Ακρόαση άρθρου......

Διαβάστε τη μοναδική συνέντευξη που έδωσε στο PSYCHOLOGY.GR η Στέλλα Κουτρή, Total Mindfulness Program Director & Senior Trainer, και γνωρίστε τη μέθοδο της Ενσυνειδητότητας και τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει!

ΕΡ: Τελευταία ακούμε όλο και περισσότερο για το Mindfulness - την Ενσυνειδητότητα, όπως αποδίδεται στα ελληνικά. Πώς το εξηγείτε;

ΑΠ: Η μεγάλη διάδοση του Mindfulness τα τελευταία χρόνια εξηγείται από το γεγονός ότι ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Ξέρουμε και βιώνουμε, όλο και περισσότερο, ότι η ζωή μας έχει διαρκείς αλλαγές – γεγονός το οποίο επισφραγίστηκε και με την πανδημία: αλλάζει το πώς εργαζόμαστε, το πώς μαθαίνουμε, το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους, το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

Όλο αυτό μας δημιουργεί αβεβαιότητα και αυτή με τη σειρά της μας προκαλεί άγχος για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή μας.

Το άγχος αυτό, όταν δεν έχουμε τους κατάλληλους τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί να γίνει δυσλειτουργικό και να μας εμπλέξει σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούμε να βγούμε.

Εδώ έρχεται το Mindfulness που οι τεχνικές του είναι τόσο απλές (και ταυτόχρονα τόσο αποτελεσματικές), ώστε να μπορεί να τις εφαρμόσει ο κάθε άνθρωπος.

Είτε μιλάμε για έναν εργαζόμενο σε ένα περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις είτε για έναν γονιό που πιέζεται από το στρες της καθημερινότητας είτε για μαθητές και σπουδαστές που πρέπει να ανταποκρίνονται στις καθημερινές υποχρεώσεις μάθησης και απόδοσης, το Mindfulness μπορεί να δώσει σε όλους μία καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερη χαρά, ικανοποίηση και αισιόδοξη στάση ζωής συνολικά.

ΕΡ: Δηλαδή τι κερδίζει όποιος εξασκείται; Πώς ωφελείται;

ΑΠ: Όποιος εξασκείται στο Mindfulness μαθαίνει τρόπους για να μπορεί να αντιμετωπίζει το καθημερινό στρες, να συγκεντρώνεται καλύτερα σε ό,τι κάνει, να αποδίδει περισσότερο στη δουλειά του και να δημιουργεί πιο αρμονικές και χαρούμενες σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Όλα αυτά τα οφέλη σταδιακά επιφέρουν συνολικά μία αίσθηση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή. Έτσι ο καθένας μπορεί να νιώθει καλά ακόμα και στις απλές συνηθισμένες δραστηριότητες μιας τυπικής μέρας. Με συστηματική εξάσκηση φτάνει κανείς να νιώθει ότι έχει καλύτερη υγεία – αφού ό,τι νιώθουμε μέσα μας, με κάποιον τρόπο, φανερώνεται και στη σωματική μας υγεία και ευεξία.

ΕΡ: Πόσο έχει διαδοθεί το Mindfulness σήμερα;

ΑΠ: Το Mindfulness εφαρμόζεται σήμερα παγκοσμίως σε όλους τους χώρους: σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, στις μεγάλες εταιρίες με τις πλέον υψηλές απαιτήσεις απόδοσης (Google, Apple, Nike, Intel, Goldman Sachs κ.ά.), στο στρατό, την αστυνομία, σε κοινοβούλια.

Και, φυσικά, από όλο και περισσότερους καθημερινούς ανθρώπους που γνωρίζουν το Mindfulness και καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι, για κάποιες στιγμές της ημέρας, να στρέφουν την προσοχή τους στην παρούσα στιγμή, να συνειδητοποιούν ό,τι ξετυλίγεται γύρω τους και να αναγνωρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

ΕΡ: Ποιοι το υποστηρίζουν;

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

ΑΠ: To Mindfulness υποστηρίζεται και εφαρμόζεται σήμερα από όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Μεταξύ των πιο γνωστών: το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, της Πενσυλβάνια, του Μπέρκλεϊ, το ΜΙΤ, το Imperial College του Λονδίνου και άλλα το χρησιμοποιούν συστηματικά για να προωθήσουν την ακαδημαϊκή επιτυχία και τη συνολική ικανοποίηση στη ζωή των φοιτητών και των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύονται όλο και περισσότερες έρευνες από τον κλάδο της νευροεπιστήμης, οι οποίες δείχνουν ότι με τις τεχνικές του Mindfulness ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται τόσο με τη συγκέντρωση όσο και με τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι έχουμε τον τρόπο να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να είναι πιο ευέλικτο και πιο προσαρμοστικό ως προς τις εξωτερικές συνθήκες. Και αυτό μας κάνει, αποδεδειγμένα, πιο ανθεκτικούς στις δυσκολίες τις ζωής και στις διαρκείς προκλήσεις που ζούμε καθημερινά.

