Ακρόαση άρθρου......

Το Σύμπαν στο οποίο ζούμε, βασίζεται σε κάποιους κανόνες. Ο σημαντικότερος όλων είναι ο Νόμος της Έλξης. Γιατί, όμως, αυτό; Επειδή όλα – μα, όλα – στη ζωή μας βασίζονται σε αυτό τον νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται, ακατάπαυστα – έστω και εν αγνοία μας – με ακρίβεια και χωρίς εξαιρέσεις.

Γι’ αυτό και είναι τόσο απαραίτητο να τον γνωρίζουμε. Για να μπορέσουμε, επιτέλους, να αρχίσουμε, να τον αξιοποιούμε, προς όφελός μας.

Νόμος της έλξης: Τα ομώνυμα έλκονται

Εκείνο που ορίζει ο Νόμος της Έλξης, είναι ότι τα ομώνυμα έλκονται. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι οτιδήποτε σκεφτόμαστε, έντονα, είναι αυτό που επιτρέπουμε να έρθει στην πραγματικότητά μας.

Ας δούμε, όμως, πώς λειτουργεί, πρακτικά, ο Νόμος της Έλξης. Κάθε σκέψη (θετική ή αρνητική) που κάνουμε, προκαλεί μία δόνηση. Όταν αυτή η σκέψη είναι έντονη – και θα καταλάβουμε ότι είναι έντονη, επειδή θα νιώθουμε, παράλληλα, ένα ανάλογο έντονο συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό) – η δόνηση που προκαλείται, είναι πιο ισχυρή.

Το Σύμπαν, ακριβώς, επειδή δε διακρίνει τους ανθρώπους ευνοώντας κάποιους και παραγκωνίζοντας κάποιους άλλους λειτουργεί απέναντι σε όλους μας, με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό και αναφερόμαστε σε συμπαντικό νόμο.

Ο Νόμος της Έλξης λοιπόν απαντά, πάντοτε, στις σκέψεις μας, ανταποκρινόμενος στις δονήσεις που αυτές εκπέμπουν. Όσο πιο έντονη είναι μία σκέψη τόσο πιο έντονη είναι η δόνηση που αυτή εκπέμπει και τόσο πιο άμεση η ανταπόκριση του Σύμπαντος σε αυτή τη δόνηση.

Επομένως όταν κάνουμε μία επίμονη και έντονη σκέψη (δεμένη με συναίσθημα), τόσο περισσότερη ενέργεια της δίνουμε ώστε αυτή σύντομα να αποκτήσει και υλική υπόσταση.

Με άλλα λόγια, εάν επιθυμούμε κάτι πολύ και το σκεφτόμαστε, έντονα, με τη δόνηση της σκέψης μας, ενεργοποιούμε τη διαδικασία της υλοποίησής του.

Ωστόσο, εδώ, χρειάζεται προσοχή. Εάν σκεφτόμαστε, έντονα και κάτι που δεν το επιθυμούμε με τη δόνηση που εκπέμπει η σκέψη μας επίσης ενεργοποιούμε τη διαδικασία της υλοποίησής του. Αυτό συμβαίνει επειδή το Σύμπαν δε διακρίνει – ούτε, φυσικά και θα ήταν ορθό να διακρίνει – τις θετικές ή τις αρνητικές σκέψεις μας παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στη ζωή μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Το Σύμπαν απλώς ανταποκρίνεται σε αυτό που εμείς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται όλοι να συνειδητοποιήσουμε γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον Νόμο της Έλξης προς όφελός μας.

Η δύναμη των θετικών σκέψεων

Αφού αναλύθηκε η καθοριστική σημασία που έχουν οι σκέψεις μας για το περιεχόμενο της ίδιας μας της ζωής, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δύναμη των θετικών σκέψεων.

Πώς όμως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι σκέψεις που κάνουμε ανά πάσα στιγμή είναι όντως, θετικές και επομένως οι δονήσεις που αυτές εκπέμπουν, επηρεάζουν ανάλογα το σημείο έλξης μας ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία προσέλκυσης όλων αυτών που επιθυμούμε;

Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκέψεις που κάνουμε στη διάρκεια κάθε μέρας είναι αναρίθμητες, και δεν είναι φυσικά δυνατόν να ελέγχουμε την καθεμία. Κάτι τέτοιο, πέρα από ανέφικτο, θα ήταν και πολύ ψυχοφθόρο.

Υπάρχει, όμως, ένας πολύ απλός αλλά και ο πλέον αξιόπιστος τρόπος, για να διαπιστώνουμε, ανά πάσα στιγμή, εάν οι σκέψεις που κάνουμε, κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Πώς; Από τον τρόπο που αισθανόμαστε. Τα συναισθήματά μας, δηλαδή, είναι εκείνα που μας μαρτυρούν, αδιάψευστα, εάν οι σκέψεις μας και κατ’ επέκταση, οι δονήσεις που αυτές εκπέμπουν, διαμορφώνοντας το σημείο έλξης μας, έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Η ανθρώπινη φύση

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Γιατί, όμως, τα συναισθήματά μας έχουν αυτήν την καταλυτική δύναμη; Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να αναφερθούν κάποια πράγματα για την ανθρώπινη φύση. Κάθε άνθρωπος είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο αποτελείται από το Υλικό Σώμα του, το «Εγώ» του (δηλαδή, την προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει με βάση τη σκέψη και τις πεποιθήσεις του) και τον Ανώτερο Εαυτό του (δηλαδή, το εσώτερο, άφθαρτο και σοφό μέρος της ύπαρξής του, που τον προσανατολίζει σταθερά στον σκοπό της ζωής του ώστε να νιώθει πληρότητα και ευτυχία).

Κάθε άνθρωπος, λοιπόν, με τη σκέψη του, πλάθει μία άποψη ή καταλήγει σε ένα συμπέρασμα για ένα θέμα. Όταν αυτή η άποψη ή το συμπέρασμα συμφωνεί με την οπτική που έχει ο Ανώτερος Εαυτός του για το συγκεκριμένο θέμα τότε, προκαλείται μέσα του, ένα θετικό συναίσθημα.

Αντιθέτως, όταν η άποψη την οποία σχηματίζει ένας άνθρωπος ή το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, έρχεται σε αντίθεση με την οπτική του Ανώτερου Εαυτού του για το συγκεκριμένο θέμα, τότε, προκαλείται μέσα του ένα αρνητικό συναίσθημα.

Ο Ανώτερος Εαυτός, όμως του κάθε ανθρώπου γνωρίζει πολύ καλύτερα από το «Εγώ» του ποιος στ’ αλήθεια είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής του, και τι είναι εκείνο που μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικά τα συναισθήματα που νιώθουμε. Επειδή αποτελούν την απόλυτα ακριβή πυξίδα που μας δείχνει πού, ακριβώς, βρισκόμαστε, και ποια είναι η κατεύθυνση που οδηγεί στην προσωπική μας ανέλιξη και ευτυχία.

Η ταύτιση του υλικού και του Ανώτερου Εαυτού

Έτσι, λοιπόν, όταν υπάρχει ταύτιση, μεταξύ του υλικού και του Ανώτερου Εαυτού μας (κάτι που αποδεικνύεται από το θετικό συναίσθημα που νιώθουμε), μπορούμε και διαμορφώνουμε, ανάλογα και το σημείο έλξης μας, με αποτέλεσμα, να προσελκύουμε θετικά πράγματα και εμπειρίες.

Όταν, όμως, υπάρχει αντίθεση, μεταξύ του υλικού και του Ανώτερου Εαυτού μας, το αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει, αποτελεί, ουσιαστικά, ένα μήνυμα, προς εμάς, ώστε να αλλάξουμε κατεύθυνση στη σκέψη μας. Κι αυτό γιατί οι σκέψεις μας διαμορφώνουν, ανάλογα, το σημείο έλξης μας και ουσιαστικά καθορίζουν εάν αυτά που θα προσελκύσουμε στη ζωή μας, θα είναι θετικά ή περιοριστικά.

Γι’ αυτό λοιπόν να εμπιστευθούμε τα συναισθήματά μας και να επιδιώκουμε, πάντα, να στρέφουμε τη σκέψη μας σε ό,τι γεμίζει, με χαρά και ευτυχία, την ψυχή μας. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης και κάτι πολύ σημαντικό που χρειάζεται να το έχουμε, πάντα, υπόψη μας.

Είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουμε κατεύθυνση στη σκέψη μας από τις πρώτες στιγμές που θα αρχίσουμε να νιώθουμε δυσάρεστα, παρά αργότερα, όταν οι αρχικές δυσάρεστες σκέψεις έχουν προσελκύσει (με βάση τον Νόμο της Έλξης), ακόμη περισσότερες ομοειδείς σκέψεις δίνοντάς τες μεγαλύτερη ένταση και βάζοντάς μας σε μία αρνητική τροχιά, από την οποία είναι πολύ πιο δύσκολη η αναστροφή.

Επομένως, περιληπτικά, μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο της Έλξης, τον οποίο ο Ανώτερος Εαυτός μας, ως το σοφό και άφθαρτο μέρος της ύπαρξής μας, τον γνωρίζει, πολύ καλά, η μία θετική σκέψη θα προσελκύσει μία άλλη παρόμοια θετική σκέψη, δυναμώνοντας, μέσα μας, το φως που θα φωτίσει τον δικό μας δρόμο της ευτυχίας.

Ας ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο με σταθερά βήματα.
Ας εστιάσουμε τη σκέψη μας σε όλα όσα νιώθουμε ότι λαχταρά η ψυχή μας.

Και τότε, να είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο θα προσελκύσουμε τις αληθινές επιθυμίες μας, αλλά θα νιώθουμε ένα συναίσθημα χαράς για τη ζωή μας που δε θα μπορεί κανένας εξωτερικός παράγοντας να το επηρεάσει επειδή η βάση του θα βρίσκεται στο πιο πολύτιμο κομμάτι του εαυτού μας, δηλαδή, τον άφθαρτο Ανώτερο Εαυτό μας.

Καταληκτικά, αφού αναλύθηκε – με βάση τα παραπάνω – ο τρόπος λειτουργίας του Συμπαντικού Νόμου της Έλξης είναι πλέον στη δική μας ευχέρεια να αρχίσουμε να τον αξιοποιούμε προς όφελός μας.

Ας αδράξουμε, λοιπόν, την ευκαιρία κι ας ξεκινήσουμε από τώρα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δημήτρης Πάνος

panou dimitrisΚαθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
(Κλάδου ΠΕ33), Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών