι ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφαλή καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο. Η επιβολή κανόνων βοηθάει τα παιδιά να υιοθετήσουν τις αξίες που είναι σημαντικές για την οικογένεια. Μαθαίνουν να κάνουν σωστές επιλογές επειδή το θέλουν τα ίδια και όχι απλά για να αποφύγουν την τιμωρία.

7) Βοήθηστε τα παιδιά σας να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Όπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να τους καταλαβαίνουν όταν είναι στεναχωρημένα ή ταραγμένα. Όταν ένα παιδί ενισχύεται  να εκφράζει τα συναισθήματα του, μαθαίνει να μην τα αγνοεί και νιώθει ότι οι γονείς του το αγαπούν ακόμα και όταν δεν είναι καλά. Όταν ένα παιδί έχει αρνητικά συναισθήματα μπορεί να νιώθει ανασφάλεια, παραμέληση  ή μπορεί να χρειάζεται περισσότερο υποστήριξη ή ανεξαρτησία από αυτήν που έχετε δώσει.

Μερικές φορές ένα παιδί γίνεται αντιδραστικό όταν καταπιέζεται μέσα στην οικογένεια. Μπορεί να νιώθει θυμό επειδή δεν το ακούτε ή δε νοιάζεστε για τα συναισθήματα του. Για να μην επηρεαστεί ο δεσμός και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο γονέα και το παιδί, ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του , δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε όταν δεν νιώθει καλά, εστιαστείτε στα θετικά του στοιχεία, μην το επικρίνετε και μην είστε επιτακτικοί όταν θέλετε να επιβάλετε κάποιους κανόνες.

Το να είναι είμαστε σωστοί γονείς είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Απαιτείται υπομονή, ψυχική ισορροπία και συνεχής αγώνας. Αν κάποιες φορές νιώθουμε θυμωμένοι, μπερδεμένοι, ή ανίκανοι να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση είναι καλό να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δική μας ψυχική υγεία επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.

Συγγραφή Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν ζούμε για την αποδοχή των άλλων
Αποδοχή

Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας επιθυμούμε την αποδοχή των άλλων. Eιδικότερα, στη παιδική αλλά και στη εφηβική μας ηλικία επιδιώκουμε την επιβράβευση από τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και από τους φίλους μας. Όμως, θα πρέπει να διαχωρίσουμε το υγιές συναίσθημα της αναγνώρισης από το οικογενειακό και κοινωνικό μας περίγυρο, από την ανάγκη για αποδοχή που λειτουργεί σαν ένα «επικίνδυνο ναρκωτικό» και καταστρέφει τη ζωή και την εξέλιξη του ατόμου.

Γιατί επιλέγουμε ακατάλληλους συντρόφους;
Τοξικές σχέσεις

Μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ατόμου είναι να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Στη πραγματικότητα, όμως, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν λάθος συντρόφους με αποτέλεσμα να νοιώθουν δυστυχισμένοι στη σχέση τους.
Μερικοί μπορούν εύκολα να φύγουν από μια άρρωστη σχέση, για μερικούς όμως είναι επώδυνο και εγκλωβίζονται σε μια λάθος επιλογή ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο σύντροφός τους δεν είναι ο κατάλληλος.

Συναισθηματική πείνα - Αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία
Συναισθηματική πείνα

Δεν τρώμε πάντοτε για να ικανοποιήσουμε τη βιολογική μας ανάγκη. Πολλοί καταφεύγουν στο φαγητό γιατί έτσι θεωρούν ότι θα διαχειριστούν το άγχος τους ή ότι θα αντιμετωπίσουν τυχόν αρνητικά τους συναισθήματα όπως θλίψη, μοναξιά ή πλήξη. Όμως, μετά το φαγητό δε νιώθουν καλύτερα γιατί και η άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει, αλλά συγχρόνως νιώθουν και ενοχές για τα υπερφαγικά επεισόδια.

Τελειομανία
Τελειομανία

Είναι γεγονός ότι η τελειότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εξέλιξη του ατόμου. Πόσο όμως ευκρινής είναι η διαχωριστική γραμμή που καθορίζει τα όρια ανάμεσα στη τελειότητα και τη τελειομανία;

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares