Διαχείριση αδελφικής αντιζηλίας και συγκρούσεων : Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 29 Μαρτίου με εισηγητή τον Δημήτρη Τσουκάλη, ψυχολόγο με 14 έτη κλινική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

amanatidou fostiriaΠείτε μας λίγα λόγια για εσάς...

Ονομάζομαι Αμανατίδου Φωστηρία και εργάζομαι ως Ψυχολόγος από το 2004. Σπούδασα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια εξειδικεύτηκα στη Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς, παράρτημα Μακεδονίας. Είμαι πιστοποιημένη θεραπεύτρια στη Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία με αριθμό μητρώου CBT13-050.

Καθόλη τη διάρκεια των σπουδών μου πρόσφερα εθελοντική εργασία σε διάφορους οργανισμούς. Η επαγγελματική πορεία μου ξεκινά το 2004 στο Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Μίκρας και συνεχίστηκε ιδιωτικά διατηρώντας γραφείο στην περιοχή της Καλαμαριάς.

 

Ταυτόχρονα ήμουν εκπαιδεύτρια σε σχολές γονέων και σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα έχω δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα ψυχικής υγείας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και έχω συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές που αφορούσαν την ανάπτυξη θεμάτων ψυχικής υγείας.

 

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας?

Η ψυχολογία αποτελούσε πάντα ένα κλάδο επιστήμης που με μάγευε λόγω της διαδικασίας ανακάλυψης διάφoρων πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Προσωπικά η καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στο συνάνθρωπο καθώς μέσω της ψυχοθεραπείας αγγίζονται τα ευαίσθητα κομμάτια της ψυχής του ανθρώπου και μεταμορφώνεται η ζωή του.

 

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας?

Ακολουθώ τη Γνωστική Συμπεριφορική προσέγγιση για παιδιά και ενήλικες.

Μιλήστε μας λίγο γι αυτή την προσέγγιση. Για ποιο λόγο την επιλέξατε? Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής?

Η φιλοσοφία της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας βασίζεται στο γεγονός ότι οι καταστάσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποια συγκεκριμένη αντίδραση, όμως οι σκέψεις μας για αυτές τις καταστάσεις μπορούν. Υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ανάμεσα στο πώς σκεφτόμαστε και στο πώς αισθανόμαστε. Η αντίδρασή μας ακολουθεί τις σκέψεις μας. Αλλάζοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να αλλάξουμε την αντίδρασή μας.

Ο λόγος που επέλεξα τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία βασίζεται στο ότι δίνει έμφαση στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή του θεραπευόμενου. Αρχικά δίνει έμφαση στο παρόν και επιδιώκει να διδάξει στο θεραπευόμενο πώς να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του, τον διδάσκει να αναγνωρίζει, να αξιολογεί και να απαντά στις δυσλειτουργικές σκέψεις και πεποιθήσεις του χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Τα σημαντικά σημεία της είναι πως το συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ψυχικών καταστάσεων (άγχος, κατάθλιψη, πανικό, φοβία, καταναγκασμό, πένθος, βουλιμία, ανορεξία, θεραπεία ζεύγους, διαταραχές προσωπικότητας) όπου οι συνεδρίες είναι δομημένες και η χρονική διάρκεια της θεραπείας χρονικά περιορισμένη.

 

Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα? Υπάρχει ακόμη το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς?

Η κατάσταση της ψυχοθεραπείας αλλάζει σιγά σιγά στην Ελλάδα όπου οι άνθρωποι απευθύνονται στους ειδικούς με μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με παλαιότερα. Το "στίγμα" δεν έχει απόλυτα εξαλειφθεί όμως οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι.

 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία?

Θα έλεγα ότι χρειάζεται να το τολμήσει καθώς η ψυχοθεραπεία είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του καθώς η φροντίδα της ψυχής είναι ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή μας. Όπως φροντίζουμε τη σωματική μας υγεία χρειάζεται το ίδιο να κάνουμε και για την πολύτιμη ψυχική ισορροπία μας. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στο να ανακαλύψει κανείς ξανά τη ζωή του και να αποκτήσει καλύτερη επαφή με τον αληθινό εαυτό του.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες.

Η 1η συνεδρία είναι καθοριστική καθώς χρειάζεται ο πελάτης να εισπράξει ενσυναίσθηση, κατανόηση, αποδοχή από τον θεραπευτή. Για αυτό λοιπόν ως θεραπεύτρια φροντίζω να δημιουργήσω το κατάλληλο κλίμα που θα εμπνεύσει τον πελάτη να ανοιχτεί και να μοιραστεί μαζί μου τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

 

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο ή παράξενο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας?

Ως ιδιαίτερο περιστατικό που συνέβη και συμβαίνει στη δουλειά μου είναι η καθημερινή μετάμορφωση της ζωής των ανθρώπων οι οποίοι οδηγούνται προς την αυτοπραγμάτωση. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη ανταμοιβή μου ως θεραπεύτρια.

 

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος?

Οι συχνότεροι λόγοι που με επισκέπεται κανείς αφορούν διαταραχές του άγχους, της διάθεσης, δυσκολίες στη σχέση παιδιών-γονέων καθώς και δυσκολίες στη σχέση των ζευγαριών.

 

Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του?

Αυτό που θα πρότεινα σε κάποιον που βιώνει άγχος είναι πρώτα από όλα να αμφισβητήσει και να αναδομήσει τις σκέψεις απειλής, κινδύνου που τον διακατέχουν. Επίσης να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες στη ζωή του ώστε να επιλέξει τί είναι σημαντικό και τί όχι στη ζωή του. Ακόμη να εστιαστεί στο παρόν αποφεύγοντας μελλοντικές σκέψεις με υποθετικά σενάρια. Επιπλέον είναι σημαντικό να προσπαθήσει να σπάσει το φαύλο κύκλο των σωματικών συμπτωμάτων που βιώνει λόγω άγχους συνειδητοποιώντας την επίδραση του άγχους στο σώμα του και να εφαρμόσει τη διαφραγματική αναπνοή η οποία θα τον βοηθήσει να επανέλθει στη φυσιολογική αναπνοή και να χαλαρώσει.

 

Πώς μπορεί να απευθυνθεί κανείς σε εσάς?

Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας νιώσετε να χρειάζεστε ειδική βοήθεια στα θέματα που σας απασχολούν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συνεργαστούμε είτε τηλεφωνικά στα τηλ. 2313 023273, Κιν. 6945172714 ή μέσω mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Επίσης να προσθέσω ότι συνεδρίες πραγματοποιούνται και μέσω skype για όσους διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και για όσους δυσκολεύονται να μετακινηθούν.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μου, www.amanatidou.com