ΕΡ: Τι πρόγραμμα μπορεί να ακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται;

ΑΠ: Στο Total Mindfulness υπάρχουν προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Όποιος ενδιαφέρεται να μειώσει το στρες της καθημερινότητας και να ζει πιο ήρεμα μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα Mindfulness for Stress – που είναι ουσιαστικά και η πρώτη επαφή με τις τεχνικές της μεθόδου, δηλαδή την αναπνοή, την αναγνώριση των αισθήσεων κ.ά.

Όποιος αντιμετωπίζει διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα και θέλει να νιώσει μεγαλύτερη ευεξία και ενέργεια μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα Mindfulness for Health – εκεί θα μάθει βαθύτερες τεχνικές με τις οποίες θα γνωρίσει βαθιά το σώμα του και τις λειτουργίες του.

Για όποιον γνωρίζει ήδη το Mindfulness και σκοπεύει να το εξασκήσει επαγγελματικά, υπάρχει η επαγγεματική εκπαίδευση Total Mindfulness Professional, που διαθέτει διεθνή πιστοποίηση και μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες σε όποιον επιθυμεί να εργαστεί σε τομείς που σχετίζονται με τον άνθρωπο.

Υπάρχουν, επίσης, δύο ακόμα εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις:

Το Bright Minds που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές/εργοθεραπευτές και γενικά σε όποιον ασχολείται με παιδιά, όπου διδάσκονται ασκήσεις Mindfulness που μπορεί να εφαρμόσει κανείς σε οποιονδήποτε χώρο και σε παιδιά κάθε ηλικίας (από 5 ετών μέχρι και εφήβους).

Και τέλος υπάρχει το πρόγραμμα ACT So.M.A., που είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα σωματικής ενσυνειδητότητας – το μοναδικό στην Ελλάδα - για όποιον ενδιαφέρεται να βιώσει ακόμα βαθύτερα και να μπορεί να διδάξει και σε άλλους το πώς σχετιζόμαστε με το σώμα μας. Και η σχέση αυτή μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση, τόσο στην απάλυνση διαφόρων σωματικών ενοχλήσεων όσο και στην πληρέστερη αποδοχή του εαυτού μας.

Λίγα λόγια για την Στέλλα Κουρτή, Total Mindfulness Program Director & Senior Trainer

H Στέλλα Κουτρή είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια κίνησης στα συστήματα Yoga, Pilates, Luohan Qigong, Gyrokinesis, κ.ά. Έχει ειδικευτεί και διδάσκει μεθόδους για τη διατήρηση της ψυχοσωματικής υγείας. Ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Ολιστικής Κίνησης “Holistic Moves”.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία ολιστικών μεθόδων κίνησης, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Έχει εισαγάγει και διδάσκει αποκλειστικά στην Ελλάδα πιστοποιημένες μεθόδους κίνησης για υγεία και ευεξία.

Συντονίζει και αναπτύσσει το πρόγραμμα της Ολικής Ενσυνειδητότητας, με το οποίο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει μία συνολική αναγέννηση, μέσω των θετικών αλλαγών που επιφέρει στην καθημερινή ζωή.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην διοίκηση και λήψη αποφάσεων. Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά και έχει επαγγελματικό δίπλωμα μετάφρασης. Αρθρογραφεί και μεταφράζει.

Κατέχει πιστοποίηση ως Mindfulness Teacher & Coach από τον διεθνή οργανισμό International Mindfulness and Meditation Alliance και είναι μέλος των οργανισμών Mindfulness Association και The Center for Mindful Eating.)

Πληροφορίες:

Ιστοσελίδα - ΕΓΓΡΑΦΗ: TOTALMINDFULNESS.INFO/ | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Τηλέφωνο: 210 6420001