Όλοι μας σε ένα σημείο μπορεί να νιώσουμε ότι η ζωή τρέχει ασταμάτητα. Είναι σαν να είμαστε πάντα σε κίνηση, να προσπαθούμε να συντονίσουμε τα πάντα, να πιέζουμε τον εαυτό μας για να καλύψουμε κάθε δυνατή απαίτηση της καθημερινότητάς μας.

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται την επιτυχία κυρίως μέσα από την επαγγελματική μας πορεία και την οικονομική μας επιτυχία. Όμως, είναι πραγματικά αυτά τα επαγγελματικά και οικονομικά επιτεύγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους; Και αν ναι, με ποιο κόστος;

Οι προθεσμίες και η ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου που δεν έρχεται ποτέ.

Όσο και αν προσπαθούμε, πάντα υπάρχει κάτι που μένει ανεκπλήρωτο, κάτι που δεν μας φτάνει. Η εβδομάδα μας μοιάζει με ένα ατελείωτο μακροβούτι: μια μεγάλη ανάσα που παίρνεις τη Δευτέρα και παλεύεις να κρατήσεις μέχρι την Παρασκευή, όμως νιώθεις την εξάντληση να σε κυριεύει.

Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι βιώσιμο κάτι τέτοιο, για αυτό κάθε εβδομάδα ξεκινάμε με τη δέσμευση ότι η επόμενη θα είναι διαφορετική, ότι θα καταφέρουμε να έχουμε τον έλεγχο, να είμαστε παραγωγικοί και να ζήσουμε πλήρως. Ωστόσο, στην πορεία βρισκόμαστε πάλι να τρέχουμε από τη μία υποχρέωση στην άλλη, να προσπαθούμε να συντονίσουμε τον χρόνο μας με ακρίβεια, ενώ η αίσθηση του επείγοντος μας πνίγει.

Το Σαββατοκύριακο φαίνεται σαν ένα φωτεινό σημείο στον ορίζοντα, αλλά πολλές φορές φτάνοντας εκεί αισθανόμαστε σαν να έχουμε καταναλώσει όλη μας την ενέργεια. Τι ειρωνεία! Η στοίβα των υποχρεώσεων φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ, και εκείνο το τέλειο Σαββατοκύριακο που είχαμε ονειρευτεί, μετατρέπεται σε μια σειρά από επιπλέον καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Αν οι παραπάνω σκέψεις σου ακούγονται γνώριμες, ίσως έχεις φτάσει στο σημείο να αναρωτιέσαι: «Ποιο είναι το νόημα τελικά;» Έχει νόημα να αγωνιούμε τόσο πολύ αν στο τέλος δεν μας μένει κουράγιο για τα πράγματα που λαχταρά πραγματικά η καρδιά μας; Τον χρόνο με τους φίλους μας, τις ήρεμες στιγμές με την οικογένειά μας, το να υπάρχουμε απλά χωρίς την πίεση των προθεσμιών και των υποχρεώσεων;

Μια γενιά κουρασμένων ανθρώπων

dioptra o ploutos pou den agorazetai me xrima book«Για εσένα είναι η ζωή», «Πότε πρόλαβες να κουραστείς;», «Τι σου λείπει; Γιατί δε χαίρεσαι;». Ίσως ακούς συχνά τις παραπάνω φράσεις, οι οποίες εντείνουν τα αισθήματα ματαιότητας.

Σίγουρα πρέπει να εκτιμούμε όσα έχουμε καταφέρει και πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτή τη ζωή. Αλλά ας το παραδεχθούμε, κάνεις δεν ονειρεύεται excel, meetings και χρονοδιαγράμματα. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι η δουλειά μας είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, όχι όμως όλη μας η ζωή. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας έχει ως αποτέλεσμα τη χρόνια κόπωση και το αίσθημα ματαιότητας, σαν τα πράγματα να χάσανε ξαφνικά το χρώμα τους.

Αν έχεις αισθανθεί έτσι ή αισθάνεσαι έτσι το τελευταίο διάστημα, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σε αυτό. Το ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν burnout τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται.
Υπάρχει τελικά λύση στο πρόβλημα;

Η πρόκληση για τον καθένα από εμάς είναι να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και να ανακαλύψουμε ποιες πτυχές της ζωής μας πραγματικά μας φέρνουν ευτυχία και εκπλήρωση.

Πολλοί από όσους βιώνουν οικονομική ευημερία εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα σε τομείς που έχουν πραγματικά σημασία για μια ζωή γεμάτη ευτυχία, υγεία, σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους και γαλήνη.

Δεν υπάρχει λόγος να επιδιδόμαστε στο αέναο κυνήγι της επιτυχίας –κάτι που μας έχει επιβάλει η κοινωνία–, όταν ουσιαστικά αυτό μας οδηγεί σε μια αίσθηση κενού, απογοήτευσης και διαρκούς ενοχής για τις δυνατότητες που δεν αξιοποιήσαμε.

Γιατί ίσως τελικά ο πραγματικός «πλούτος» και η αληθινή ευτυχία να βρίσκονται στις απλές στιγμές της αφοσίωσης, της αγάπης και της προσωπικής ανάπτυξης, που συχνά παραμελούμε στην πορεία μας προς την επιτυχία και την αναγνώριση.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, ο best seller συγγραφέας και life coach, Robin Sharma, δημιούργησε το μαθησιακό μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου, με στόχο να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερους ανθρώπους να βρουν την ισορροπία που αποζητούν στη ζωή τους και να διεκδικήσουν την ευτυχία τους.

Το μοντέλο αυτό παρουσιάζεται στο νέο του βιβλίο Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, που κυκλοφορεί από τις 22 Μαΐου σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χάιντι Μαρτινίδου

martinidou haidiΜέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.